Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

Autor tematu
ufik666
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Załączniki
Ser typu oscypek.

Postautor: ufik666 » niedziela, 4 sty 2015, 12:43

Witam, ostatnio byłem w Karpaczu z Moją wybranką serca i zajadaliśmy się serami typu oscypek na ciepło z żurawiną, oczywiście mam świadomość że nie były prawdziwe ale bardzo nam smakowały, po powrocie do domu znajomy powiedział mi że te na ciepło są najgorsze bo podobno myte w płynie do naczyń itp..., interesuje mnie jak samemu go zrobić mam dostęp do prawdziwego mleka krowiego.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

LeoNike
30
Posty: 44
Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 12:17
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: LeoNike » niedziela, 4 sty 2015, 13:12

No ale oscypek to z mleka owczego się robi.

A jak z krowiego to np tu - http://www.doradcasmaku.pl/przepis/3124 ... omowy.html


Autor tematu
ufik666
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: ufik666 » niedziela, 4 sty 2015, 21:06

Dziękuję za link oczywiście nie miałem na myśli prawdziwego oscypka bo wiem że jest owczy ale z tego co wyczytałem to minimum 40 % owczego mleka posiada i nawet wprawiony baca nie jest w stanie sprawdzi który z jakiego mleka ... taka była wypowiedz gazdy.


W_TG
550
Posty: 593
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: W_TG » niedziela, 4 sty 2015, 23:43

Ja robię jak z linku. z tym że na podpuszczce w kroplach.Mleko mam z Brennej od krowy biegającej po łące.
Z 5 l mleka jest ok 1 litr sera. Tak więc nie jest to ekonomicznie, ale za to jaka satysfakcja i świadomość ze to PRAWDZIWY ser.
Jeśli otrzymany ser moczę w słonej wodzie przez tydzień otrzymuje coś a la parmezan.
Czasami moje sery wędzę.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


konikc
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 16 gru 2013, 11:18
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: konikc » poniedziałek, 5 sty 2015, 07:26

Witam
Ja robię tą metoda ale z mleka niestety sklepowego. Kupuję mleko w woreczkach 2%. Tak jak pisał kolega wyżej z 5l wychodzi niecały kilogram sera. Sam ser jest smaczny ale proces mało wydajny. Ważne są temperatury procesu.
Pozdrawiam


jpiwek
150
Posty: 183
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: jpiwek » wtorek, 6 sty 2015, 16:43

Wsiąkłem juz w temat domego wyrobu rzeczy wszelakich, a i serowarstwo liznałem. Używam mleka krowiego z mlekomatu. Mleko owcze w zimie jest trudno dostępne, a to w handlu jest obrabiane w sposób uniemożliwiający produkcje z nich czegokolwiek. Więc z oscypkami trzeba się troche wstrzymać.


Wróć do „Serowarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości