SUCHY30

Przedstaw się naszej społeczności, napisz kilka słów o sobie, kim jesteś, co robisz i co cię tu sprowadza. Napisz cokolwiek chcesz na swój temat a my Cię radośnie powitamy :)
Regulamin forum
1. Jako temat wpisz tylko swój NICK :)

2. Przedstaw się pozostałym członkom forum, napisz co lubisz robić czym się interesujesz, co Cię tu sprowadza i jaki alkohol najbardziej lubisz produkować:) Tutaj możecie pisać o sobie dosłownie wszystko na co macie ochotę.

3. Jeśli masz zamiar tylko napisać np. "Witam, nazywam się .... " to daruj sobie.

4. Multikonta - kasujemy i banujemy

Autor tematu
SUCHY30
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: wtorek, 9 mar 2021, 18:45

Post autor: SUCHY30 »

Witam wszystkich smakoszy...
Jako nowy na forum mam pytanie.... gdyż dopiero zaczynam zabawę....
Nastawiłem 3 beczki cukrówki po 8 kg cukru z drożdżami Moskwa Style... uzupełnione do 26l wody...
1 w beczce niebieskiej... po 4 dobach uzyskałem w niej ok -2 BLG i ok 20% alk
2 w 2 beczkach białych... po 4 dobach uzyskałem w nich ok + 2BLG i 0% alk......
czy może ktoś mi coś podpowiedzieć i wyjaśnić...
pozdrawiam wszystkich
Awatar użytkownika

Dziad
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2019, 17:52
Podziękował: 3 razy
Re: SUCHY30

Post autor: Dziad »

Cześć Suchy,
Z takich proporcji jakie podałeś powinieneś otrzymać ok. 15% przy zakończonej fermentacji na -4blg. Różnica w przerobie nastawu może wynikać z temperatury beczek - może te białe szybciej oddają ciepło albo niebieska stała w cieplejszym miejscu.
Jakie stężenie początkowe wskazywał Ci cukromierz? I przede wszystkim - jak sprawdziłeś ten procent nastawu? Skąd te 20% i 0%?
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: SUCHY30

Post autor: rozrywek »

Przecież wiadomo że niebieskie są szybsze.
To wiedza ogòlna każdemu znana. Nie miałeś nigdy etezetki?

Jedna wiedza jest mniej znana.
Te ok 20 procent alko.
Był magik co zamieniał wodę w wino.

Przepraszam za sarkazm. Nie mogłem siè powsttzymać.

Skąd ty wytrzasnąłeś te 20 i te 0?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............

użytkownik usunięty
Re: SUCHY30

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
Również pragnąłbym się dowiedzieć, skąd te procenty?
Pozdrawiam :D
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: SUCHY30

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Nie no, nie ma potrzeby drwienia z kolegi. Jest świeży i jak każdy świeży dopiero zaczyna ogarniać temat.

Kolego @Suchy30. Po prostu źle sobie odczytałeś skalę. Zapewne masz jakiś prosty termoalkoholomierz.
Najpewniej różnica w warunkach pracy drożdży dały Ci nieco inne wyniki.

ps - za dużo cukru! Stosuj max 7kg na podane proporcje, a jeszcze lepiej 6kg. Jeśli nie chcesz przepłacać za drożdże, podwój nastaw, a drożdży dodaj tyle, co na jeden. Dorzuć im pożywki, kwasku cytrynowego i będzie OK. A jak nie masz, to wkrój kilka jabłek do nastawu ( niepryskane, a jeśli już to bardzo dobrze umyte ).
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Autor tematu
SUCHY30
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: wtorek, 9 mar 2021, 18:45
Re: SUCHY30

Post autor: SUCHY30 »

witam serdecznie
pomiary dokonuję winomierzem w BLG i aklomierzem w %

dodałbym fotki.... ale nie przechodzą.... za duże pliki...

cukromierz to :
https://browin.pl/sklep/produkt/405556/ ... enia-cukru

aklomierz to ;
https://mrowka.com.pl/produkt/wskaznik- ... rowin.html

pozdrawiam


Mod. - scalone
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 mar 2021, 18:22 przez wawaldek11, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Dziad
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2019, 17:52
Podziękował: 3 razy
Re: SUCHY30

