Witam
Zastanawiam się jak przygotować słód do zacierania, specyficznie ten słód https://www.lovebrewing.co.uk/beerworks ... malt-500g/
Czy każdy słód musi być specjalnie przygotowany przed zacieraniem?
Jak przygotować słód
-
- Posty: 1273
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jak przygotować słód
Na piwo czy whisky? Wszystko to pikuś, poza suszeniem. Da się to robić w warunkach domowych bez problemu. Do piwa trzeba dodatkowo odkiełkować. Jak masz miejsce, suszarnię to rób. Jak nie masz to łatwiej kupić. Ja korzystałem z filmików "Domu pachnącego żywicą" czy jakoś tak.
Re: Jak przygotować słód
Osobiście odradzałbym do pierwszej warki użyć własnej produkcji słodu. Samodzielne robienie słodu jest fajnym doświadczeniem, ale nie da się w warunkach domowych zachować takiej jakości jak że słodowni, w dużych partiach łatwiej analizować surowiec, utrzymać reżim technologiczny (wilgotność, temperatury, poziom rozluźnienia etc)
Ostatnio zmieniony środa, 17 mar 2021, 11:40 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.