Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Czekam do niższych temperatur na zewnątrz. Szkoda tylko że 30 km od mojego domu.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony środa, 20 paź 2021, 20:28 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 3849
- Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
- Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
- Ulubiony Alkohol: DIY
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: południowa Wielkopolska
- Podziękował: 283 razy
- Otrzymał podziękowanie: 463 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Co za różnica. I tak 1 rok nie ma co zaglądać. Ja do swojej beczki nie zaglądam od 3 maja 2020. Jestem twardy
Ostatnio zmieniony środa, 20 paź 2021, 21:58 przez Doody, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
Darek
Darek
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Nurtuje mnie jeszcze jedno, czy beczki od Kowala i m-beczki faktycznie dają tyle dobroci czy lepiej nową świeżą i zalewać ją od samego początku po swojemu ?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony czwartek, 21 paź 2021, 23:00 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Tak, mbeczki są super. Ale nie wlewajcie w nie więcej niż 55% na pierwsze zalanie. Wyższy % wypłukuje taniny mocniej. Mam i 30 i 60l. I w 30 wlałem 70% co przedębiło mi trochę śliwkę po roku. Ale zmniejszyłem % i jest dużo lepiej. Jak wlałem 55% żyto do 60l to nawet po dwóch latach nie było przedębienia. 55% rum po roku bardzo delikatny. A co do wzbogacenia destylatu… Po prostu świetny jest już po roku. Czuć świeżość oczywiście, cudów nie ma, ale bardzo pijalne. O kbeczkach się nie wypowiadam bo nie mam takowej. Trzeba pytać tych co od kowala kupili.
Ostatnio zmieniony sobota, 23 paź 2021, 19:02 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Będę testował kbeczkę 25L. Zobaczymy trochę postoi zanim nazbieram taką ilość. Dziś zacierałem qq z jęczmieniem na wodzie odwarowej po jabłku "gal". Niestety brix tylko ok 12 wyszło. Mbeczke kupię może później na rum.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony sobota, 23 paź 2021, 19:07 przez wieku, łącznie zmieniany 1 raz.
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Ja nie spodziewam się szału po tych beczkach. Są na pewno bardzo mocno wyeksploatowane. Inaczej destylarnie by się ich nie pozbywały. Ale kowal przerobił je na mniejsze więc stosunek objętości do powierzchni jest większy. Więc mogę się mocno mylić. Zobaczymy. IMHO oddadzą pewnie to co ostatnio w nich leżało. Ale drugie zalanie będzie już pewnie gorsze. Co nie znaczy oczywiście, że trunek nie będzie w nich dojrzewał.
-
- Posty: 1266
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
W zasadzie masz rację, ale jednak będziesz miał zdecydowanie „lepszy” trunek jak drewno odda to co w nim było. Potwierdzone doświadczalnie.
Tak sobie właśnie myślę, że w sumie tym beczkim może troszeczkę brakować tanin. Ale 1-2 szczapki dębowe, mocno uwędzone/opalone mogą to wyrównać. Zobaczysz. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Pochwal się wynikami
Tak sobie właśnie myślę, że w sumie tym beczkim może troszeczkę brakować tanin. Ale 1-2 szczapki dębowe, mocno uwędzone/opalone mogą to wyrównać. Zobaczysz. Sam jestem ciekaw co z tego wyjdzie. Pochwal się wynikami
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Zobaczymy jak będzie, to są moje początki i z beczką i z zacieraniem. Niestety nie mam możliwości ani warunków aby zacierać w kadzi więc pozostaje mi zacieranie na lenia.
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 268
- Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 23:27
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, tak mi mówią :-)
- Ulubiony Alkohol: Jeszcze nie znalazłem, ale preferuję whisky.
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: Rogaland Norwegia
- Podziękował: 45 razy
- Otrzymał podziękowanie: 25 razy
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Panowie na dniach będę destylował qq z jęczmieniem. Odpęd zrobiony. Jak prowadzić destylację właściwą ? 4 półki bez refluksu i początek w buteleczki jak przy owocoówkach ? Kiedy odbierać pogon ?
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Bardzo jesteś oszczędny w słowach
Ale spróbuję się niektórych rzeczy domyślić się. Nową beczkę dębową, wypalaną trzeba zalać wodą do uszczelnienia i wstępnego wypłukania. Może i kilka razy zmieniając wodę.Jak uszczelni się, to zalewamy - chyba winem w Twoim przypadku. Piro niepotrzebne. Na jak długo, to musisz sam ustalić kontrolując wino.
Ale spróbuję się niektórych rzeczy domyślić się. Nową beczkę dębową, wypalaną trzeba zalać wodą do uszczelnienia i wstępnego wypłukania. Może i kilka razy zmieniając wodę.Jak uszczelni się, to zalewamy - chyba winem w Twoim przypadku. Piro niepotrzebne. Na jak długo, to musisz sam ustalić kontrolując wino.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
-
Autor tematu - Posty: 272
- Rejestracja: piątek, 7 sty 2011, 17:11
- Lokalizacja: ZkiW
- Otrzymał podziękowanie: 8 razy
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Dzięki, jak przygotować beczkę to wiem, bardziej myślałem o jakiejś chemii zabezpieczającej na wszelki wypadek przed zepsuciem wina. Skoro nie trzeba to super. Będzie malina z wiśnia
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
http://allegro.pl/show_item.php?item=1465742803
Re: Projekt 2026 (whiskey, burbon ?)
Witam, wszystkich chciał bym się poradzić kolegów bo mam 2 beczki 30l dębowe jedna zalana destylatem owocowym i z przepisu na kwaśny zacier wujka mniej więcej pół na pół moc 45% i stoi rok, a druga jest niedawno kupiona i zalana winem winogronowym ok 15% dosładzanym miodem. Planuję dać w prezencie jedna beczkę wypełniona qq+słód torfowy i nie wiem która będzie się lepiej nadawać urodziny za miesiąc więc wino leżało by tylko miesiąc co o tym myślicie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam