Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -poradnik
-
Autor tematu - Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Kupiłeś / dostałeś aparat z zimnymi palcami/spiralą - popularny CM. Zaglądasz na forum AD i czytasz takie "recenzje": „...to wieszak..., ...już stara konstrukcja...,... sprzęt trudny do obsługi..., ...spirytusu na tym nie otrzymasz - co najwyżej dobry destylat..." I wszyscy sugerują aby kupić Aabratka/Puszkową/Bokakoba.
Jest w tym część prawdy, ale jak to w życiu bywa- "...punkt widzenia zależy od punktu siedzenia..." Większość krytyki pochodzi od tych co nie mieli takiego sprzętu w ręku, bądź nie umieli go opanować/nie mieli cierpliwości, żeby to zrobić, albo są producentami sprzętu "nowocześniejszego" pracującego w innych systemach.
Ale to nie jest cała prawda o systemie CM. Wystarczy mały „tuning” zgodnie z najnowszymi informacjami o procesie i można uprościć obsługę otrzymując spirytus, którego nie sposób się powstydzić.
I właśnie na otrzymywaniu takiego spirytusu chciałbym się skupić w tym poradniku.
Zacznijmy od początku - czyli co zmienić w konstrukcji?
1. Wysokość: im wyższa tym lepsza, i naprawdę postarajmy się aby wykorzystać całą dostępną wysokość pomieszczenia naszego laboratorium – zazwyczaj i tak kolumna już sięga sufitu.
2. Wypełnienie: im więcej i lepszej jakości - tym lepiej – najlepsze oczywiście są sprężynki, ale odpowiednio przygotowane zmywaki też dają radę.
3. Termometry: tarczowe odpadają, minimum to elektroniczne: rozdzielczość 0,1 C; odświeżanie co 1 s.
4. Ilość termometrów: głównym termometrem do prowadzenia procesu będzie termometr umieszczony w dole kolumny – okolice 10 półki teoretycznej. W zależności od rodzaju wypełnienia będzie to różna wysokość. Przydatne są również: termometr na szczycie - do wstępnego oddzielenia przedgonu oraz termometr w kegu do ocena ilości % jakie w nim pozostały, a także oceny w którym punkcie rektyfikacji się znajdujemy.
5. Przydatny jest też wziernik. Nawet najprostszy z rurki silikonowej zamontowanej równolegle do kolumny. 6. Ocieplenie kolumny oraz zbiornika. Jest to ważny element dla stabilności procesu i zmniejszenia kosztów zużytej energii.
Bywają kolumny do których dodatkowo "zmyślni konstruktorzy" domontowują odstojniki. Rzekomo dla poprawienia parametrów kolumny. Jest to totalna bzdura. Odstojniki, w najlepszym przypadku pogorszą nam jakość produktu i komfort prowadzenia rektyfikacji, a w najgorszym przypadku, gdy bywają montowane z zaworami umieszczonymi w nieprawdopodobnych miejscach mogą być przyczyna nieszczęść. Tak więc są do wycięcia. Pozostawiamy samą chłodnicę i bezpośrednio łączymy ją z kolumną.
Tyle na temat tuningu konstrukcyjnego sprzętu.
Teraz przejdę do części praktycznej - czyli jak prowadzić proces, aby cieszyć się wymarzonym spirytusem klasy lux.
Na początek do najważniejszych zadań należy poznanie możliwości i najlepszych parametrów pracy kolumny, którą posiadamy.
Przydatna rada - ogranicz ilość zmiennych: zmieniamy w danej chwili albo moc grzania albo przepływ przez ZP/spiralę. Od nas zależy który parametr wybierzemy. Ważne, żeby wprowadzać na bieżąco zmiany tylko jednego z nich. Zmieniając dwa lub więcej parametrów naraz utrudniamy sobie życie i kontrolę nad sprzętem.
Dążymy do takiego stanu w którym przy maksymalnym - założonym przez nas - przepływie wody przez ZP/spiralę grzać jak największą mocą, aby nic nie kapało z chłodnicy oraz kolumna nie była zalana(przydatny wziernik). Raz dobrane prawidłowe parametry sprzętu zapamiętujemy zapisując sobie ich wartość. To będzie tzw. „punkt zaczepienia”. Dane te będą przydatne do stabilizacji i prowadzenia właściwego procesu.
Jeżeli już poznamy optymalne parametry pracy naszej kolumny proces sprowadza się do następujących czynności:
1. Rozgrzanie wsadu z pełną mocą jaką dysponujemy.
2. Gdy temperatura na termometrze w dole kolumny zaczyna szybko rosnąć uruchamiamy przepływ przez ZP/spiralę zgodnie z parametrem wyznaczonym wcześniej.
3. W momencie gdy temperatura na szczycie zaczyna szybko rosnąc zmniejszamy moc grzania do minimum i pozwalamy flegmie słynąć do kotła i zwilżyć wypełnienie. Aby być pewnym dobrego zwilżenia krok ten możemy powtórzyć. Czyli zwiększamy moc – temperatura na szczycie rośnie – zmniejszamy do minimum... 2 krotne zalanie powinno spełnić swoje zadanie.
Po zwilżeniu przechodzimy do stabilizacji.
Na sprzęcie, który posiadamy stabilizuję przeprowadzamy w następujący sposób. Ustawiamy ustalone i zapisane wcześniej parametry pracy kolumny(moc i przepływ). Z chłodnicy nie powinno nic kapać. Im dłużej będziemy stabilizować kolumnę - tym lepiej. Każdy powinien wyznaczyć sobie ten czas doświadczalnie. Ale stabilizacja nawet godzinna nie jest za długą. W trakcie stabilizacji zaobserwujemy obniżanie się temp. na termometrze zamontowanym w dole kolumny. W pewnym momencie "stanie" w miejscu. Jest to pierwszy sygnał, że stabilizacja osiągnęła swój cel. Oczywiście w tym momencie od nas zależy czy zaczniemy odbiór przedgonów, czy damy sobie i kolumnie dodatkowy czas na dokładniejsze wygotowanie frakcji lekkich.
Po stabilizacji przechodzimy do odbioru przedgonu.
Drogi są 2 – albo zmniejszamy(delikatnie) przepływ przez ZP/spiralę albo zwiększamy(delikatnie) moc grzania. Wybór należy do nas. Ważne aby zmieniać tylko jeden parametr. Im wolniej odbieramy tym robimy to dokładniej(tempo odbioru przyjmuje się zwykle 2-3 krople/s) – koniec przedgonu najbardziej śmierdzącego oceniamy po zapachu tego co kapie. Wylewamy go albo przeznaczamy do zastosowań technicznych(rozpałka itp).
Po przedgonie warto odebrać jeszcze 100-200 ml spirytusu celem przeczyszczenia chłodnicy z pozostałości wcześniejszego przedgony. Spirytus ten - jako zanieczyszczony resztkami przedgonów - przeznaczymy do powtórnej destylacji.
Następnie przechodzimy do odbioru serca.
Podobnie jak w przypadku przedgonu albo zwiększamy grzanie albo zmniejszamy przepływ(najlepiej wykonywać te czynności małymi krokami i obserwować efekty) do momentu w którym temperatura w dole kolumny zaczyna rosnąć. Można pozwolić sobie aby wzrosła nawet o kilka dziesiątych stopnia po rozpoczęciu odbioru - to normalne. Ale w pewnym momencie powinna stanąć w miejscu.
Dopiero szybki wzrost temperatury na tym termometrze jest oznaką destabilizacji kolumny – wtedy albo zwiększamy przepływ wody albo zmniejszamy moc grzania. Naszym zadaniem jest utrzymanie stałej temperatury na dolnym termometrze jak najdłużej.
P.S. Sposób analogiczny do innych typów kolumn z wyliczaniem maksymalnej wydajności, a następnie wyliczaniem prędkości odbioru przy RR 1:4 zostanie przetestowany przy najbliższej okazji, a wyniki zamieszczone w tym temacie/poście.
Odbiór serca prowadzimy do czasu, gdy korekta przepływu/grzania nie powoduje powrotu temperatury do naszego „punktu zaczepienia” lub do czasu, gdy prędkość odbioru będzie dla nas zbyt niska. W obu przypadkach zmieniamy naczynie i rozpoczynamy odbiór pogonu/spirytusu zanieczyszczonego pogonami, który zbieramy w celu odzysku zawartego w nim alkoholu. Podczas odbioru pogonów warto zwiększyć przepływ przez ZP/spirale, aby dokładniej oczyścić, oraz można zwiększyć moc, aby przyśpieszyć odbiór. Koniec procesu określa operator na podstawie wskazań termometrów(% który pozostał w kegu), mocy tego co otrzymuje i rachunku ekonomicznego uwzględniającego czas i energię którą pochłonie wyciągnięcie całego pozostałego alkoholu w kegu.
Uwaga: Aby otrzymać super czysty produkt potrzeba 2 krotnego przepuszczenia: pierwsze może być to nawet szybki odpęd alkoholu, bez dokładnego podziału, a drugie dokładna rektyfikacja.
Postępując zgodnie z tymi zasadami można na CM otrzymać produkt, który spełnia normy spirytusu luksusowego. Na dowód zamieszczam wynik badania próbki z mojego CM-a opisanego tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/moj-sp ... 10600.html w zestawieniu z próbkami użytkownika lesgo58: Moja próbka pochodziła z końca procesu: po odebraniu 8,5l; odpuszczeniu utrzymywania stałej temperatury na dole kolumny, a temperatura w kegu przekroczyła 96 z czego może wynikać przekroczenie normy dla fuzli(pośredni wpływ mógł mieć też poprzedzający pomiar próbki bardzo zanieczyszczonej - fuzle ponad 1,4g/l). Moc badanej próbki to 96,52%.
Opis otrzymania próbek przez użytkownika lesgo58 znajduje się tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/sens-k ... ml#p101156
P.S. W przypadku początkujących użytkowników kolumn i pojawienia się jakichś niejasności polecam lekturę kompendium: http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html
Jest w tym część prawdy, ale jak to w życiu bywa- "...punkt widzenia zależy od punktu siedzenia..." Większość krytyki pochodzi od tych co nie mieli takiego sprzętu w ręku, bądź nie umieli go opanować/nie mieli cierpliwości, żeby to zrobić, albo są producentami sprzętu "nowocześniejszego" pracującego w innych systemach.
Ale to nie jest cała prawda o systemie CM. Wystarczy mały „tuning” zgodnie z najnowszymi informacjami o procesie i można uprościć obsługę otrzymując spirytus, którego nie sposób się powstydzić.
I właśnie na otrzymywaniu takiego spirytusu chciałbym się skupić w tym poradniku.
Zacznijmy od początku - czyli co zmienić w konstrukcji?
1. Wysokość: im wyższa tym lepsza, i naprawdę postarajmy się aby wykorzystać całą dostępną wysokość pomieszczenia naszego laboratorium – zazwyczaj i tak kolumna już sięga sufitu.
2. Wypełnienie: im więcej i lepszej jakości - tym lepiej – najlepsze oczywiście są sprężynki, ale odpowiednio przygotowane zmywaki też dają radę.
3. Termometry: tarczowe odpadają, minimum to elektroniczne: rozdzielczość 0,1 C; odświeżanie co 1 s.
4. Ilość termometrów: głównym termometrem do prowadzenia procesu będzie termometr umieszczony w dole kolumny – okolice 10 półki teoretycznej. W zależności od rodzaju wypełnienia będzie to różna wysokość. Przydatne są również: termometr na szczycie - do wstępnego oddzielenia przedgonu oraz termometr w kegu do ocena ilości % jakie w nim pozostały, a także oceny w którym punkcie rektyfikacji się znajdujemy.
