SUCHY30
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK
2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.
3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.
4. Multikonta - kasujemy i banujemy
Witam wszystkich smakoszy...
Jako nowy na forum mam pytanie.... gdyż dopiero zaczynam zabawę....
Nastawiłem 3 beczki cukrówki po 8 kg cukru z drożdżami Moskwa Style... uzupełnione do 26l wody...
1 w beczce niebieskiej... po 4 dobach uzyskałem w niej ok -2 BLG i ok 20% alk
2 w 2 beczkach białych... po 4 dobach uzyskałem w nich ok + 2BLG i 0% alk......
czy może ktoś mi coś podpowiedzieć i wyjaśnić...
pozdrawiam wszystkich
Jako nowy na forum mam pytanie.... gdyż dopiero zaczynam zabawę....
Nastawiłem 3 beczki cukrówki po 8 kg cukru z drożdżami Moskwa Style... uzupełnione do 26l wody...
1 w beczce niebieskiej... po 4 dobach uzyskałem w niej ok -2 BLG i ok 20% alk
2 w 2 beczkach białych... po 4 dobach uzyskałem w nich ok + 2BLG i 0% alk......
czy może ktoś mi coś podpowiedzieć i wyjaśnić...
pozdrawiam wszystkich
Re: SUCHY30
Cześć Suchy,
Z takich proporcji jakie podałeś powinieneś otrzymać ok. 15% przy zakończonej fermentacji na -4blg. Różnica w przerobie nastawu może wynikać z temperatury beczek - może te białe szybciej oddają ciepło albo niebieska stała w cieplejszym miejscu.
Jakie stężenie początkowe wskazywał Ci cukromierz? I przede wszystkim - jak sprawdziłeś ten procent nastawu? Skąd te 20% i 0%?
Z takich proporcji jakie podałeś powinieneś otrzymać ok. 15% przy zakończonej fermentacji na -4blg. Różnica w przerobie nastawu może wynikać z temperatury beczek - może te białe szybciej oddają ciepło albo niebieska stała w cieplejszym miejscu.
Jakie stężenie początkowe wskazywał Ci cukromierz? I przede wszystkim - jak sprawdziłeś ten procent nastawu? Skąd te 20% i 0%?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: SUCHY30
Przecież wiadomo że niebieskie są szybsze.
To wiedza ogòlna każdemu znana. Nie miałeś nigdy etezetki?
Jedna wiedza jest mniej znana.
Te ok 20 procent alko.
Był magik co zamieniał wodę w wino.
Przepraszam za sarkazm. Nie mogłem siè powsttzymać.
Skąd ty wytrzasnąłeś te 20 i te 0?
To wiedza ogòlna każdemu znana. Nie miałeś nigdy etezetki?
Jedna wiedza jest mniej znana.
Te ok 20 procent alko.
Był magik co zamieniał wodę w wino.
Przepraszam za sarkazm. Nie mogłem siè powsttzymać.
Skąd ty wytrzasnąłeś te 20 i te 0?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: SUCHY30
Nie no, nie ma potrzeby drwienia z kolegi. Jest świeży i jak każdy świeży dopiero zaczyna ogarniać temat.
Kolego @Suchy30. Po prostu źle sobie odczytałeś skalę. Zapewne masz jakiś prosty termoalkoholomierz.
Najpewniej różnica w warunkach pracy drożdży dały Ci nieco inne wyniki.
ps - za dużo cukru! Stosuj max 7kg na podane proporcje, a jeszcze lepiej 6kg. Jeśli nie chcesz przepłacać za drożdże, podwój nastaw, a drożdży dodaj tyle, co na jeden. Dorzuć im pożywki, kwasku cytrynowego i będzie OK. A jak nie masz, to wkrój kilka jabłek do nastawu ( niepryskane, a jeśli już to bardzo dobrze umyte ).
Kolego @Suchy30. Po prostu źle sobie odczytałeś skalę. Zapewne masz jakiś prosty termoalkoholomierz.
Najpewniej różnica w warunkach pracy drożdży dały Ci nieco inne wyniki.
ps - za dużo cukru! Stosuj max 7kg na podane proporcje, a jeszcze lepiej 6kg. Jeśli nie chcesz przepłacać za drożdże, podwój nastaw, a drożdży dodaj tyle, co na jeden. Dorzuć im pożywki, kwasku cytrynowego i będzie OK. A jak nie masz, to wkrój kilka jabłek do nastawu ( niepryskane, a jeśli już to bardzo dobrze umyte ).
