Witam, jestem Patryk.
Forum przeglądam już od jakiegoś czasu jako niezarejestrowany użytkownik - czas to zmienić
Na początek zabawy wybrałem sobie robienie win, jednak sam do końca za winem nie przepadam i jakoś zaniechałem dalszej produkcji - stad inna koncepcja.
Chciałbym zacząć robić swój bimber i byłem już blisko zakupu szybkowaru z odstojnikiem i chłodnicą w markecie budowlanym. Jednak z natury zawsze wole poczytać i sprawdzić zanim coś kupie i już wiem ze nie byłby to za dobry zakup. Teraz zastanawiam się na Mikro PotStill z destylatory miedziane. Fundusze i miejsce ograniczone, stad pomysł na szybkowar. Nie oczekuje 96% spirytusu, tylko „lekkostrawnej” substancji
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Sagaemus
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Sagaemus
Trochę cię nakieruję...
Zaraz się wyjaśni...
Po co robić bimber? Nie lepiej destylaty owocowe? Z tych win właśnie?
A tak, masz parę miesięcy na świeże owoce.
Kombinuj ps i się baw w destylację prostą.
Zobaczysz że warto.
Sam zobaczysz, jakiego kopa adrenaliny dostaniesz po pierwszym destylowaniu.
Ani jeden dżem, kompot, przetwór nie zostanie w piwnicy, wszystko na winko przerobisz, aby to potem przedestylować.
A jak dojrzeją śliwki, to wpadłeś jak śliwka w kompot i jesteś już nasz.
Czyli swój chłop.
Działaj, no i oczywiście do lektury.
Koncepcja dobra, do dupy wykonanie. Dlaczego?Sagaemus pisze: Na początek zabawy wybrałem sobie robienie win, jednak sam do końca za winem nie przepadam i jakoś zaniechałem dalszej produkcji - stad inna koncepcja.
Zaraz się wyjaśni...
I się wyjaśniło.Sagaemus pisze: Chciałbym zacząć robić swój bimber
Po co robić bimber? Nie lepiej destylaty owocowe? Z tych win właśnie?
To byłby tragiczny zakup, zniechęcił by cię do hobby od razu.Sagaemus pisze:byłem już blisko zakupu szybkowaru z odstojnikiem i chłodnicą w markecie budowlanym. Jednak z natury zawsze wole poczytać i sprawdzić zanim coś kupie i już wiem ze nie byłby to za dobry zakup.
A tak, masz parę miesięcy na świeże owoce.
Kombinuj ps i się baw w destylację prostą.
Zobaczysz że warto.
Sam zobaczysz, jakiego kopa adrenaliny dostaniesz po pierwszym destylowaniu.
Ani jeden dżem, kompot, przetwór nie zostanie w piwnicy, wszystko na winko przerobisz, aby to potem przedestylować.
A jak dojrzeją śliwki, to wpadłeś jak śliwka w kompot i jesteś już nasz.
Czyli swój chłop.
Działaj, no i oczywiście do lektury.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Sagaemus
Zakupiłem natomiast Mikro Pot-Still od destylatory miedziane na szybkowarze 15 l z wypełnieniem zmywakami.
Jako że nigdy wcześniej nie miałem styczności z destylacją, nie chciałem od razu brać win do destylacji i nastawiłem cukrówkę.
Czy destylować ją z wypełnieniem? Czy na samej rurce?
Poczytałem trochę forum, ale wiadomo że najlepsza nauka jest w praktyce stąd wolę na początku uczyć się sprzętu an cukrówkach niż na winach (wina w 5 dni nie robię ).
Widziałem, jednak tam był keg z dużą kolumną - na to niestety nie mam miejsca.rozrywek pisze:Przejżyj ogłoszenia, wlaśnie ktoś sprzedaje.
Zakupiłem natomiast Mikro Pot-Still od destylatory miedziane na szybkowarze 15 l z wypełnieniem zmywakami.
Jako że nigdy wcześniej nie miałem styczności z destylacją, nie chciałem od razu brać win do destylacji i nastawiłem cukrówkę.
Czy destylować ją z wypełnieniem? Czy na samej rurce?
Poczytałem trochę forum, ale wiadomo że najlepsza nauka jest w praktyce stąd wolę na początku uczyć się sprzętu an cukrówkach niż na winach (wina w 5 dni nie robię ).
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sty 2022, 09:33 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Sagaemus
No i dobrze.
15L kociołek to dosyć szybko proces przebiega, szybciej załapiesz.
Teraz musisz trenować właśnie na cukrówkach podział frakcji.
Cukrówkę destyluj z wypełnieniem.
Cukrówki a owocówki są podobne, tylko że w owocówkach podział frakcji jest inny, w cukrówce wycinasz frakcje ostro, w owocach zachowujesz aromat.
Poćwicz sobie na cukrze, dobry bimberek też się w domu przyda.
Tu nauka jest prosta, źle odetniesz frakcje to będziesz musiał gotować jeszcze raz, co i tak wyjdzie na plus.
Oczywiście kluczowa nauka to opanowanie sterowania mocą grzania.
Czytaj, ucz się i opisz swój pierwszy dziewiczy rejs do krainy Destylandii.
15L kociołek to dosyć szybko proces przebiega, szybciej załapiesz.
Teraz musisz trenować właśnie na cukrówkach podział frakcji.
Cukrówkę destyluj z wypełnieniem.
Cukrówki a owocówki są podobne, tylko że w owocówkach podział frakcji jest inny, w cukrówce wycinasz frakcje ostro, w owocach zachowujesz aromat.
Poćwicz sobie na cukrze, dobry bimberek też się w domu przyda.
Tu nauka jest prosta, źle odetniesz frakcje to będziesz musiał gotować jeszcze raz, co i tak wyjdzie na plus.
Oczywiście kluczowa nauka to opanowanie sterowania mocą grzania.
Czytaj, ucz się i opisz swój pierwszy dziewiczy rejs do krainy Destylandii.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sty 2022, 11:34 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............