5. Przydatny jest też wziernik. Nawet najprostszy z rurki silikonowej zamontowanej równolegle do kolumny. 6. Ocieplenie kolumny oraz zbiornika. Jest to ważny element dla stabilności procesu i zmniejszenia kosztów zużytej energii.
Bywają kolumny do których dodatkowo "zmyślni konstruktorzy" domontowują odstojniki. Rzekomo dla poprawienia parametrów kolumny. Jest to totalna bzdura. Odstojniki, w najlepszym przypadku pogorszą nam jakość produktu i komfort prowadzenia rektyfikacji, a w najgorszym przypadku, gdy bywają montowane z zaworami umieszczonymi w nieprawdopodobnych miejscach mogą być przyczyna nieszczęść. Tak więc są do wycięcia. Pozostawiamy samą chłodnicę i bezpośrednio łączymy ją z kolumną.
Tyle na temat tuningu konstrukcyjnego sprzętu.
Teraz przejdę do części praktycznej - czyli jak prowadzić proces, aby cieszyć się wymarzonym spirytusem klasy lux.
Na początek do najważniejszych zadań należy poznanie możliwości i najlepszych parametrów pracy kolumny, którą posiadamy.
Przydatna rada - ogranicz ilość zmiennych: zmieniamy w danej chwili albo moc grzania albo przepływ przez ZP/spiralę. Od nas zależy który parametr wybierzemy. Ważne, żeby wprowadzać na bieżąco zmiany tylko jednego z nich. Zmieniając dwa lub więcej parametrów naraz utrudniamy sobie życie i kontrolę nad sprzętem.
Dążymy do takiego stanu w którym przy maksymalnym - założonym przez nas - przepływie wody przez ZP/spiralę grzać jak największą mocą, aby nic nie kapało z chłodnicy oraz kolumna nie była zalana(przydatny wziernik). Raz dobrane prawidłowe parametry sprzętu zapamiętujemy zapisując sobie ich wartość. To będzie tzw. „punkt zaczepienia”. Dane te będą przydatne do stabilizacji i prowadzenia właściwego procesu.
Jeżeli już poznamy optymalne parametry pracy naszej kolumny proces sprowadza się do następujących czynności:
1. Rozgrzanie wsadu z pełną mocą jaką dysponujemy.
2. Gdy temperatura na termometrze w dole kolumny zaczyna szybko rosnąć uruchamiamy przepływ przez ZP/spiralę zgodnie z parametrem wyznaczonym wcześniej.
3. W momencie gdy temperatura na szczycie zaczyna szybko rosnąc zmniejszamy moc grzania do minimum i pozwalamy flegmie słynąć do kotła i zwilżyć wypełnienie. Aby być pewnym dobrego zwilżenia krok ten możemy powtórzyć. Czyli zwiększamy moc – temperatura na szczycie rośnie – zmniejszamy do minimum... 2 krotne zalanie powinno spełnić swoje zadanie.
Po zwilżeniu przechodzimy do stabilizacji.
Na sprzęcie, który posiadamy stabilizuję przeprowadzamy w następujący sposób. Ustawiamy ustalone i zapisane wcześniej parametry pracy kolumny(moc i przepływ). Z chłodnicy nie powinno nic kapać. Im dłużej będziemy stabilizować kolumnę - tym lepiej. Każdy powinien wyznaczyć sobie ten czas doświadczalnie. Ale stabilizacja nawet godzinna nie jest za długą. W trakcie stabilizacji zaobserwujemy obniżanie się temp. na termometrze zamontowanym w dole kolumny. W pewnym momencie "stanie" w miejscu. Jest to pierwszy sygnał, że stabilizacja osiągnęła swój cel. Oczywiście w tym momencie od nas zależy czy zaczniemy odbiór przedgonów, czy damy sobie i kolumnie dodatkowy czas na dokładniejsze wygotowanie frakcji lekkich.
Po stabilizacji przechodzimy do odbioru przedgonu.
Drogi są 2 – albo zmniejszamy(delikatnie) przepływ przez ZP/spiralę albo zwiększamy(delikatnie) moc grzania. Wybór należy do nas. Ważne aby zmieniać tylko jeden parametr. Im wolniej odbieramy tym robimy to dokładniej(tempo odbioru przyjmuje się zwykle 2-3 krople/s) – koniec przedgonu najbardziej śmierdzącego oceniamy po zapachu tego co kapie. Wylewamy go albo przeznaczamy do zastosowań technicznych(rozpałka itp).
Po przedgonie warto odebrać jeszcze 100-200 ml spirytusu celem przeczyszczenia chłodnicy z pozostałości wcześniejszego przedgony. Spirytus ten - jako zanieczyszczony resztkami przedgonów - przeznaczymy do powtórnej destylacji.
Następnie przechodzimy do odbioru serca.
Podobnie jak w przypadku przedgonu albo zwiększamy grzanie albo zmniejszamy przepływ(najlepiej wykonywać te czynności małymi krokami i obserwować efekty) do momentu w którym temperatura w dole kolumny zaczyna rosnąć. Można pozwolić sobie aby wzrosła nawet o kilka dziesiątych stopnia po rozpoczęciu odbioru - to normalne. Ale w pewnym momencie powinna stanąć w miejscu.
Dopiero szybki wzrost temperatury na tym termometrze jest oznaką destabilizacji kolumny – wtedy albo zwiększamy przepływ wody albo zmniejszamy moc grzania. Naszym zadaniem jest utrzymanie stałej temperatury na dolnym termometrze jak najdłużej.
P.S. Sposób analogiczny do innych typów kolumn z wyliczaniem maksymalnej wydajności, a następnie wyliczaniem prędkości odbioru przy RR 1:4 zostanie przetestowany przy najbliższej okazji, a wyniki zamieszczone w tym temacie/poście.
