Aabratek posmak bimbru

Co można zrobić z gotowymi destylatami? Jak poprawić smak i zapach? Tutaj znajdziecie przepisy, poprawianie smaku, przechowywanie.

Autor tematu
mariussmm
20
Posty: 29
Rejestracja: środa, 30 wrz 2020, 20:50

Post autor: mariussmm »

Witajcie. Posiadam aabratka z wyjściem bocznym, sprężynki miedziane oraz kwasowka i sterownik Pamel, gotuję nastaw z drożdży Drożdże TURBO X-PURE 21,3% i nie wiem dlaczego urobek wychodzi praaaawie dobrze aczkolwiek czuć lekki posmak bimbru. Nastaw klarowany grawitacyjnie, zlewany znad osadu myślę że wszystko robione jak należy. Odzielalem serce i niestety też czuć lekko bimberek..... Ktoś poradzi? Niegdyś otrzymałem perfekcyjny urobek i nie wiem gdzie popełniłem błąd że finalny produkt jest gorszy sam nie wiem.. Proszę o fachową pomoc
koncentraty wina
Awatar użytkownika

wolan
750
Posty: 792
Rejestracja: sobota, 14 lut 2009, 17:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Lublin/Ostrowiec Św.
Podziękował: 45 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Kontakt:
Re: Aabratek posmak bimbru

Post autor: wolan »

A może po prostu z czasem Koledze wyostrzył się smak :)
Ile przeprowadzałeś rektyfikacji ??
Może sprężynki wymagają wyjęcia z kolumny i wygotowania z płynem do mycia naczyń.
Przyczyn może być dużo :)
Może zbyt gęsty nastaw ?? Za dużo cukru za mało wody ? i drożdże produkują dużo syfu :)
Kolumny w różnych konfiguracjach :
https://mojdestylator.pl
Awatar użytkownika

seneka
700
Posty: 718
Rejestracja: sobota, 16 sie 2014, 14:47
Podziękował: 100 razy
Otrzymał podziękowanie: 69 razy
Re: Aabratek posmak bimbru

Post autor: seneka »

Tak jak Wolan piszę ugotuj to drugi raz. Jak Ci bimbrem zalatuje to zapewne pogonów nałapałeś.
Ostatnio zmieniony środa, 1 gru 2021, 22:07 przez seneka, łącznie zmieniany 1 raz.
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Aabratek posmak bimbru

Post autor: lesgo58 »

Albo po prostu źle prowadzi proces. Co w połączeniu ze źle zrobionym nastawem daje takie a nie inne wyniki.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

użytkownik usunięty
Re: Aabratek posmak bimbru

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus :ok:
Bimbrem zalatuje... raczej pogony.
Zrobiłem kiedyś, dla testu drożdży - 28Blg w 2wiadrach po 25l na Alcotec 48 turbo pure. Po 2 pełnych rekty-żadnych, drożdżowo-bimbrowych tematów. Fakt, pomimo starań i zwiększonego "odlania przodu" i wcześniejszego zakończenia (98,5°C w kotle), wynik był nieznacznie ostrzejszy. Ale to jedyna jego wada była. Myślę, że trzeba dać szansę autorowi. Niech opisze proces bo możemy tylko "gdybać". Pozdro :read:
PS. Stawiam na pogony
Awatar użytkownika

Mrooq
300
Posty: 302
Rejestracja: środa, 1 wrz 2021, 19:04
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowanie: 37 razy
Re: Aabratek posmak bimbru

Post autor: Mrooq »

A ja bym obstawił źle ustawiony sterownik, który wali pogonami do urobku.
Choć to tylko moja opinia, to uważam że żadna elektronika nie zastąpi operatora. Od tego mamy węch i smak żeby reagować na to o nam pasuje wylatując z chłodnicy, a nie tylko temperaturę.
Do tego wszystkiego za mało danych na temat procesu i nastawu żeby coś trafniej odpowiadać, teraz to takie wróżenie z fusów lub szklanej kuli.
Kaca po ostrej imprezie masz wtedy jak bardziej pamiętasz muzykę której słuchałeś, niż kobiety z którymi tańczyłeś.
Awatar użytkownika

Skir
1550
Posty: 1551
Rejestracja: poniedziałek, 15 lip 2019, 08:38
Podziękował: 210 razy
Otrzymał podziękowanie: 355 razy
Re: Aabratek posmak bimbru

Post autor: Skir »

@mariussmm opisz proces, a nie wynik.
Może "czuć bimber" po prostu oznacza "ducha buroka"? Ja go wyczuwam nawet w nalewkach.
Ale stawiam na automat ("A po za tym uważam, że automat należy zniszczyć" - Skir Starszy).
I love the smell of bimber in the morning.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Aabratek posmak bimbru

Post autor: MASaKrA_Domingo »

"Niegdyś otrzymałem perfekcyjny urobek i nie wiem gdzie popełniłem błąd że finalny produkt jest gorszy sam nie wiem.. "

Opisz więc jak robiłeś kiedyś, a jak robisz teraz.

ps - czy bierzesz pod uwagę wyostrzenie smaku?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

sosn1982
10
Posty: 17
Rejestracja: wtorek, 24 lis 2020, 18:18
Re: Aabratek posmak bimbru

Post autor: sosn1982 »

Jaką masz kolumnę jak szybko odbierasz, może za szybko?
Ostatnio zmieniony czwartek, 3 lut 2022, 10:36 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Odstoinik
2
Posty: 2
Rejestracja: niedziela, 13 cze 2021, 13:00
Re: Aabratek posmak bimbru

Post autor: Odstoinik »

Raz spieszyłem się i ustawiłem za szybki odbiór. Wyszedłem i po godzinie wróciłem. Nakazało 4 litry. Tak waliło bimbrem ze puściłem na rury jeszcze raz. Nasze hobby jednak wymaga czasu.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2586
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 236 razy
Otrzymał podziękowanie: 453 razy
Re: Aabratek posmak bimbru

Post autor: jakis1234 »

Odstoinik pisze:Raz spieszyłem się i ustawiłem za szybki odbiór. Wyszedłem i po godzinie wróciłem.
Nawet nie pisz takich rzeczy, nie wolno sprzętu zostawiać bez nadzoru - to proszenie się o poważne kłopoty.
Wiesz jak to bywa, sto razy się uda, a za sto pierwszym już nie.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Aabratek posmak bimbru

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Jeśli odbiór masz tak szybki, jak 4 litry na godzinę, to rzeczywiście nie jest dobrze.

Poczytaj kompendium wiedzy o rektyfikacji za pomocy kolumn zasypowych i pamiętaj:
"pędzę, bo nigdzie mi się nie śpieszy".

https://alkohole-domowe.com/forum/kolum ... t9284.html
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Gotowe Destylaty”