Ser typu oscypek.

Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

Autor tematu
ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz

Post autor: ufik666 »

Witam, ostatnio byłem w Karpaczu z Moją wybranką serca i zajadaliśmy się serami typu oscypek na ciepło z żurawiną, oczywiście mam świadomość że nie były prawdziwe ale bardzo nam smakowały, po powrocie do domu znajomy powiedział mi że te na ciepło są najgorsze bo podobno myte w płynie do naczyń itp..., interesuje mnie jak samemu go zrobić mam dostęp do prawdziwego mleka krowiego.
alembiki

LeoNike
30
Posty: 44
Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 13:17
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Ser typu oscypek.

Post autor: LeoNike »

No ale oscypek to z mleka owczego się robi.

A jak z krowiego to np tu - http://www.doradcasmaku.pl/przepis/3124 ... omowy.html

Autor tematu
ufik666
50
Posty: 60
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Podziękował: 1 raz
Re: Ser typu oscypek.

Post autor: ufik666 »

Dziękuję za link oczywiście nie miałem na myśli prawdziwego oscypka bo wiem że jest owczy ale z tego co wyczytałem to minimum 40 % owczego mleka posiada i nawet wprawiony baca nie jest w stanie sprawdzi który z jakiego mleka ... taka była wypowiedz gazdy.

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Ser typu oscypek.

Post autor: W_TG »

Ja robię jak z linku. z tym że na podpuszczce w kroplach.Mleko mam z Brennej od krowy biegającej po łące.
Z 5 l mleka jest ok 1 litr sera. Tak więc nie jest to ekonomicznie, ale za to jaka satysfakcja i świadomość ze to PRAWDZIWY ser.
Jeśli otrzymany ser moczę w słonej wodzie przez tydzień otrzymuje coś a la parmezan.
Czasami moje sery wędzę.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

konikc
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 16 gru 2013, 11:18
Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Re: Ser typu oscypek.

Post autor: konikc »

Witam
Ja robię tą metoda ale z mleka niestety sklepowego. Kupuję mleko w woreczkach 2%. Tak jak pisał kolega wyżej z 5l wychodzi niecały kilogram sera. Sam ser jest smaczny ale proces mało wydajny. Ważne są temperatury procesu.
Pozdrawiam

jpiwek
300
Posty: 331
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Re: Ser typu oscypek.

Post autor: jpiwek »

Wsiąkłem juz w temat domego wyrobu rzeczy wszelakich, a i serowarstwo liznałem. Używam mleka krowiego z mlekomatu. Mleko owcze w zimie jest trudno dostępne, a to w handlu jest obrabiane w sposób uniemożliwiający produkcje z nich czegokolwiek. Więc z oscypkami trzeba się troche wstrzymać.

przemek_maly
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Ser typu oscypek.

Post autor: przemek_maly »

A czy można zrobić Ala ocsypki z twarogu? Takiego sklepowego
Awatar użytkownika

artur.sukiennik
300
Posty: 336
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Podziękował: 22 razy
Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Ser typu oscypek.

Post autor: artur.sukiennik »

Złota łopata się należy:-):-)można z mleka w butelkach:-):-):-)

W_TG
600
Posty: 643
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Ser typu oscypek.

Post autor: W_TG »

Twaróg możesz dobrze odcisnąć uformować i uwędzić.
Ale to będzie wędzony twaróg- zresztą bardzo smaczny.
Oscypki i podobne są wykonywane w inny sposób.
Białko z mleka jest koagulowane nie poprzez kwaszenie a poprzez stosowania podpuszczki (enzymu)
Powodzenia
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 kwie 2021, 14:01 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Awatar użytkownika

Lord Pagon
200
Posty: 215
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Ser typu oscypek.

Post autor: Lord Pagon »

https://m.youtube.com/watch?v=lFQr2bH7t-Y
https://m.youtube.com/watch?v=M6dyWBDEhHE&t=691s

Serki wiedzę od kilku lat ale na oscypek zawsze czasu brakuje.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Serowarstwo”