Aabratek posmak bimbru
Witajcie. Posiadam aabratka z wyjściem bocznym, sprężynki miedziane oraz kwasowka i sterownik Pamel, gotuję nastaw z drożdży Drożdże TURBO X-PURE 21,3% i nie wiem dlaczego urobek wychodzi praaaawie dobrze aczkolwiek czuć lekki posmak bimbru. Nastaw klarowany grawitacyjnie, zlewany znad osadu myślę że wszystko robione jak należy. Odzielalem serce i niestety też czuć lekko bimberek..... Ktoś poradzi? Niegdyś otrzymałem perfekcyjny urobek i nie wiem gdzie popełniłem błąd że finalny produkt jest gorszy sam nie wiem.. Proszę o fachową pomoc
-
- Posty: 825
- Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Konstruktor
- Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 77 razy
- Kontakt:
Re: Aabratek posmak bimbru
A może po prostu z czasem Koledze wyostrzył się smak
Ile przeprowadzałeś rektyfikacji ??
Może sprężynki wymagają wyjęcia z kolumny i wygotowania z płynem do mycia naczyń.
Przyczyn może być dużo
Może zbyt gęsty nastaw ?? Za dużo cukru za mało wody ? i drożdże produkują dużo syfu
Ile przeprowadzałeś rektyfikacji ??
Może sprężynki wymagają wyjęcia z kolumny i wygotowania z płynem do mycia naczyń.
Przyczyn może być dużo
Może zbyt gęsty nastaw ?? Za dużo cukru za mało wody ? i drożdże produkują dużo syfu
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
https://mojdestylator.pl
-
- Posty: 718
- Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
- Podziękował: 100 razy
- Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Aabratek posmak bimbru
Tak jak Wolan piszę ugotuj to drugi raz. Jak Ci bimbrem zalatuje to zapewne pogonów nałapałeś.
Ostatnio zmieniony środa, 1 gru 2021, 22:07 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Re: Aabratek posmak bimbru
Serwus
Bimbrem zalatuje... raczej pogony.
Zrobiłem kiedyś, dla testu drożdży - 28Blg w 2wiadrach po 25l na Alcotec 48 turbo pure. Po 2 pełnych rekty-żadnych, drożdżowo-bimbrowych tematów. Fakt, pomimo starań i zwiększonego "odlania przodu" i wcześniejszego zakończenia (98,5°C w kotle), wynik był nieznacznie ostrzejszy. Ale to jedyna jego wada była. Myślę, że trzeba dać szansę autorowi. Niech opisze proces bo możemy tylko "gdybać". Pozdro
PS. Stawiam na pogony
Bimbrem zalatuje... raczej pogony.
Zrobiłem kiedyś, dla testu drożdży - 28Blg w 2wiadrach po 25l na Alcotec 48 turbo pure. Po 2 pełnych rekty-żadnych, drożdżowo-bimbrowych tematów. Fakt, pomimo starań i zwiększonego "odlania przodu" i wcześniejszego zakończenia (98,5°C w kotle), wynik był nieznacznie ostrzejszy. Ale to jedyna jego wada była. Myślę, że trzeba dać szansę autorowi. Niech opisze proces bo możemy tylko "gdybać". Pozdro
PS. Stawiam na pogony
-
- Posty: 451
- Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 54 razy
Re: Aabratek posmak bimbru
A ja bym obstawił źle ustawiony sterownik, który wali pogonami do urobku.
Choć to tylko moja opinia, to uważam że żadna elektronika nie zastąpi operatora. Od tego mamy węch i smak żeby reagować na to o nam pasuje wylatując z chłodnicy, a nie tylko temperaturę.
Do tego wszystkiego za mało danych na temat procesu i nastawu żeby coś trafniej odpowiadać, teraz to takie wróżenie z fusów lub szklanej kuli.
Choć to tylko moja opinia, to uważam że żadna elektronika nie zastąpi operatora. Od tego mamy węch i smak żeby reagować na to o nam pasuje wylatując z chłodnicy, a nie tylko temperaturę.
Do tego wszystkiego za mało danych na temat procesu i nastawu żeby coś trafniej odpowiadać, teraz to takie wróżenie z fusów lub szklanej kuli.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Aabratek posmak bimbru
"Niegdyś otrzymałem perfekcyjny urobek i nie wiem gdzie popełniłem błąd że finalny produkt jest gorszy sam nie wiem.. "
Opisz więc jak robiłeś kiedyś, a jak robisz teraz.
ps - czy bierzesz pod uwagę wyostrzenie smaku?
Opisz więc jak robiłeś kiedyś, a jak robisz teraz.
ps - czy bierzesz pod uwagę wyostrzenie smaku?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 2716
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 253 razy
- Otrzymał podziękowanie: 467 razy
Re: Aabratek posmak bimbru
Wiesz jak to bywa, sto razy się uda, a za sto pierwszym już nie.
Nawet nie pisz takich rzeczy, nie wolno sprzętu zostawiać bez nadzoru - to proszenie się o poważne kłopoty.Odstoinik pisze:Raz spieszyłem się i ustawiłem za szybki odbiór. Wyszedłem i po godzinie wróciłem.
Wiesz jak to bywa, sto razy się uda, a za sto pierwszym już nie.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Aabratek posmak bimbru
Jeśli odbiór masz tak szybki, jak 4 litry na godzinę, to rzeczywiście nie jest dobrze.
Poczytaj kompendium wiedzy o rektyfikacji za pomocy kolumn zasypowych i pamiętaj:
"pędzę, bo nigdzie mi się nie śpieszy".
https://alkohole-domowe.com/forum/kolum ... t9284.html
Poczytaj kompendium wiedzy o rektyfikacji za pomocy kolumn zasypowych i pamiętaj:
"pędzę, bo nigdzie mi się nie śpieszy".
https://alkohole-domowe.com/forum/kolum ... t9284.html
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!