Odbiór serca prowadzimy do czasu, gdy korekta przepływu/grzania nie powoduje powrotu temperatury do naszego „punktu zaczepienia” lub do czasu, gdy prędkość odbioru będzie dla nas zbyt niska. W obu przypadkach zmieniamy naczynie i rozpoczynamy odbiór pogonu/spirytusu zanieczyszczonego pogonami, który zbieramy w celu odzysku zawartego w nim alkoholu. Podczas odbioru pogonów warto zwiększyć przepływ przez ZP/spirale, aby dokładniej oczyścić, oraz można zwiększyć moc, aby przyśpieszyć odbiór. Koniec procesu określa operator na podstawie wskazań termometrów(% który pozostał w kegu), mocy tego co otrzymuje i rachunku ekonomicznego uwzględniającego czas i energię którą pochłonie wyciągnięcie całego pozostałego alkoholu w kegu.
Uwaga: Aby otrzymać super czysty produkt potrzeba 2 krotnego przepuszczenia: pierwsze może być to nawet szybki odpęd alkoholu, bez dokładnego podziału, a drugie dokładna rektyfikacja.
Postępując zgodnie z tymi zasadami można na CM otrzymać produkt, który spełnia normy spirytusu luksusowego. Na dowód zamieszczam wynik badania próbki z mojego CM-a opisanego tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/moj-sp ... 10600.html w zestawieniu z próbkami użytkownika lesgo58: Moja próbka pochodziła z końca procesu: po odebraniu 8,5l; odpuszczeniu utrzymywania stałej temperatury na dole kolumny, a temperatura w kegu przekroczyła 96 z czego może wynikać przekroczenie normy dla fuzli(pośredni wpływ mógł mieć też poprzedzający pomiar próbki bardzo zanieczyszczonej - fuzle ponad 1,4g/l). Moc badanej próbki to 96,52%.
Opis otrzymania próbek przez użytkownika lesgo58 znajduje się tutaj:
http://alkohole-domowe.com/forum/sens-k ... ml#p101156
P.S. W przypadku początkujących użytkowników kolumn i pojawienia się jakichś niejasności polecam lekturę kompendium: http://alkohole-domowe.com/forum/post80861.html
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony środa, 7 maja 2014, 13:34 przez aronia, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Linki nie działają, wysypało się coś w silniku forum i nie przepuszcza tagów URL ([url]) i nie chce samodzielnie utworzyć linków z podanych adresów, jak do tej pory miał w zwyczaju....
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
Autor tematu - Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
A dziękuję bardzo. A co do wyników to podejrzewam, że gdyby próbka była pobrana wcześniej albo przynajmniej dopilnowałbym tej temperatury na dole to zmieściłbym się w normie .Pretender pisze:Brawo, za opracowanie jak i za wyniki ;D
Ostatnio zmieniony wtorek, 6 maja 2014, 22:17 przez aronia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 887
- Rejestracja: środa, 19 wrz 2012, 00:23
- Krótko o sobie: Psotnik, dłubacz i leń patentowany.
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 97 razy
- Otrzymał podziękowanie: 171 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Brawo, brawo i jeszcze raz brawo .
Potwierdziłeś tezę którą można rozciągnąć na wiele dziedzin, że to nie sprzęt, ale operator i jego doświadczenie i umiejętności są podstawą sukcesu, a dobry "hardware" może temu tylko dopomóc bądź ułatwić. Swoją drogą, ciekawi mnie gdzie przebiega granica możliwości dla potstilla. Nie piszę o jakiejś stukrotnej destylacji, ale zdroworozsądkowym odpędzie ze wstępnym oczyszczeniem i powiedzmy dwóch, trzech uważnie przeprowadzonych destylacjach na przyzwoitym PS.
Potwierdziłeś tezę którą można rozciągnąć na wiele dziedzin, że to nie sprzęt, ale operator i jego doświadczenie i umiejętności są podstawą sukcesu, a dobry "hardware" może temu tylko dopomóc bądź ułatwić. Swoją drogą, ciekawi mnie gdzie przebiega granica możliwości dla potstilla. Nie piszę o jakiejś stukrotnej destylacji, ale zdroworozsądkowym odpędzie ze wstępnym oczyszczeniem i powiedzmy dwóch, trzech uważnie przeprowadzonych destylacjach na przyzwoitym PS.
-
- Posty: 5391
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 678 razy
- Kontakt:
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Poprawnie robione CMy dalej są chętnie użwane na wschodzie, a nie wiem, czy nawet nie są popularniejsze od LMów. No ale właśnie- słowo klucz- poprawnie...
Pokaż przykład JEDNEGO poprawnie zrobionego CMa z Allegro lub z któregoś ze sklepów. Podpowiem- nie ma. Zwykle mają albo odstojnik, albo palce przez całą wysokość, albo zawory za chłodnicą- jak dla mnie to już je kwalifikuje do nazwania "wieszakiem". No i nie sposób nie przyznać racji faktom- sprzęty LM bądź VM obsługuje się znacznie wygodniej. Klasa operatora to zupełnie inna broszka- i po wynikach widać kunszt operatora.Kupiłeś / dostałeś aparat z zimnymi palcami/spiralą - popularny CM. Zaglądasz na forum AD i czytasz takie "recenzje": „...to wieszak..., ...już stara konstrukcja...,... sprzęt trudny do obsługi..., ...spirytusu na tym nie otrzymasz - co najwyżej dobry destylat..." I wszyscy sugerują aby kupić Aabratka/Puszkową/Bokakoba.
Poprawnie robione CMy dalej są chętnie użwane na wschodzie, a nie wiem, czy nawet nie są popularniejsze od LMów. No ale właśnie- słowo klucz- poprawnie...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
Autor tematu - Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Dlatego starałem się krok po kroku opisać co trzeba zmienić w konstrukcjach "wieszaków" z allegro. Obsługuje się wygodniej, bo regulacje prowadzi się korzystając z zaworka precyzyjnego/kulowego. Gdyby taki zaworek zamontować na doprowadzeniu wody do ZP/spirali myślę, że obsługa byłaby podobnie "skomplikowana". Jak takowy nabędę i przetestuje jak się sprawuje to wyniki na pewno umieszczę na forum.
-
- Posty: 1728
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Jeszcze jeden istotny szczegół- ZP powinny być lekko wygięte tak, żeby skropliny były kierowany na środek wypełnienia (jeszcze nie widziałem takich na Alle....o), albo też powinien zostać użyty pierścień centrujący.
Co do samej metody, to już jakiś czas temu zastanawiałem się czemu dalej obowiązuje ta dziwna zasada kierowania się wskazaniami termometru nad skraplaczem, wspominałem zdaje się o tym.
Nieważne jaki refluks i w jaki sposób uzyskany, ważny jest stosunek powrotu do odbioru.
Co do samej metody, to już jakiś czas temu zastanawiałem się czemu dalej obowiązuje ta dziwna zasada kierowania się wskazaniami termometru nad skraplaczem, wspominałem zdaje się o tym.
Nieważne jaki refluks i w jaki sposób uzyskany, ważny jest stosunek powrotu do odbioru.
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
http://alkohole-domowe.com/forum/post31838.html#p31838
Zrobiony bardzo dobrze i poprawnie. Zresztą jest chyba w dalszym ciągu produkowany. Bo ostatnio wpadł mi w oko ten model. Ten mój zresztą leży jeszcze w kącie i być może wrócą lepsze czasy dla niego. Gdybym dalej na nim pracował to po zrobieniu tuningu w sposób opisany przez @aronię tj. umieszczenie termometru w odpowiednim miejscu i zmiana wypełnienia ze zmywaków na sprężynki otrzymywałbym prawdopodobnie produkt podobny do zaprezentowanego przez @aronię.
Tylko moje lenistwo i niecierpliwość spowodowały, że zmieniłem sprzęt na Aabratka ( zresztą też wykonanego przez tego samego producenta w sposób bardzo poprawny i rzetelny). Gdyż moim celem było otrzymanie czystego spirytusu. A w tamtym okresie nie było jeszcze takiej wiedzy o rektyfikacji jaką mamy dzisiaj.
Brawo dla @aronii za post, który być może przywróci wiarę w sprzęt jest tak chętnie i bezmyślnie krytykowany na forum. Być może post ten wielu posiadaczom takiego sprzętu otworzy oczy na jego możliwości - no i przede wszystkim producentom pomoże zrozumieć gdzie popełniają błędy przy jego produkcji.
Ano jest...i to zrobiony oraz kupiony już 3 lata temu.Zygmunt pisze:Pokaż przykład JEDNEGO poprawnie zrobionego CMa z Allegro lub z któregoś ze sklepów. Podpowiem- nie ma.
http://alkohole-domowe.com/forum/post31838.html#p31838
Zrobiony bardzo dobrze i poprawnie. Zresztą jest chyba w dalszym ciągu produkowany. Bo ostatnio wpadł mi w oko ten model. Ten mój zresztą leży jeszcze w kącie i być może wrócą lepsze czasy dla niego. Gdybym dalej na nim pracował to po zrobieniu tuningu w sposób opisany przez @aronię tj. umieszczenie termometru w odpowiednim miejscu i zmiana wypełnienia ze zmywaków na sprężynki otrzymywałbym prawdopodobnie produkt podobny do zaprezentowanego przez @aronię.
Tylko moje lenistwo i niecierpliwość spowodowały, że zmieniłem sprzęt na Aabratka ( zresztą też wykonanego przez tego samego producenta w sposób bardzo poprawny i rzetelny). Gdyż moim celem było otrzymanie czystego spirytusu. A w tamtym okresie nie było jeszcze takiej wiedzy o rektyfikacji jaką mamy dzisiaj.
Brawo dla @aronii za post, który być może przywróci wiarę w sprzęt jest tak chętnie i bezmyślnie krytykowany na forum. Być może post ten wielu posiadaczom takiego sprzętu otworzy oczy na jego możliwości - no i przede wszystkim producentom pomoże zrozumieć gdzie popełniają błędy przy jego produkcji.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 1728
- Rejestracja: niedziela, 6 maja 2012, 10:18
- Ulubiony Alkohol: własne nalewki, czerwone wytrawne
- Lokalizacja: Picardie (Oise) Francja, Żywiec
- Podziękował: 81 razy
- Otrzymał podziękowanie: 253 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Nie liczyłbym na jakąś zmianę obyczajów sprzedawców z All....o, oni mają swoje przyzwyczajenia i nie zmienią ich, bo ktoś na jakimś forum (którego pewnie nawet nie czytają) wyjaśnił możliwości i sposób działania tego typu aparatu.
@aronia
Przyda się takie opracowania, dużo ludzi daje się jeszcze złapać na świecące wieszaki. Teraz, jeśli ruszą dooopę i zaczną szukać, mają szansę osiągnąć coś normalnego.
Ps. Próbowałeś zalewać w opisany przez siebie sposób?
Nie spotkałem się z bezmyślną krytyką, powody z reguły są jasne i wyraźnie opisane.lesgo58 pisze:sprzęt jest tak chętnie i bezmyślnie krytykowany na forum. Być może post ten wielu posiadaczom takiego sprzętu otworzy oczy na jego możliwości - no i przede wszystkim producentom pomoże zrozumieć gdzie popełniają błędy przy jego produkcji.
Nie liczyłbym na jakąś zmianę obyczajów sprzedawców z All....o, oni mają swoje przyzwyczajenia i nie zmienią ich, bo ktoś na jakimś forum (którego pewnie nawet nie czytają) wyjaśnił możliwości i sposób działania tego typu aparatu.
@aronia
Przyda się takie opracowania, dużo ludzi daje się jeszcze złapać na świecące wieszaki. Teraz, jeśli ruszą dooopę i zaczną szukać, mają szansę osiągnąć coś normalnego.
Ps. Próbowałeś zalewać w opisany przez siebie sposób?
http://www.youtube.com/watch?v=xZb3jJE8pYM
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Tak się zastanawiam czy nie można by było do obliczenia RR i początkowej prędkości odbioru zastosować metodę znaną z kolumn z głowicami. Czyli sprawdzamy najpierw wydajność kolumny na danej obranej przez nas jako roboczej mocy grzania. Potem wybierając np. RR 1:4 wyliczamy początkową prędkość odbioru. Prędkość tą regulujemy za pomocą przepływu wody w deflegmatorze. A później pozostaje tylko pilnowanie temperatur.aronia pisze:Podobnie jak w przypadku przedgonu albo zwiększamy grzanie albo zmniejszamy przepływ(najlepiej wykonywać te czynności małymi krokami i obserwować efekty) do momentu w którym temperatura w dole kolumny zaczyna rosnąć. Można pozwolić sobie aby wzrosła nawet o kilka dziesiątych stopnia po rozpoczęciu odbioru - to normalne. Ale w pewnym momencie powinna stanąć w miejscu.
Dopiero szybki wzrost temperatury na tym termometrze jest oznaką destabilizacji kolumny – wtedy albo zwiększamy przepływ wody albo zmniejszamy moc grzania. Naszym zadaniem jest utrzymanie stałej temperatury na dolnym termometrze jak najdłużej.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
Autor tematu - Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
@lesgo58
Sposób ten przetestuje przy najbliższej okazji, bo jeszcze z niego nie korzystałem:
@ Emiel Regis
Jeżeli chodzi Ci o takie zalewanie jak opisane w poście(zmniejszanie mocy i zwiększanie) to prawie zawsze tak robię i mogę powiedzieć, że już po pierwszym zmniejszeniu mocy wypełnienie jest bardzo dobrze zwilżone, a kolejne robię tylko z przyzwyczajenia i ponieważ trwa to dosłownie parę chwil co przy całym procesie jest do pominięcia.
Sposób ten przetestuje przy najbliższej okazji, bo jeszcze z niego nie korzystałem:
Ale dzięki za zwrócenie uwagi na taką możliwość.aronia pisze: P.S. Sposób analogiczny do innych typów kolumn z wyliczaniem maksymalnej wydajności, a następnie wyliczaniem prędkości odbioru przy RR 1:4 zostanie przetestowany przy najbliższej okazji, a wyniki zamieszczone w tym temacie/poście.
@ Emiel Regis
Jeżeli chodzi Ci o takie zalewanie jak opisane w poście(zmniejszanie mocy i zwiększanie) to prawie zawsze tak robię i mogę powiedzieć, że już po pierwszym zmniejszeniu mocy wypełnienie jest bardzo dobrze zwilżone, a kolejne robię tylko z przyzwyczajenia i ponieważ trwa to dosłownie parę chwil co przy całym procesie jest do pominięcia.
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
A ja się zgadzam w stu procentach z kol Aronia. Nawet jeśli ktoś się na aledrogo wpiepszył w wieszak jak to Zygmunt nazywa to nie należy nikogo zniechęcać. Jak i Zygmunt toi Aronia mają obydwaj rację. Poczytałem posty z przeszłości i zauważyłem że każdy z nas miał banalne pytania i banalne teraz dla nas problemy. Nawet poszedłem do postów Kucyka i on też kiedyś zaczynał, jak my wszyscy zresztą. O swoich nie wspomnę.
Reasumując, jeśli już ktoś się wpierdzielił w ZP to pomóżmy im przejść te ciężkie chwile.
PS: Z zimnych paluchów też się da wyciągnąć dobry napitek, wystarczy umieć, to tak na marginesie. Mi się udaje.........
Reasumując, jeśli już ktoś się wpierdzielił w ZP to pomóżmy im przejść te ciężkie chwile.
PS: Z zimnych paluchów też się da wyciągnąć dobry napitek, wystarczy umieć, to tak na marginesie. Mi się udaje.........
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
- Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
- Lokalizacja: Rzeszów
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Pisze tu gdyż nie chciałem zakładać nowego tematu. Chce otrzymać spirytus luksusowy tylko mam problem z ilością wsadu. Posiadam zbiornik 80l, kolumna 60,3 na 1,5m sprężynki plipek. Drugie gotowanie zamaje na 55% jednak samej wody do przykrycia grzałki potrzebuje jakieś 15l. Mam pytanie czy muszę wlewać tyle wody aby sama woda zakryła mi grzałki czy wystarczy że mieszanka 55% zakryje mi grzałki oczywiście z jakimś 5l buforem. Z góry dzięki za podpowiedzi.
-
- Posty: 2591
- Rejestracja: środa, 17 lut 2010, 20:05
- Krótko o sobie: Dłubek -mechanik "złota rączka".
- Ulubiony Alkohol: do 20%
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Podziękował: 21 razy
- Otrzymał podziękowanie: 261 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
To zależy ile masz do przegotowania. Jeśli to ma być całe 80 litrów, wstawiaj spokojnie, bo resztek zostanie Ci ponad 30 litrów. Minimalna, bezpieczna ilość w Twoim sprzęcie to 40 litrów, ale pod warunkiem, że potrafisz uzyskać 95% w całości.
Nie oszczędzaj na specjalne okazje. Dziś jest ta specjalna!
