Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!
-
Autor tematu - Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Cześć,
Przeglądałem ofertę Biowin z wędzarką 18l na kuchnie gazową pod okap - coś ala garnek. Koszt to ok 400 zł
Czy macie może jakiś patent jak zrobić taką wędzarkę totalnie po kosztach np. z dużego wysokiego garnka? tak aby zrobiła swoje i nie dała kłębów dymu w domu
Przeglądałem ofertę Biowin z wędzarką 18l na kuchnie gazową pod okap - coś ala garnek. Koszt to ok 400 zł
Czy macie może jakiś patent jak zrobić taką wędzarkę totalnie po kosztach np. z dużego wysokiego garnka? tak aby zrobiła swoje i nie dała kłębów dymu w domu
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 2918
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 159 razy
- Otrzymał podziękowanie: 298 razy
-
- Posty: 1052
- Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
- Podziękował: 31 razy
- Otrzymał podziękowanie: 139 razy
Re: Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!
Dalej to pozostaje marketowe wędzenie pędzlem...
@Wojtek5
Na obrazkach Biowinu widzisz, jak to powinno wyglądać. Jeśli Ci za mało, to może film mojego ulubionego Vitalsona coś Ci podpowie: https://www.youtube.com/watch?v=9MOmV89 ... 8v&index=6
Reszta, to Twoja pomysłowość i wizyta na złomowcach - przed chwilą u siebie widziałem cały kontener nierdzewnych garnków, głównie bez kanapkowego dna (tylko tłoczona blacha). W takim złomie upatrywałbym dawców.
@Wojtek5
Na obrazkach Biowinu widzisz, jak to powinno wyglądać. Jeśli Ci za mało, to może film mojego ulubionego Vitalsona coś Ci podpowie: https://www.youtube.com/watch?v=9MOmV89 ... 8v&index=6
Reszta, to Twoja pomysłowość i wizyta na złomowcach - przed chwilą u siebie widziałem cały kontener nierdzewnych garnków, głównie bez kanapkowego dna (tylko tłoczona blacha). W takim złomie upatrywałbym dawców.
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
-
Autor tematu - Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!
Znalazłem wczoraj takie konstrukcje i chyba wyjdą po kosztach z garnkiem ze złomu czy taniochą ze sklepu
Zastanawia mnie tylko czy dużo dymu z tego wyjdzie, robiąc bez przykrywki pod okapem z wyciągiem, bo nie chciałbym przy okazji uwędzić mieszkania
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
Autor tematu - Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!
@Kòpôcz
Dlaczego bez pokrywy nie uwędzę? najprostsza konstrukcja w której mój dziadek wędził i pewnie cała masa ludzi w PRLu, a może nawet w wielu miejscach obecnie to beczka bez dna stojąca na zduszonym ognisku. Szynka wychodziła ponoć wyśmienita - nie pamiętam jak smakowała, ale pamiętam jak z dziadkiem wędziłem tzn. bardziej byłem zainteresowany ogniskiem niż wędzeniem
@jakis1234
Taką konstrukcję chciałem kupić gdy nie wyszłoby w domu, ale właśnie mnie z niej wyleczyłeś
Dlaczego bez pokrywy nie uwędzę? najprostsza konstrukcja w której mój dziadek wędził i pewnie cała masa ludzi w PRLu, a może nawet w wielu miejscach obecnie to beczka bez dna stojąca na zduszonym ognisku. Szynka wychodziła ponoć wyśmienita - nie pamiętam jak smakowała, ale pamiętam jak z dziadkiem wędziłem tzn. bardziej byłem zainteresowany ogniskiem niż wędzeniem
@jakis1234
Taką konstrukcję chciałem kupić gdy nie wyszłoby w domu, ale właśnie mnie z niej wyleczyłeś
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 2604
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 301 razy
Re: Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!
No ale taka wędzarnia była (i zapewne jest jeżeli wciąż ktoś używa) nakrywana jakimś workiem jutowym, czy dechami podczas użytku - czy jakąś inną blachą.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!
Nadać obrobionemu już termicznie produktowi, np. mięsu, zapach wędzonki?
Czy uwędzić od zera, surowe, zamarynowane,zapeklowane mięso? Aby uzyskać wewnątrz mięsa odpowiednią temperaturę, po uzyskaniu której mięso jest zdatne do spożycia ( różną dla różnych mięs) potrzeba czasu. Luźna pokrywka zadymi Ci chałupę. Dlatego kolega pisze o konieczności odprowadzania dymu.
Żaden okap nie odprowadzi takiej ilości dymu.
Jeżeli chcesz zaś tylko odymić ser ,to ilość dymu w takim nieszczelnym garnku może być akceptowalna.
A co chcesz osiągnąć?Wojtek5 pisze:Być może nie pamiętam aż tak dokładnie. Dobra, czy jak taki garnek przyduszę pokrywką (taka luźno położona ze szparą) to będzie dobrze?
Nadać obrobionemu już termicznie produktowi, np. mięsu, zapach wędzonki?
Czy uwędzić od zera, surowe, zamarynowane,zapeklowane mięso? Aby uzyskać wewnątrz mięsa odpowiednią temperaturę, po uzyskaniu której mięso jest zdatne do spożycia ( różną dla różnych mięs) potrzeba czasu. Luźna pokrywka zadymi Ci chałupę. Dlatego kolega pisze o konieczności odprowadzania dymu.
Żaden okap nie odprowadzi takiej ilości dymu.
Jeżeli chcesz zaś tylko odymić ser ,to ilość dymu w takim nieszczelnym garnku może być akceptowalna.
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!
Jeśli mogę wtrącić 3 grosze
Nie często ale od lat wędzę. kiełbasy, szynki, schaby, sery, sporadycznie ryby.
Smak i zapach domowej wędzarni znam od dziecka.
Jakiś czas temu sąsiadka poczęstowała mnie wędzonkami z garnka na kuchni gazowej.
I powiem tak było to jako tako zjadliwe.
Ale zamiast wędzonym pachniało mi to spaloną stodołą. Takie skojarzenie z dzieciństwa.
Wędzenie to spalanie drewna, zrębek przy mniejszym lub większym dostępie powietrza.
Ale zawsze spalanie.
To co zachodzi w tych garncach to smażenie drewna beztlenowe. Nazwał bym to suchą destylacja drewna.
A taki dym pachnie z u p e ł n i e inaczej i powstają zupełnie inne związki chemiczne.
To tyle pokrótce.
Ale jak mowią "na bezrybiu i rak rybą"
Nie często ale od lat wędzę. kiełbasy, szynki, schaby, sery, sporadycznie ryby.
Smak i zapach domowej wędzarni znam od dziecka.
Jakiś czas temu sąsiadka poczęstowała mnie wędzonkami z garnka na kuchni gazowej.
I powiem tak było to jako tako zjadliwe.
Ale zamiast wędzonym pachniało mi to spaloną stodołą. Takie skojarzenie z dzieciństwa.
Wędzenie to spalanie drewna, zrębek przy mniejszym lub większym dostępie powietrza.
Ale zawsze spalanie.
To co zachodzi w tych garncach to smażenie drewna beztlenowe. Nazwał bym to suchą destylacja drewna.
A taki dym pachnie z u p e ł n i e inaczej i powstają zupełnie inne związki chemiczne.
To tyle pokrótce.
Ale jak mowią "na bezrybiu i rak rybą"
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
Autor tematu - Posty: 693
- Rejestracja: sobota, 21 wrz 2019, 18:39
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Lokalizacja: Mazowsze, centralna wieś
- Podziękował: 34 razy
- Otrzymał podziękowanie: 87 razy
Re: Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!
No to skutecznie mnie wyleczyliście z mojej zachcianki. Z jednej strony jestem rozczarowany z drugiej w sumie chyba wdzięczny przed popełnieniem: kosztów (większych czy mniejszych), nakładów pracy i idących oczekiwań oraz ewentualnych późniejszych rozczarowań.
Domowe nalewki
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
Eksperymenty z małą beczką dębową: alkohol wysokoprocentowy, miody
-
- Posty: 307
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!
Witam.
Podepnę się pod temat z pytaniem:
Czy posiada ktoś taką lub podobną wędzarnie?
https://www.ker24.pl/w%C4%99dzarnie-ogr ... _z_kominem
Jakieś opinie mile wskazane ponieważ przymierzam się do zakupu.
Podepnę się pod temat z pytaniem:
Czy posiada ktoś taką lub podobną wędzarnie?
https://www.ker24.pl/w%C4%99dzarnie-ogr ... _z_kominem
Jakieś opinie mile wskazane ponieważ przymierzam się do zakupu.
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!
taki "domek" własnoręcznie zdziałał mój szwagier i od więcej niż kilku lat sluży mu z powodzeniem.
Całkiem zgrabna konstrukcja. Najważniejsze żeby deski były łączone na pióro. daje to dobrą szczelność.
Drewniana konstrukcja stosunkowo szybko się nagrzewa, w przeciwieństwie od kamiennych, cementowych itp.
Ale też szybko stygnie.
Otwierany dach to dobre rozwiązanie przy załadunku i rozładunku wsadu.