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Re: SUCHY30
witam serdecznie
pomiary dokonuję winomierzem w BLG i aklomierzem w %
dodałbym fotki.... ale nie przechodzą.... za duże pliki...
cukromierz to :
https://browin.pl/sklep/produkt/405556/ ... enia-cukru
aklomierz to ;
https://mrowka.com.pl/produkt/wskaznik- ... rowin.html
pozdrawiam
Mod. - scalone
pomiary dokonuję winomierzem w BLG i aklomierzem w %
dodałbym fotki.... ale nie przechodzą.... za duże pliki...
cukromierz to :
https://browin.pl/sklep/produkt/405556/ ... enia-cukru
aklomierz to ;
https://mrowka.com.pl/produkt/wskaznik- ... rowin.html
pozdrawiam
Mod. - scalone
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 mar 2021, 18:22 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: SUCHY30
Alkoholomierz przyda Ci się dopiero przy destylacji, póki co schowaj go do szuflady.
W tym momencie interesuje Cię głównie BLG, z którego możesz wyliczyć jaki procent będzie miał nastaw po przerobieniu cukru. Kalkulatorów i tabeli do tego działania jest ogrom, sprawdź tutaj albo w wyszukiwarce
W tym momencie interesuje Cię głównie BLG, z którego możesz wyliczyć jaki procent będzie miał nastaw po przerobieniu cukru. Kalkulatorów i tabeli do tego działania jest ogrom, sprawdź tutaj albo w wyszukiwarce
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: SUCHY30
Te sprzęty Browinu są kompletnie do kitu, nie dość że niedokładne, to i podziałka potrafi w szkle się przesunąć. Do tego co odczyt to inny wynik.
Ostatnio zakupiłem ten tutaj: https://allegro.pl/oferta/cukromierz-wi ... 7151665119 i naparwdę jestem pod wrażeniem. Do tego to polski produkt, ale naprawdę godny polecenia.
Ostatnio zakupiłem ten tutaj: https://allegro.pl/oferta/cukromierz-wi ... 7151665119 i naparwdę jestem pod wrażeniem. Do tego to polski produkt, ale naprawdę godny polecenia.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: SUCHY30
@SUCHY30, alkoholomierz mierzy moc czystego alkoholu, jeżeli mierzyłeś w beczce, w której był jeszcze cukier (czyli dodatnie Blg), to taki pomiar jest bez sensu.
Dlatego w tej beczce, gdzie było +2 Blg, wyszedł Ci taki wynik.
Pomijam faktycznie słabą jakość sprzętu z Browinu, nadziałem się ze dwa razy i teraz ich sprzęt omijam szerokim łukiem.
Dlatego w tej beczce, gdzie było +2 Blg, wyszedł Ci taki wynik.
Pomijam faktycznie słabą jakość sprzętu z Browinu, nadziałem się ze dwa razy i teraz ich sprzęt omijam szerokim łukiem.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 mar 2021, 21:02 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: SUCHY30
Cóż to za mentalność? Nas Polaków, jak każdy naród, stać na dobre produkty. Chcesz taki? Zapłać odpowiednio. Nic za darmo się nie robi.
Jak kupisz taki z Biowinu czy Browinu, to nie oczekuj cudów. Kupisz Fiata Pandę i będziesz narzekać, że to nie Ferrari?
Do tego to polski produkt I naprawdę godny polecenia.kiwitom23 pisze:Do tego to polski produkt, ale naprawdę godny polecenia.
Cóż to za mentalność? Nas Polaków, jak każdy naród, stać na dobre produkty. Chcesz taki? Zapłać odpowiednio. Nic za darmo się nie robi.
Jak kupisz taki z Biowinu czy Browinu, to nie oczekuj cudów. Kupisz Fiata Pandę i będziesz narzekać, że to nie Ferrari?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Re: SUCHY30
Serwus
Od początku swojej przygody, mam w swojej kolekcji "mierniki" z biowinu i jak do tej pory, niemam żadnych zastrzeżeń. Regularnie używam cukromierza z tej firmy a alkoholomierz wskazuje tyle samo co gomarowski z atestem. Pozdrawiamjakis1234 pisze: Pomijam faktycznie słabą jakość sprzętu z Browinu, nadziałem się ze dwa razy i teraz ich sprzęt omijam szerokim łukiem.
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: SUCHY30
defacto, ja nie twierdzę, że cały ich sprzęt jest zły, mam jeszcze sprzed lat, kiedy byli praktycznie jedyni na rynku, fermentory, które do dzisiaj są w porządku.
Nie zmienia to faktu, że jest to trochę loteria. Raz trafisz na porządny sprzęt, innym razem na bubla.
