Ser typu oscypek.
Witam, ostatnio byłem w Karpaczu z Moją wybranką serca i zajadaliśmy się serami typu oscypek na ciepło z żurawiną, oczywiście mam świadomość że nie były prawdziwe ale bardzo nam smakowały, po powrocie do domu znajomy powiedział mi że te na ciepło są najgorsze bo podobno myte w płynie do naczyń itp..., interesuje mnie jak samemu go zrobić mam dostęp do prawdziwego mleka krowiego.
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Ser typu oscypek.
Ja robię jak z linku. z tym że na podpuszczce w kroplach.Mleko mam z Brennej od krowy biegającej po łące.
Z 5 l mleka jest ok 1 litr sera. Tak więc nie jest to ekonomicznie, ale za to jaka satysfakcja i świadomość ze to PRAWDZIWY ser.
Jeśli otrzymany ser moczę w słonej wodzie przez tydzień otrzymuje coś a la parmezan.
Czasami moje sery wędzę.
Z 5 l mleka jest ok 1 litr sera. Tak więc nie jest to ekonomicznie, ale za to jaka satysfakcja i świadomość ze to PRAWDZIWY ser.
Jeśli otrzymany ser moczę w słonej wodzie przez tydzień otrzymuje coś a la parmezan.
Czasami moje sery wędzę.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 331
- Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
- Podziękował: 7 razy
- Otrzymał podziękowanie: 52 razy
Re: Ser typu oscypek.
Wsiąkłem juz w temat domego wyrobu rzeczy wszelakich, a i serowarstwo liznałem. Używam mleka krowiego z mlekomatu. Mleko owcze w zimie jest trudno dostępne, a to w handlu jest obrabiane w sposób uniemożliwiający produkcje z nich czegokolwiek. Więc z oscypkami trzeba się troche wstrzymać.
-
- Posty: 36
- Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 336
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 643
- Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 145 razy
Re: Ser typu oscypek.
Twaróg możesz dobrze odcisnąć uformować i uwędzić.
Ale to będzie wędzony twaróg- zresztą bardzo smaczny.
Oscypki i podobne są wykonywane w inny sposób.
Białko z mleka jest koagulowane nie poprzez kwaszenie a poprzez stosowania podpuszczki (enzymu)
Powodzenia
Ale to będzie wędzony twaróg- zresztą bardzo smaczny.
Oscypki i podobne są wykonywane w inny sposób.
Białko z mleka jest koagulowane nie poprzez kwaszenie a poprzez stosowania podpuszczki (enzymu)
Powodzenia
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 kwie 2021, 14:01 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.
-
- Posty: 215
- Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 17:08
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 7 razy
Re: Ser typu oscypek.
https://m.youtube.com/watch?v=lFQr2bH7t-Y
https://m.youtube.com/watch?v=M6dyWBDEhHE&t=691s
Serki wiedzę od kilku lat ale na oscypek zawsze czasu brakuje.
https://m.youtube.com/watch?v=M6dyWBDEhHE&t=691s
Serki wiedzę od kilku lat ale na oscypek zawsze czasu brakuje.