Post autor: Dziad »

Alkoholomierz przyda Ci się dopiero przy destylacji, póki co schowaj go do szuflady.
W tym momencie interesuje Cię głównie BLG, z którego możesz wyliczyć jaki procent będzie miał nastaw po przerobieniu cukru. Kalkulatorów i tabeli do tego działania jest ogrom, sprawdź tutaj albo w wyszukiwarce ;)
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: SUCHY30

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Otwórz fotki w paincie, zmniejsz rozmiar o ileś tam procent i sprawdź. To prawda- duże załączniki nie przechodzą.
ps - te mierniki to takie se.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
Awatar użytkownika

kiwitom23
1500
Posty: 1541
Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 135 razy
Otrzymał podziękowanie: 218 razy
Re: SUCHY30

Post autor: kiwitom23 »

Te sprzęty Browinu są kompletnie do kitu, nie dość że niedokładne, to i podziałka potrafi w szkle się przesunąć. Do tego co odczyt to inny wynik.
Ostatnio zakupiłem ten tutaj: https://allegro.pl/oferta/cukromierz-wi ... 7151665119 i naparwdę jestem pod wrażeniem. Do tego to polski produkt, ale naprawdę godny polecenia.
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: SUCHY30

Post autor: jakis1234 »

@SUCHY30, alkoholomierz mierzy moc czystego alkoholu, jeżeli mierzyłeś w beczce, w której był jeszcze cukier (czyli dodatnie Blg), to taki pomiar jest bez sensu.
Dlatego w tej beczce, gdzie było +2 Blg, wyszedł Ci taki wynik.
Pomijam faktycznie słabą jakość sprzętu z Browinu, nadziałem się ze dwa razy i teraz ich sprzęt omijam szerokim łukiem.
Ostatnio zmieniony czwartek, 11 mar 2021, 21:02 przez jakis1234, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: SUCHY30

Post autor: MASaKrA_Domingo »

kiwitom23 pisze:Do tego to polski produkt, ale naprawdę godny polecenia.
Do tego to polski produkt I naprawdę godny polecenia.
:krzycze: :krzycze: :krzycze:

Cóż to za mentalność? Nas Polaków, jak każdy naród, stać na dobre produkty. Chcesz taki? Zapłać odpowiednio. Nic za darmo się nie robi.

Jak kupisz taki z Biowinu czy Browinu, to nie oczekuj cudów. Kupisz Fiata Pandę i będziesz narzekać, że to nie Ferrari?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

użytkownik usunięty
Re: SUCHY30

Post autor: użytkownik usunięty »

Serwus
jakis1234 pisze: Pomijam faktycznie słabą jakość sprzętu z Browinu, nadziałem się ze dwa razy i teraz ich sprzęt omijam szerokim łukiem.
Od początku swojej przygody, mam w swojej kolekcji "mierniki" z biowinu i jak do tej pory, niemam żadnych zastrzeżeń. Regularnie używam cukromierza z tej firmy a alkoholomierz wskazuje tyle samo co gomarowski z atestem. Pozdrawiam
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: SUCHY30

Post autor: jakis1234 »

defacto, ja nie twierdzę, że cały ich sprzęt jest zły, mam jeszcze sprzed lat, kiedy byli praktycznie jedyni na rynku, fermentory, które do dzisiaj są w porządku.
Nie zmienia to faktu, że jest to trochę loteria. Raz trafisz na porządny sprzęt, innym razem na bubla.
Ja akurat miałem cukromierz, w którym w trakcie pomiaru skala się obniżyła i nagle miałem 2 Blg mniej:).
Drugi to był termometr do piwa, różnica w porównaniu z innymi dochodziła do 4 stopni. W przypadku piwa, to już dużo.
A na problemy z drożdżami od nich to skarży się mnóstwo osób.
To wszystko nie robi im dobrej reklamy.
Pozdrawiam z opolskiego.