Ja akurat miałem cukromierz, w którym w trakcie pomiaru skala się obniżyła i nagle miałem 2 Blg mniej:).
Drugi to był termometr do piwa, różnica w porównaniu z innymi dochodziła do 4 stopni. W przypadku piwa, to już dużo.
A na problemy z drożdżami od nich to skarży się mnóstwo osób.
To wszystko nie robi im dobrej reklamy.
Nie zmienia to faktu, że jest to trochę loteria. Raz trafisz na porządny sprzęt, innym razem na bubla.
Ja akurat miałem cukromierz, w którym w trakcie pomiaru skala się obniżyła i nagle miałem 2 Blg mniej:).
Drugi to był termometr do piwa, różnica w porównaniu z innymi dochodziła do 4 stopni. W przypadku piwa, to już dużo.
A na problemy z drożdżami od nich to skarży się mnóstwo osób.
To wszystko nie robi im dobrej reklamy.
Pozdrawiam z opolskiego.
Re: SUCHY30
witam wszystkich ponownie....
już nie taki nowicjusz.... psocę już miesiąc...
na początek przedstawię sprzęt....
destylator 36L, 3 odstojniki, 5 zimnych palców.... gar podgrzewany kuchenką elektryczną, chłodzenie....zbiornik otwarty 40l i pompka....
https://allegro.pl/oferta/destylator-36 ... 4291fbf951
https://www.invital.pl/pompki-obiegowe- ... 500-l-godz
do tego oczywiście papuga...
drożdże jakie stosuję do cukrówki... Moskwa Style i Turbo24h Spiryt Ferm.....
z drożdży Moskwa które ładnie odstały ok 14 dni.. BLG na - wyszedł kryształ ok 83% 3L i jakieś 4l średnia ok 55%
gorsza sprawa z drożdżami turbo... pierwsze 3l to kryształ 70-73%... i dużo mniej bo ok 1,5l reszty słabej ok 40%
i teraz kilka pytań do profesorów psocenia....
1 czy warto czekać ok 14 dni aż nastaw będzie klarowny... czy wystarczy że BLG będzie na - ?
2 czy z nastawu klarownego do gara wlewać całość czy ten szlam dolny (mleko, osady) wylać do kibla?
3 czy warto kryształ który ma ok 70% psocić 2 raz... np z 40 %... i w jaki sposób..? czy sam? np z wodą 1 do 1 czy dolewać do nastawu cukrowego...?
bardzo proszę o podpowiedzi...
pozdrawiam wszystkich psotników ..
już nie taki nowicjusz.... psocę już miesiąc...
na początek przedstawię sprzęt....
destylator 36L, 3 odstojniki, 5 zimnych palców.... gar podgrzewany kuchenką elektryczną, chłodzenie....zbiornik otwarty 40l i pompka....
https://allegro.pl/oferta/destylator-36 ... 4291fbf951
https://www.invital.pl/pompki-obiegowe- ... 500-l-godz
do tego oczywiście papuga...
drożdże jakie stosuję do cukrówki... Moskwa Style i Turbo24h Spiryt Ferm.....
z drożdży Moskwa które ładnie odstały ok 14 dni.. BLG na - wyszedł kryształ ok 83% 3L i jakieś 4l średnia ok 55%
gorsza sprawa z drożdżami turbo... pierwsze 3l to kryształ 70-73%... i dużo mniej bo ok 1,5l reszty słabej ok 40%
i teraz kilka pytań do profesorów psocenia....
1 czy warto czekać ok 14 dni aż nastaw będzie klarowny... czy wystarczy że BLG będzie na - ?
2 czy z nastawu klarownego do gara wlewać całość czy ten szlam dolny (mleko, osady) wylać do kibla?
3 czy warto kryształ który ma ok 70% psocić 2 raz... np z 40 %... i w jaki sposób..? czy sam? np z wodą 1 do 1 czy dolewać do nastawu cukrowego...?
bardzo proszę o podpowiedzi...
pozdrawiam wszystkich psotników ..
Ostatnio zmieniony sobota, 10 kwie 2021, 19:13 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: SUCHY30
1. Warto, nawet należy. Inaczej poza samym nastawem zagotujesz też martwe drożdże, które pływają w nim zanim osiądą na dno i ich smak będzie mocno wyczuwalny w końcowym produkcie.
2. Do kibla. Nie warto psuć reszty nastawu w/w drożdżami dla wyciągnięcia kilku(set) ml więcej.
3. Warto gotować cukrówkę 2 razy, a na tym sprzęcie może i więcej.
Co do sprzętu... Jesteś tutaj miesiąc a wyrzuciłeś kasę na wieszak z allegro.
