Znajdziecie wszystko o metodach warzenia piwa, jak uzyskać najlepszą warkę oraz odpowiedni smak domowego piwka.

Autor tematu
Paździoch1984
5
Posty: 7
Rejestracja: niedziela, 9 sie 2020, 21:30
Załączniki
Jak przygotować słód

Postautor: Paździoch1984 » czwartek, 13 sie 2020, 19:19

Witam
Zastanawiam się jak przygotować słód do zacierania, specyficznie ten słód https://www.lovebrewing.co.uk/beerworks-lager-malt-500g/
Czy każdy słód musi być specjalnie przygotowany przed zacieraniem?


Rabat 3%
Prasa do owoców F14
Cena: 199.00 zł   Dostawa za 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

fo11rest
150
Posty: 192
Rejestracja: niedziela, 2 wrz 2018, 09:51
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Na tą chwilę Calvados
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Lubuskie
Załączniki
Re: Jak przygotować słód

Postautor: fo11rest » wtorek, 18 sie 2020, 09:47

Słód powinien być ześrutowany najlepiej przed wrarzeniem piwa. Co do dalszej produkcji to już resztę masz w przepisie bo piw są tysiące rodzai.


Darektd
2
Posty: 2
Rejestracja: piątek, 28 sie 2020, 10:00
Załączniki
Re: Jak przygotować słód

Postautor: Darektd » środa, 9 wrz 2020, 10:12

Witam, postanowiłem zrobić słód z własnego jęczmienia do mojej pierwszej warki. Czy to dobry pomysł czy lepiej kupić gotowy towar? Drugie moje pytanie, jak długo taki słód musi wysychać przed prażeniem?


kwik44
1000
Posty: 1034
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Jak przygotować słód

Postautor: kwik44 » czwartek, 10 wrz 2020, 14:59

Na piwo czy whisky? Wszystko to pikuś, poza suszeniem. Da się to robić w warunkach domowych bez problemu. Do piwa trzeba dodatkowo odkiełkować. Jak masz miejsce, suszarnię to rób. Jak nie masz to łatwiej kupić. Ja korzystałem z filmików "Domu pachnącego żywicą" czy jakoś tak.


Wróć do „Warzenie Piwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości