Przepisy i sposoby wytwarzania domowego octu.

Autor tematu
lift85
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 11 sie 2020, 09:43
Krótko o sobie: lepsze nic niż rydz
Załączniki
Ocet jabłkowy - żeluje

Postautor: lift85 » środa, 8 wrz 2021, 08:32

Witam
mam nastawione 2 słoje octu jabłkowego i niestety w obu z nastawu tworzy się żel
czy spotkał się ktoś z podobną sytuacją i jak temu zaradzić ?


alembiki
Awatar użytkownika

radius
6500
Posty: 6625
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy - żeluje

Postautor: radius » środa, 8 wrz 2021, 12:54

To naturalny proces.
Po jakichś dwóch tygodniach od nastawienia, zaczyna być mocno wyczuwalny zapach octu. Wtedy też może pojawiać się z początku biały “kożuszek”, to cenna tzw. matka octowa, która świadczy o tym, że dobre bakterie ciężko i skutecznie pracują na nasz ocet. “Matka” z czasem zaczyna wyglądać jak “glut”, biała galaretka. Co jakiś czas, również w okresie zimowym.... mniej więcej co 4-6 tygodni, na occie pojawi się gruba warstwa galaretki, to naturalny proces.
SPIRITUS FLAT UBI VULT


Autor tematu
lift85
10
Posty: 13
Rejestracja: wtorek, 11 sie 2020, 09:43
Krótko o sobie: lepsze nic niż rydz
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy - żeluje

Postautor: lift85 » środa, 8 wrz 2021, 19:52

Tutaj minął nie cały tydzień i cała zawartość przybiera konsystencje kisielu więc chyba trochę za dużo tej "matki"
wcześniej był robiony ocet z papierówek i był OK czyli na górze trochę matki a na dole normalna płynna ciecz - ocet


DuzoNaGlowieMam
1
Posty: 1
Rejestracja: czwartek, 18 lis 2021, 12:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Kontakt:
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy - żeluje

Postautor: DuzoNaGlowieMam » czwartek, 18 lis 2021, 12:49

Tak, to tak zwana matka octowa, czyli biały kożuszek, który świadczy o tym, że dobre bakterie ciężko i skutecznie pracują na nasz ocet. Z czasem matka octowa zaczyna wyglądać jak “glut”, biała galaretka. To naturalny proces. Ja tej galaretki nie wyrzucam, wykorzystuję ją do zrobienia domowej kostki rosołowej.


Szlumf
2000
Posty: 2024
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy - żeluje

Postautor: Szlumf » czwartek, 18 lis 2021, 18:47

DuzoNaGlowieMam pisze:...................Ja tej galaretki nie wyrzucam, wykorzystuję ją do zrobienia domowej kostki rosołowej.

Właśnie odsączyłem z 1,5kg mateczki z octu porzeczkowego. Jak ją wykorzystać do zrobienia kostki rosołowej?


Wojtek5
600
Posty: 625
Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 17:39
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
Załączniki
Re: Ocet jabłkowy - żeluje

Postautor: Wojtek5 » czwartek, 2 gru 2021, 19:39

Podepnę się pod temat bo też jestem na etapie robienia octu z jabłek.

Rozpocząłem 3 listopada - przez ok 3 tyg była burzliwa fermentacja, potem w zasadzie nic się nie działo. Od kilku dni czyli w sumie po nie całym miesiącu, zaczynają pływać białe drobinki, ciecz jest lekko żelowata (chyba bardziej na powierzchni) - to chyba dobrze. Zapach jabłkowy, trochę sfermentowany, ale nie octowy.

Mam pytanie:
Ponieważ sporo płynu ubyło (trochę wychlapało podczas fermentacji i trochę odparowało), czy mogę go w tym momencie jakoś uzupełnić samą wodą, wodą z cukrem, czy lepiej już tego nie ruszać?

Pytam ponieważ pierwszy raz to robię
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody


Wróć do „Ocet Domowy”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości