Jak przygotować słód

Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
Paździoch1984
10
Posty: 10
Rejestracja: niedziela, 9 sie 2020, 22:30

Post autor: Paździoch1984 »

Witam
Zastanawiam się jak przygotować słód do zacierania, specyficznie ten słód https://www.lovebrewing.co.uk/beerworks ... malt-500g/
Czy każdy słód musi być specjalnie przygotowany przed zacieraniem?
promocja
Awatar użytkownika

fo11rest
200
Posty: 213
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 10:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własne alko
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Podziękował: 23 razy
Otrzymał podziękowanie: 20 razy
Re: Jak przygotować słód

Post autor: fo11rest »

Słód powinien być ześrutowany najlepiej przed wrarzeniem piwa. Co do dalszej produkcji to już resztę masz w przepisie bo piw są tysiące rodzai.

Darektd
5
Posty: 8
Rejestracja: piątek, 28 sie 2020, 11:00
Re: Jak przygotować słód

Post autor: Darektd »

Witam, postanowiłem zrobić słód z własnego jęczmienia do mojej pierwszej warki. Czy to dobry pomysł czy lepiej kupić gotowy towar? Drugie moje pytanie, jak długo taki słód musi wysychać przed prażeniem?

kwik44
1250
Posty: 1273
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Jak przygotować słód

Post autor: kwik44 »

Na piwo czy whisky? Wszystko to pikuś, poza suszeniem. Da się to robić w warunkach domowych bez problemu. Do piwa trzeba dodatkowo odkiełkować. Jak masz miejsce, suszarnię to rób. Jak nie masz to łatwiej kupić. Ja korzystałem z filmików "Domu pachnącego żywicą" czy jakoś tak.

Mimazy
2
Posty: 2
Rejestracja: wtorek, 16 mar 2021, 08:48
Re: Jak przygotować słód

Post autor: Mimazy »

Osobiście odradzałbym do pierwszej warki użyć własnej produkcji słodu. Samodzielne robienie słodu jest fajnym doświadczeniem, ale nie da się w warunkach domowych zachować takiej jakości jak że słodowni, w dużych partiach łatwiej analizować surowiec, utrzymać reżim technologiczny (wilgotność, temperatury, poziom rozluźnienia etc)
Ostatnio zmieniony środa, 17 mar 2021, 11:40 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Warzenie Piwa”