Standardowo - jak możesz to oddaj, jak nie - przerób.
Spędź tutaj trochę czasu to coś na tym ugrasz.
2. Do kibla. Nie warto psuć reszty nastawu w/w drożdżami dla wyciągnięcia kilku(set) ml więcej.
3. Warto gotować cukrówkę 2 razy, a na tym sprzęcie może i więcej.
Co do sprzętu... Jesteś tutaj miesiąc a wyrzuciłeś kasę na wieszak z allegro.
Standardowo - jak możesz to oddaj, jak nie - przerób.
Spędź tutaj trochę czasu to coś na tym ugrasz.
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
-
- Posty: 554
- Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
- Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
- Ulubiony Alkohol: Swój.
- Podziękował: 27 razy
- Otrzymał podziękowanie: 105 razy
Re: SUCHY30
2. Do mumina.
3. Warto, mieszasz z wodą tak aby wyszło mniej więcej 20% i jazda.
Na początku przygody pośpiech, pazerność i chytrość nie jest wskazana. Później wraz ze wzrostem wiedzy i rozbudową zaplecza sprzętowego można pokusić się o optymalizację swojego procesu.
1. 14 dni (od momentu zadania drożdży do odpalenia maszynki) to ja czekam na cukrówkę. Z tym, że u mnie leci pełny proces 2,5 o/z bufor z chwilowym trybem PS przed zalaniem. W Twoim przypadku z uwagi na moce oczyszczające którymi dysponujesz czekałbym na pełną klarowność.SUCHY30 pisze: 1 czy warto czekać ok 14 dni aż nastaw będzie klarowny... czy wystarczy że BLG będzie na - ?
2 czy z nastawu klarownego do gara wlewać całość czy ten szlam dolny (mleko, osady) wylać do kibla?
3 czy warto kryształ który ma ok 70% psocić 2 raz... np z 40 %... i w jaki sposób..? czy sam? np z wodą 1 do 1 czy dolewać do nastawu cukrowego...?
2. Do mumina.
3. Warto, mieszasz z wodą tak aby wyszło mniej więcej 20% i jazda.
Na początku przygody pośpiech, pazerność i chytrość nie jest wskazana. Później wraz ze wzrostem wiedzy i rozbudową zaplecza sprzętowego można pokusić się o optymalizację swojego procesu.
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: SUCHY30
Suchy30.
Wiesz że jest temat taki szokujące cytaty?
Co ty w ogóle miałeś na myśli?
Kurde 4 razy czytam twój post.
Nic nie rozumiem.
Albo ja zbyt tępy jestem. Albo ty lądujesz w tym temacie.
A na marginesie. To tu nie ma profesorów.
My to tylko uczniaki.
Ja pomogę. Chętnie.
Ale niestety lądujesz awaryjnie.
Wiesz że jest temat taki szokujące cytaty?
Co ty w ogóle miałeś na myśli?
Kurde 4 razy czytam twój post.
Nic nie rozumiem.
Albo ja zbyt tępy jestem. Albo ty lądujesz w tym temacie.
A na marginesie. To tu nie ma profesorów.
My to tylko uczniaki.
Ja pomogę. Chętnie.
Ale niestety lądujesz awaryjnie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2926
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: SUCHY30
Przecież to proste
Zamieńcie słowo przegon cokolwiek to znaczy na gotowanie
Nie możesz wlewać surówki z 1 gotowania do nastawu bo otrzymasz dalej surówkę
Zamieńcie słowo przegon cokolwiek to znaczy na gotowanie
Nie możesz wlewać surówki z 1 gotowania do nastawu bo otrzymasz dalej surówkę
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 kwie 2021, 22:30 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2595
- Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
- Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 236 razy
- Otrzymał podziękowanie: 455 razy
Re: SUCHY30
Zamieniając, tak jak radzi Góral, przegon na gotowanie, czyli rektyfikację
1.Tak, przy drugim też odbierasz przedgony, czy to będzie akurat 150 ml to już inna sprawa. To już stwierdzasz organoleptycznie.
2. Nie wlewaj w ten sposób, rozcieńcz ze świeżą wodą (może być gorąca), efekt będzie lepszy.
1.Tak, przy drugim też odbierasz przedgony, czy to będzie akurat 150 ml to już inna sprawa. To już stwierdzasz organoleptycznie.
2. Nie wlewaj w ten sposób, rozcieńcz ze świeżą wodą (może być gorąca), efekt będzie lepszy.
Pozdrawiam z opolskiego.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy