Sagaemus

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
Sagaemus
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: poniedziałek, 22 lis 2021, 15:04
Podziękował: 1 raz

Post autor: Sagaemus »

Witam, jestem Patryk.
Forum przeglądam już od jakiegoś czasu jako niezarejestrowany użytkownik - czas to zmienić :)
Na początek zabawy wybrałem sobie robienie win, jednak sam do końca za winem nie przepadam i jakoś zaniechałem dalszej produkcji - stad inna koncepcja.
Chciałbym zacząć robić swój bimber i byłem już blisko zakupu szybkowaru z odstojnikiem i chłodnicą w markecie budowlanym. Jednak z natury zawsze wole poczytać i sprawdzić zanim coś kupie i już wiem ze nie byłby to za dobry zakup. Teraz zastanawiam się na Mikro PotStill z destylatory miedziane. Fundusze i miejsce ograniczone, stad pomysł na szybkowar. Nie oczekuje 96% spirytusu, tylko „lekkostrawnej” substancji ;)
Pozdrawiam
Pozdrawiam
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Sagaemus

Post autor: Góral bagienny »

Witaj na tym zacnym forum :D
Powodzenia :ok:
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: Sagaemus

Post autor: jakis1234 »

Chciałbym zacząć robić swój bimber i byłem już blisko zakupu szybkowaru z odstojnikiem i chłodnicą w markecie budowlanym.
To fajnie, że tutaj trafiłeś i uniknąłeś wyrzucenia pieniędzy.
Czytaj, pytaj, a kupisz dobry sprzęt i będziesz zadowolony :)
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3803
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 283 razy
Otrzymał podziękowanie: 459 razy
Re: Sagaemus

Post autor: Doody »

Witaj Patryku i powodzenia :ok:
Pozdrawiam
Darek
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Sagaemus

Post autor: rozrywek »

Trochę cię nakieruję...
Sagaemus pisze: Na początek zabawy wybrałem sobie robienie win, jednak sam do końca za winem nie przepadam i jakoś zaniechałem dalszej produkcji - stad inna koncepcja.
Koncepcja dobra, do dupy wykonanie. Dlaczego?
Zaraz się wyjaśni...

Sagaemus pisze: Chciałbym zacząć robić swój bimber
I się wyjaśniło.
Po co robić bimber? Nie lepiej destylaty owocowe? Z tych win właśnie?
Sagaemus pisze:byłem już blisko zakupu szybkowaru z odstojnikiem i chłodnicą w markecie budowlanym. Jednak z natury zawsze wole poczytać i sprawdzić zanim coś kupie i już wiem ze nie byłby to za dobry zakup.
To byłby tragiczny zakup, zniechęcił by cię do hobby od razu.

A tak, masz parę miesięcy na świeże owoce.
Kombinuj ps i się baw w destylację prostą.

Zobaczysz że warto.

Sam zobaczysz, jakiego kopa adrenaliny dostaniesz po pierwszym destylowaniu.

Ani jeden dżem, kompot, przetwór nie zostanie w piwnicy, wszystko na winko przerobisz, aby to potem przedestylować.

A jak dojrzeją śliwki, to wpadłeś jak śliwka w kompot i jesteś już nasz.
Czyli swój chłop.
Działaj, no i oczywiście do lektury.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Sagaemus
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: poniedziałek, 22 lis 2021, 15:04
Podziękował: 1 raz
Re: Sagaemus

Post autor: Sagaemus »

Dziękuje za ukierunkowanie. Zatem zabieram się za za szukanie PS. Prawdopodobnie wybór ładnie na mikro pot still od destylatory miedziane na szybkowarze.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Sagaemus

Post autor: rozrywek »

Przejżyj ogłoszenia, wlaśnie ktoś sprzedaje.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

Autor tematu
Sagaemus
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: poniedziałek, 22 lis 2021, 15:04
Podziękował: 1 raz
Re: Sagaemus

Post autor: Sagaemus »

rozrywek pisze:Przejżyj ogłoszenia, wlaśnie ktoś sprzedaje.
Widziałem, jednak tam był keg z dużą kolumną - na to niestety nie mam miejsca.
Zakupiłem natomiast Mikro Pot-Still od destylatory miedziane na szybkowarze 15 l z wypełnieniem zmywakami.
Jako że nigdy wcześniej nie miałem styczności z destylacją, nie chciałem od razu brać win do destylacji i nastawiłem cukrówkę.
Czy destylować ją z wypełnieniem? Czy na samej rurce?
Poczytałem trochę forum, ale wiadomo że najlepsza nauka jest w praktyce stąd wolę na początku uczyć się sprzętu an cukrówkach niż na winach (wina w 5 dni nie robię ;) ).
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sty 2022, 09:33 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4905
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 844 razy
Re: Sagaemus

Post autor: rozrywek »

No i dobrze.
15L kociołek to dosyć szybko proces przebiega, szybciej załapiesz.

Teraz musisz trenować właśnie na cukrówkach podział frakcji.
Cukrówkę destyluj z wypełnieniem.

Cukrówki a owocówki są podobne, tylko że w owocówkach podział frakcji jest inny, w cukrówce wycinasz frakcje ostro, w owocach zachowujesz aromat.

Poćwicz sobie na cukrze, dobry bimberek też się w domu przyda.
Tu nauka jest prosta, źle odetniesz frakcje to będziesz musiał gotować jeszcze raz, co i tak wyjdzie na plus.

Oczywiście kluczowa nauka to opanowanie sterowania mocą grzania.

Czytaj, ucz się i opisz swój pierwszy dziewiczy rejs do krainy Destylandii.
Ostatnio zmieniony wtorek, 18 sty 2022, 11:34 przez rozrywek, łącznie zmieniany 1 raz.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”