Domowe wytwarzanie serów, jogurtów i twarożków.

Autor tematu
ufik666
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Załączniki
Ser typu oscypek.

Postautor: ufik666 » niedziela, 4 sty 2015, 12:43

Witam, ostatnio byłem w Karpaczu z Moją wybranką serca i zajadaliśmy się serami typu oscypek na ciepło z żurawiną, oczywiście mam świadomość że nie były prawdziwe ale bardzo nam smakowały, po powrocie do domu znajomy powiedział mi że te na ciepło są najgorsze bo podobno myte w płynie do naczyń itp..., interesuje mnie jak samemu go zrobić mam dostęp do prawdziwego mleka krowiego.


Rabat 5%
Alembik Miedziany 15 litrów (1019)
Cena: 1,199.00 zł   Darmowa dostawa!
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

LeoNike
30
Posty: 44
Rejestracja: sobota, 5 lip 2014, 12:17
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: LeoNike » niedziela, 4 sty 2015, 13:12

No ale oscypek to z mleka owczego się robi.

A jak z krowiego to np tu - http://www.doradcasmaku.pl/przepis/3124 ... omowy.html


Autor tematu
ufik666
50
Posty: 59
Rejestracja: piątek, 14 mar 2014, 21:06
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: ufik666 » niedziela, 4 sty 2015, 21:06

Dziękuję za link oczywiście nie miałem na myśli prawdziwego oscypka bo wiem że jest owczy ale z tego co wyczytałem to minimum 40 % owczego mleka posiada i nawet wprawiony baca nie jest w stanie sprawdzi który z jakiego mleka ... taka była wypowiedz gazdy.


W_TG
600
Posty: 624
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: W_TG » niedziela, 4 sty 2015, 23:43

Ja robię jak z linku. z tym że na podpuszczce w kroplach.Mleko mam z Brennej od krowy biegającej po łące.
Z 5 l mleka jest ok 1 litr sera. Tak więc nie jest to ekonomicznie, ale za to jaka satysfakcja i świadomość ze to PRAWDZIWY ser.
Jeśli otrzymany ser moczę w słonej wodzie przez tydzień otrzymuje coś a la parmezan.
Czasami moje sery wędzę.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.


konikc
10
Posty: 16
Rejestracja: poniedziałek, 16 gru 2013, 11:18
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: konikc » poniedziałek, 5 sty 2015, 07:26

Witam
Ja robię tą metoda ale z mleka niestety sklepowego. Kupuję mleko w woreczkach 2%. Tak jak pisał kolega wyżej z 5l wychodzi niecały kilogram sera. Sam ser jest smaczny ale proces mało wydajny. Ważne są temperatury procesu.
Pozdrawiam


jpiwek
200
Posty: 203
Rejestracja: środa, 19 mar 2014, 12:43
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: jpiwek » wtorek, 6 sty 2015, 16:43

Wsiąkłem juz w temat domego wyrobu rzeczy wszelakich, a i serowarstwo liznałem. Używam mleka krowiego z mlekomatu. Mleko owcze w zimie jest trudno dostępne, a to w handlu jest obrabiane w sposób uniemożliwiający produkcje z nich czegokolwiek. Więc z oscypkami trzeba się troche wstrzymać.


przemek_maly
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: przemek_maly » środa, 14 kwie 2021, 16:40

A czy można zrobić Ala ocsypki z twarogu? Takiego sklepowego

Awatar użytkownika

artur.sukiennik
250
Posty: 293
Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 17:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: artur.sukiennik » środa, 14 kwie 2021, 18:13

Złota łopata się należy:-):-)można z mleka w butelkach:-):-):-)


W_TG
600
Posty: 624
Rejestracja: piątek, 27 gru 2013, 23:54
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: W_TG » czwartek, 15 kwie 2021, 13:00

Twaróg możesz dobrze odcisnąć uformować i uwędzić.
Ale to będzie wędzony twaróg- zresztą bardzo smaczny.
Oscypki i podobne są wykonywane w inny sposób.
Białko z mleka jest koagulowane nie poprzez kwaszenie a poprzez stosowania podpuszczki (enzymu)
Powodzenia
Ostatnio zmieniony czwartek, 15 kwie 2021, 13:01 przez W_TG, łącznie zmieniany 1 raz.
Alkohol nikomu nie rozwiązał problemów.
Ale wielu pomógł o nich zapomnieć.

Awatar użytkownika

Lord Pagon
150
Posty: 195
Rejestracja: sobota, 1 lip 2017, 16:08
Załączniki
Re: Ser typu oscypek.

Postautor: Lord Pagon » czwartek, 15 kwie 2021, 16:49

https://m.youtube.com/watch?v=lFQr2bH7t-Y
https://m.youtube.com/watch?v=M6dyWBDEhHE&t=691s

Serki wiedzę od kilku lat ale na oscypek zawsze czasu brakuje.


Wróć do „Serowarstwo”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości