Mam taki z chłodnicą tylko że z Royala, cena niższa a budowa i wygląd identyczny. W sumie jestem z niego bardzo zadowolony, jedyne czego w nim brakuje, to wskaźnika wysokości brzeczki na zewnątrz. Jest skala, ale w środku, tak więc przy wysładzaniu żeby zobaczyć jaki jest poziom płynu, trzeba dźwigać sito pełne mokrego ziarna co chwila do góry, żeby zobaczyć skalę, a wystarczyłaby przeźroczysta rurka ze skalą na zewnątrz. Pozdrawiam
Zobacz to chyba to samo: https://www.expondo.pl/royal-catering-kociol-warzelny-do-piwa-40-l-lcd-10011523
-
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: Automatyczne kotły zacierne
Ostatnio zmieniony piątek, 25 gru 2020, 16:11 przez kiwitom23, łącznie zmieniany 1 raz.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Krótko o sobie: Jak się do czegoś dorwę to muszę to dokładnie poznać. Np. Ameryka
- Ulubiony Alkohol: Talisker
- Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
- Załączniki
Ile słodu tam wchodzi ? Ile piwa możesz uzyskać ( n.p. 12 Blg ) ?
Piszę starannie po Polsku. O ile daję radę.
-
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Sam kocioł jest pojemności 40 litrów, ile wchodzi słodu nie powiem Ci, bo ja zawsze robiłem 25 litrów piwa, tak żeby spokojnie weszło mi do pojemnika fermentacyjnego, a później do butelek, których mam z każdego rodzaju po 50 a 0,5 litra. Ja zasypywałem słodu maksymalnie do 8 kg, ale jeszcze było miejsce, więc na pewno więcej by weszło. Myślę że piwa można z tego kotła uzyskać maksymalnie do 36-38 litrów po wysłodzeniu, może nawet i 40 litrów. Pozdrawiam
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Mod.
Nie cytuj posta poprzedzającego.
Ostatnio zmieniony środa, 30 gru 2020, 11:56 przez radius, łącznie zmieniany 2 razy.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
Cześć
Nosze się z zamiarem zakupu maszyny.
Co myślicie o tym? Cz byłoby coś podobnego na polskim rynku?
https://brouwland.com/fr/cuves-de-brassage-electriques/11888-brew-monk-titan-tout-en-un-systeme-de-brassage.html
Pozdrówko
Nosze się z zamiarem zakupu maszyny.
Co myślicie o tym? Cz byłoby coś podobnego na polskim rynku?
https://brouwland.com/fr/cuves-de-brassage-electriques/11888-brew-monk-titan-tout-en-un-systeme-de-brassage.html
Pozdrówko
Pozdrawiam
Jachu
Jachu
-
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Załączniki
Oczywiście, wrzuć sobie hasło "kocioł zacierny" czy "kocioł warzelny"i będziesz miał sporo ofert.
Jednym z najczęściej wykorzystywanych są kotły Klarstein.
Jednym z najczęściej wykorzystywanych są kotły Klarstein.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Załączniki
Ja mam od jakiegoś czasu Klarstein Mundschenk XXL. Maszyna fajna, pieniądze nie duże, bo kupiłem używany. W nowych wersjach panel już jest na przewodzie w górnej części kotła, co znacznie poprawia komfort użytkowania gdy kocioł stoi na podłodze. Druga sprawa to mycie kotła pod prysznicem, kawałkiem folii i izolacji trzeba zakryć cały dół aby czegoś nie zalać w środku. No i pompka, dużo osób narzeka na nią. Dla mnie jest prosta w budowie, łatwo można rozebrać na części pierwsze i wyczyścić. A gdy człowiek się już nauczy zasypywać słodem to nic tykać nie trzeba 

Pozdrawiam Gacek.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
Dzięki za sugestie 
@gacek , chyba wezmę co sugerujesz
Obawiam się trochę o pompkę
Dzięki
@jakis1234, rzeczywiście jest w czym przebierać
Dzięki

@gacek , chyba wezmę co sugerujesz
Obawiam się trochę o pompkę