Raczej wymaga, wg mnie, stacjonowania pod zadaszeniem. Widomo deszcze kiepsko będą wpływały na derwno a zwłaszcza metalową resztę.
Z minusów?
Zbyt wąskie drzwi. Co jest kłopotliwe przy wkładaniu drążka z kiełbasami. trzeba lawirować.
Fakt jest otwierany dach, ale jest stosunkowo wysoka i trzeba by się posiłkować krzesłem lub innym postumentem.
Ale już na "parter" przez dach to raczej nic nie wstawisz.
W wysokiej komorze masz większy rozkład temperatur. im wyżej tym goręcej.
Więc pod samym daszkiem np cały kurczak z kością lub żeberka.
Najniżej- filet z kurczaka, polędwica/schab na półsurowo itp
Osobiście wolał bym niższa i szerszą z drzwiami od ściany do ściany.
Jeśli wychodzisz z założenia kupić- postawić -używać, jestem za
Wędzarnia to wszechstronne urżadzenie. Satysfakcja z wędzonek, przyjemność dla rodziny, możliwość wyrwania się z domu, możliwość spotkania przy niej ze znajomymi i wiele innych.
Np. na spod komory na cegłach osadzasz grila. Rozpalasz go i rzucasz na żar kilka liściastych drewienek dla dymu. Powyżej wieszasz przyprawiony schab pocięty wzdłuż w paski 2cmm x3cm
Zamykasz drzwiczki i po 20-30 min masz gorącą aromatyczną za/prze kąskę
Pozdrawiam i sukcesów życzę
Całkiem zgrabna konstrukcja. Najważniejsze żeby deski były łączone na pióro. daje to dobrą szczelność.
Drewniana konstrukcja stosunkowo szybko się nagrzewa, w przeciwieństwie od kamiennych, cementowych itp.
Ale też szybko stygnie.
Otwierany dach to dobre rozwiązanie przy załadunku i rozładunku wsadu.
Raczej wymaga, wg mnie, stacjonowania pod zadaszeniem. Widomo deszcze kiepsko będą wpływały na derwno a zwłaszcza metalową resztę.
Z minusów?
Zbyt wąskie drzwi. Co jest kłopotliwe przy wkładaniu drążka z kiełbasami. trzeba lawirować.
Fakt jest otwierany dach, ale jest stosunkowo wysoka i trzeba by się posiłkować krzesłem lub innym postumentem.
Ale już na "parter" przez dach to raczej nic nie wstawisz.
W wysokiej komorze masz większy rozkład temperatur. im wyżej tym goręcej.
Więc pod samym daszkiem np cały kurczak z kością lub żeberka.
Najniżej- filet z kurczaka, polędwica/schab na półsurowo itp
Osobiście wolał bym niższa i szerszą z drzwiami od ściany do ściany.
Jeśli wychodzisz z założenia kupić- postawić -używać, jestem za
Wędzarnia to wszechstronne urżadzenie. Satysfakcja z wędzonek, przyjemność dla rodziny, możliwość wyrwania się z domu, możliwość spotkania przy niej ze znajomymi i wiele innych.
Np. na spod komory na cegłach osadzasz grila. Rozpalasz go i rzucasz na żar kilka liściastych drewienek dla dymu. Powyżej wieszasz przyprawiony schab pocięty wzdłuż w paski 2cmm x3cm
Zamykasz drzwiczki i po 20-30 min masz gorącą aromatyczną za/prze kąskę
Pozdrawiam i sukcesów życzę
Ostatnio zmieniony piątek, 15 paź 2021, 17:00 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 307
- Rejestracja: środa, 15 lip 2015, 16:21
- Podziękował: 16 razy
- Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!
WT_G
Bardzo dziękuję za obszerny opis i wypunktowanie + oraz -
Ogólnie patrząc na to ogłoszenie przeszło mi przez myśl, że może zrobię osobiście taką, bo to prosta konstrukcja.
Tylko, że zamiast takiego paleniska dałbym piecyk zwany ,,koza,,.
Czy takie palenisko zdałoby egzamin?
Bardzo dziękuję za obszerny opis i wypunktowanie + oraz -
Ogólnie patrząc na to ogłoszenie przeszło mi przez myśl, że może zrobię osobiście taką, bo to prosta konstrukcja.
Tylko, że zamiast takiego paleniska dałbym piecyk zwany ,,koza,,.
Czy takie palenisko zdałoby egzamin?
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
-
- Posty: 633
- Rejestracja: poniedziałek, 19 lip 2021, 02:57
- Podziękował: 182 razy
- Otrzymał podziękowanie: 121 razy
Re: Wędzarnia na kuchnie gazową pod okap - Najtańsza kontrukcja!