-
Autor tematu - Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Najłatwiej będzie Ci wlać samą wodę w takiej ilości, aby przykryć grzałki(+lekki zapas np 5l) i wtedy dolewać to co będziesz destylować ponownie - wtedy bez względu na jaki % końcowy rozcieńczysz będziesz miał pewność, że Ci nie odkryje grzałek. Tak jak napisał Pretender przemyśl sprawę rozcieńczenia do niższego %, gdyż wydzielenie niektórych związków zachodzi łatwiej przy niższym % wsadu.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Spokojnie rozcieńcz do 18% maksymalnie 20%. Pozbędziesz się problemu z obawą iż się przepalą grzałki i towar powinien wyjść Ci prima sort. SprawdzoneSebastian120 pisze:Drugie gotowanie zamaje na 55% jednak samej wody do przykrycia grzałki potrzebuje jakieś 15l.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Sebastian granicę bezpieczeństwa wyznaczy ci zaokrąglenie wyliczeń do pełnych. Piszesz wsad 55%. Zaokrąglisz do 60 i będziesz wiedział.
Sugeruj się bardzo dobrym, napisanym przez najtęższe światowe umysły matematyczne wzorem: pi razy oko.
Gdzie: pi jest wartością procentową wsadu, a oko przedłużeniem rozumu którym się pokierujesz.
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. Pretender napisał przecież...rozcieńcz bardziej i będziesz miał granice bezpieczeństwa, a trunek wyjdzie lepszy przy okazji.
Sugeruj się bardzo dobrym, napisanym przez najtęższe światowe umysły matematyczne wzorem: pi razy oko.
Gdzie: pi jest wartością procentową wsadu, a oko przedłużeniem rozumu którym się pokierujesz.
Przepraszam nie mogłem się powstrzymać. Pretender napisał przecież...rozcieńcz bardziej i będziesz miał granice bezpieczeństwa, a trunek wyjdzie lepszy przy okazji.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
- Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
- Lokalizacja: Rzeszów
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
O ostatnie gotowanie to się nie boje chodzi mi tylko o gotowanie 55% gdzie ledwo zakryje grzałki, i czy przy tak małym wsadzie w dużym zbiorniku nie odkryje mi grzałek będę odbierał przecież tylko przedgon i potem doleje wody do rozcieńczenia poniżej 20%. Nie wleje przecież 15l wody i np. około 17l spirytusu na gotowanie w 55% bo potem jak będę chciał rozcieńczyć do niskiego % to mi się zrobi straszna duża objętość.
-
- Posty: 5230
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Podziękował: 1292 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2756 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Chciałbym jednak podkreslic to co pisałem w poprzednim poście;
Metoda 2,5 którą chcesz uskutecznić jest metodą jeszcze bardziej wyrafinowaną, ale to raczej dla purystów. Oczywiście nie odciągam Ciebie od jej stosowania. Podaję tylko alternatywę, którą warto wziąć pod uwagę.
Sebastian120 pisze: Nie wleje przecież 15l wody i np. około 17l spirytusu na gotowanie w 55% bo potem jak będę chciał rozcieńczyć do niskiego % to mi się zrobi straszna duża objętość.
Oczywiście, że tak możesz zrobić. Koledzy jak i ja nie zrozumieliśmy Twoich intencji.Drugie gotowanie zamaje na 55% jednak samej wody do przykrycia grzałki potrzebuje jakieś 15l. Mam pytanie czy muszę wlewać tyle wody aby sama woda zakryła mi grzałki czy wystarczy że mieszanka 55% zakryje mi grzałki oczywiście z jakimś 5l buforem.
Chciałbym jednak podkreslic to co pisałem w poprzednim poście;
Po ostatnich eksperymentach popartych badaniami chromatograficznymi polecam jako sposób jako wystarczający do otrzymania naprawdę czystego i bezwonnego spirytusu.Spokojnie rozcieńcz do 18% maksymalnie 20%. Pozbędziesz się problemu z obawą iż się przepalą grzałki i towar powinien wyjść Ci prima sort. Sprawdzone
Metoda 2,5 którą chcesz uskutecznić jest metodą jeszcze bardziej wyrafinowaną, ale to raczej dla purystów. Oczywiście nie odciągam Ciebie od jej stosowania. Podaję tylko alternatywę, którą warto wziąć pod uwagę.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 16 cze 2014, 17:00 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
[URL=https://matchnow.info] Beautiful Womans from your city[/URL]
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
- Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
- Lokalizacja: Rzeszów
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Jednak w tych 18% alkoholu amylowego raczej się nie pozbędę, będę to robił pierwszy raz i szybko raczej drugi raz nie będę bo uzyskana ilość alkoholu wystarczy mi na długi czas a chce osiągnąć dobrą czystą wódkę po po ostatniej degustacji finlandi wpadłem w małe kompleksy hehe. Więc raczej zostane przy metodzie 2,5 twojego przepisu.
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Właśnie przy destylacji z niższego %% pozbywamy się większej ilości syfów (w tym alkoholu amylowego), bo łatwiej przechodzą one do przedgonów.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 45
- Rejestracja: sobota, 16 lut 2013, 17:50
- Krótko o sobie: Lubie dobre piwo, wino i nie tylko:)
- Lokalizacja: Rzeszów
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
A jak się ma do tego wszystkiego ta tabela? http://www.bimber.info/forum/download.php?id=7121
-
- Posty: 2625
- Rejestracja: wtorek, 10 sty 2012, 11:32
- Krótko o sobie: kombinator - to przede wszystkim
- Ulubiony Alkohol: każdy zrobiony z sercem
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
- Lokalizacja: Rzeszów
- Podziękował: 50 razy
- Otrzymał podziękowanie: 667 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Potrzebne jest to do skonstruowania tego wykresu http://alkohole-domowe.com/forum/downlo ... &mode=view
Jeżeli względny współczynnik lotności (czyli współczynnik rektyfikacji) jest większy niż 1 to podany związek będzie miał charakter przedgonu i odbierzesz go na początku. Jeżeli jest poniżej 1 - zanieczyszczenie ma charakter pogonu i odbierasz je pod koniec. Im niższy %% wsadu, tym więcej zanieczyszczeń staje się przedgonami. Alkohol amylowy staje się przedgonem przy 40-43% mocy wsadu, a najlepiej jeszcze niżej - 30% i mniej, żeby w miarę sensownie oddzielić najgorsze przedgony.
Jeżeli względny współczynnik lotności (czyli współczynnik rektyfikacji) jest większy niż 1 to podany związek będzie miał charakter przedgonu i odbierzesz go na początku. Jeżeli jest poniżej 1 - zanieczyszczenie ma charakter pogonu i odbierasz je pod koniec. Im niższy %% wsadu, tym więcej zanieczyszczeń staje się przedgonami. Alkohol amylowy staje się przedgonem przy 40-43% mocy wsadu, a najlepiej jeszcze niżej - 30% i mniej, żeby w miarę sensownie oddzielić najgorsze przedgony.
Fermentować, destylować, zalegalizować!
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
http://www.piwo.org/topic/13642-domowa-wytwornia-debowa/ - moje przygody z piwem.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Bardzo dokładny i przydatny opis.
Niestety nie posiadam termometru na dole kolumny i (tak wiem za mało:D-taka była w garażu) 40cm średnicy, ale zgadzam się, że wyrób końcowy w 96.6% zależy od cierpliwości i zachowania procedur dla danego sprzętu.
Wypełnienie 20cm miedź, 170cm wióry z toczenia kwasówki, 5x zimne palce miedź fi9.6, chłodnica 2m miedź 9,6mm w wiadrze 20l +na koniec coś ekstra... beczka 200l wody i pompka do zimnych palców.
Jeśli ktoś to nazywa wieszakiem to chyba nigdy się nie wysilił, aby odczekać parę minut na stabilizację albo wywalił 1900zł na gotowca z instrukcją i twierdzi że jest master moonshiner.
Niestety nie posiadam termometru na dole kolumny i (tak wiem za mało:D-taka była w garażu) 40cm średnicy, ale zgadzam się, że wyrób końcowy w 96.6% zależy od cierpliwości i zachowania procedur dla danego sprzętu.
Wypełnienie 20cm miedź, 170cm wióry z toczenia kwasówki, 5x zimne palce miedź fi9.6, chłodnica 2m miedź 9,6mm w wiadrze 20l +na koniec coś ekstra... beczka 200l wody i pompka do zimnych palców.
Jeśli ktoś to nazywa wieszakiem to chyba nigdy się nie wysilił, aby odczekać parę minut na stabilizację albo wywalił 1900zł na gotowca z instrukcją i twierdzi że jest master moonshiner.
Ostatnio zmieniony czwartek, 26 cze 2014, 15:28 przez gr000by, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Zdania zaczynamy od dużej litery.
Powód: Zdania zaczynamy od dużej litery.
-
Autor tematu - Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Chyba 40 mm a co do termometru to jeśli masz możliwość to zamontuj - naprawdę ułatwia prowadzenie procesu. Tylko przy Twoim wypełnieniu ciężko stwierdzić gdzie będzie ta 10 półka. Myślałeś nad zmianą na zmywaki albo sprężynki?
P.S. Ja też korzystałem z zamkniętego obiegu: http://alkohole-domowe.com/forum/moj-sp ... 10600.html ze zbiornikiem 200l i pompką od pralki.
P.S. Ja też korzystałem z zamkniętego obiegu: http://alkohole-domowe.com/forum/moj-sp ... 10600.html ze zbiornikiem 200l i pompką od pralki.
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Dokładnie 40mm (skala mi się odrobinę zachwiała) a drugi termometr w chwili natchnienia i wolnego czasu zakupię i wspawam. Co do wypełnienia to jak na razie powiem tak: (wielu nazwie mnie ignorantem) takowe było pod ręką a procent jest ok (tani alkoholomierz zamyka skale), efekt końcowy na nalewkę lub szybkie leżakowanie z płatkami dębowymi + odrobina karmelu jak dla mnie i dla znajomych jest w sam raz.
------ nie zmieniam nic ------
ps. jeśli napisałem jakieś głupoty to znaczy że degustuję
------ nie zmieniam nic ------
ps. jeśli napisałem jakieś głupoty to znaczy że degustuję
-
- Posty: 7528
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 399 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1741 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Zdziwisz się jaki wtedy dopiero będzie procent i na pewno będzie +OK
A co ci szkodzi kupić kilkanaście zmywaków ( w Lidlu za 3 szt. ok. 3 zł) i wypróbować takie wypełnienie.ziulek1985 pisze:Co do wypełnienia to jak na razie powiem tak: (wielu nazwie mnie ignorantem) takowe było pod ręką a procent jest ok
Zdziwisz się jaki wtedy dopiero będzie procent i na pewno będzie +OK
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
Autor tematu - Posty: 1498
- Rejestracja: środa, 7 sie 2013, 09:14
- Status Alkoholowy: Producent Wódek
- Lokalizacja: Podkarpackie
- Podziękował: 87 razy
- Otrzymał podziękowanie: 364 razy
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
Jeżeli chodzi o kwestię wypełnienia to ostatnio dostałem próbkę z aparatu z wypełnieniem z wiórów, ale dodatkowo prasowanych - według właścicieli do około 1,5 m rury wcisnęli 2 "wory" takich wiórów. Moc i zapach oceniłbym na 5(może 5+). Z opisu też wygląda on na CM - jak go obejrzę na żywo to coś więcej napiszę, bo zapowiada się ciekawie .
-
- Posty: 5
- Rejestracja: poniedziałek, 5 maja 2014, 20:13
Re: Jak otrzymać spirytus luksusowy /neutralny na Zimnych Palcach(ZP) / CM -pora
...Radius... a dlaczego uważasz że zmywaki są lepsze od wiórów z obcinania prętów (szerokie na 1.7mm i bardzo cienkie) wytrawionych w fosolu ? moja konstrukcja to kopia sprzętu z początku lat 90tych, z tym ze zamiast kega w orginale była beczka miedziana. Jedynie może bym się pokusił o sprężynki ale to może w następnej konstrukcji jeśli do takowej dożyje.