użytkownik usunięty
Re: SUCHY30

Post autor: użytkownik usunięty »

OOO to, to
Również słyszałem o drożdżach :ok:

Autor tematu
SUCHY30
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: wtorek, 9 mar 2021, 18:45
Re: SUCHY30

Post autor: SUCHY30 »

witam wszystkich ponownie....
już nie taki nowicjusz.... psocę już miesiąc...
na początek przedstawię sprzęt....
destylator 36L, 3 odstojniki, 5 zimnych palców.... gar podgrzewany kuchenką elektryczną, chłodzenie....zbiornik otwarty 40l i pompka....
https://allegro.pl/oferta/destylator-36 ... 4291fbf951

https://www.invital.pl/pompki-obiegowe- ... 500-l-godz

do tego oczywiście papuga...
drożdże jakie stosuję do cukrówki... Moskwa Style i Turbo24h Spiryt Ferm.....
z drożdży Moskwa które ładnie odstały ok 14 dni.. BLG na - wyszedł kryształ ok 83% 3L i jakieś 4l średnia ok 55%
gorsza sprawa z drożdżami turbo... pierwsze 3l to kryształ 70-73%... i dużo mniej bo ok 1,5l reszty słabej ok 40%

i teraz kilka pytań do profesorów psocenia....
1 czy warto czekać ok 14 dni aż nastaw będzie klarowny... czy wystarczy że BLG będzie na - ?
2 czy z nastawu klarownego do gara wlewać całość czy ten szlam dolny (mleko, osady) wylać do kibla?
3 czy warto kryształ który ma ok 70% psocić 2 raz... np z 40 %... i w jaki sposób..? czy sam? np z wodą 1 do 1 czy dolewać do nastawu cukrowego...?

bardzo proszę o podpowiedzi...
pozdrawiam wszystkich psotników .. ;-)
Ostatnio zmieniony sobota, 10 kwie 2021, 19:13 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

Dziad
10
Posty: 15
Rejestracja: poniedziałek, 11 lis 2019, 17:52
Podziękował: 3 razy
Re: SUCHY30

Post autor: Dziad »

1. Warto, nawet należy. Inaczej poza samym nastawem zagotujesz też martwe drożdże, które pływają w nim zanim osiądą na dno i ich smak będzie mocno wyczuwalny w końcowym produkcie.
2. Do kibla. Nie warto psuć reszty nastawu w/w drożdżami dla wyciągnięcia kilku(set) ml więcej.
3. Warto gotować cukrówkę 2 razy, a na tym sprzęcie może i więcej.

Co do sprzętu... Jesteś tutaj miesiąc a wyrzuciłeś kasę na wieszak z allegro.
Standardowo - jak możesz to oddaj, jak nie - przerób.
Spędź tutaj trochę czasu to coś na tym ugrasz.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: SUCHY30

Post autor: Góral bagienny »

Potwierdzam słowa kolegi ;)
Ja możesz to oddaj to i najpierw czytaj , pytaj i dopiero kupuj :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
online
Awatar użytkownika

nemeto
550
Posty: 554
Rejestracja: piątek, 20 gru 2013, 05:23
Krótko o sobie: Nie chcesz znajdziesz powód - chcesz znajdziesz sposób.
Ulubiony Alkohol: Swój.
Podziękował: 27 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: SUCHY30

Post autor: nemeto »

SUCHY30 pisze: 1 czy warto czekać ok 14 dni aż nastaw będzie klarowny... czy wystarczy że BLG będzie na - ?
2 czy z nastawu klarownego do gara wlewać całość czy ten szlam dolny (mleko, osady) wylać do kibla?
3 czy warto kryształ który ma ok 70% psocić 2 raz... np z 40 %... i w jaki sposób..? czy sam? np z wodą 1 do 1 czy dolewać do nastawu cukrowego...?
1. 14 dni (od momentu zadania drożdży do odpalenia maszynki) to ja czekam na cukrówkę. Z tym, że u mnie leci pełny proces 2,5 o/z bufor z chwilowym trybem PS przed zalaniem. W Twoim przypadku z uwagi na moce oczyszczające którymi dysponujesz czekałbym na pełną klarowność.
2. Do mumina.
3. Warto, mieszasz z wodą tak aby wyszło mniej więcej 20% i jazda.

Na początku przygody pośpiech, pazerność i chytrość nie jest wskazana. Później wraz ze wzrostem wiedzy i rozbudową zaplecza sprzętowego można pokusić się o optymalizację swojego procesu.
Awatar użytkownika

MASaKrA_Domingo
1000
Posty: 1047
Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
Ulubiony Alkohol: Czysta
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: SUCHY30

Post autor: MASaKrA_Domingo »

Kolego, jak już kupiłeś, co kupiłeś, to nie widzę nic o wypełnieniu kolumny. Aby wykorzystać zimne palce, powinieneś mieć wypełnienie w kolumnie pod nimi.

No i czemu odstojniki?? I to jeszcze trzy...
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!

Autor tematu
SUCHY30
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: wtorek, 9 mar 2021, 18:45
Re: SUCHY30

Post autor: SUCHY30 »

Jeszcze takie pytania do profesorów psocenia....
1. czy przy drugim przegonie (rozcieńczony 70-80% z wodą do ok 20%) też zawsze zlweamy te pierwsze 150ml na podpałkę...?
2. czy zamiast robić drugi przegon z wodą można wlać 1 (tą ok 70- 80%) do nastawu cukrówki....?

pozdrawiam
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: SUCHY30

Post autor: rozrywek »

Suchy30.
Wiesz że jest temat taki szokujące cytaty?

Co ty w ogóle miałeś na myśli?
Kurde 4 razy czytam twój post.
Nic nie rozumiem.

Albo ja zbyt tępy jestem. Albo ty lądujesz w tym temacie.

A na marginesie. To tu nie ma profesorów.
My to tylko uczniaki.

Ja pomogę. Chętnie.
Ale niestety lądujesz awaryjnie.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: SUCHY30

Post autor: jakis1234 »

Wow, Suchy30, jak już dojdziesz do siebie ;), to zadaj te pytania jeszcze raz, ale tym razem tak, żeby można je było zrozumieć :).
Pozdrawiam z opolskiego.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: SUCHY30

Post autor: Góral bagienny »

Przecież to proste :D
Zamieńcie słowo przegon :scratch: cokolwiek to znaczy :D na gotowanie :D
Nie możesz wlewać surówki z 1 gotowania do nastawu bo otrzymasz dalej surówkę ;)
Ostatnio zmieniony wtorek, 20 kwie 2021, 22:30 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Autor tematu
SUCHY30
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: wtorek, 9 mar 2021, 18:45
Re: SUCHY30

Post autor: SUCHY30 »

może ktoś udzieli odpowiedzi....

użytkownik usunięty
Re: SUCHY30

Post autor: użytkownik usunięty »

"Jużci my wszystko zrobim, na wszystko gotowi, tylko niech ksiądz dobrodziej, jaśniej się wysłowi"
Awatar użytkownika

jakis1234
2500
Posty: 2538
Rejestracja: sobota, 30 lip 2016, 16:57
Ulubiony Alkohol: Zależy od nastroju i dostępności.
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 233 razy
Otrzymał podziękowanie: 441 razy
Re: SUCHY30

Post autor: jakis1234 »

Zamieniając, tak jak radzi Góral, przegon na gotowanie, czyli rektyfikację :)
1.Tak, przy drugim też odbierasz przedgony, czy to będzie akurat 150 ml to już inna sprawa. To już stwierdzasz organoleptycznie.
2. Nie wlewaj w ten sposób, rozcieńcz ze świeżą wodą (może być gorąca), efekt będzie lepszy.
Pozdrawiam z opolskiego.

Autor tematu
SUCHY30
Nowy Członek Forum
Posty: 0
Rejestracja: wtorek, 9 mar 2021, 18:45
Re: SUCHY30

Post autor: SUCHY30 »

jeszcze jedno ... co z tym co zlewam z odstojników....?
Ostatnio zmieniony czwartek, 22 kwie 2021, 19:05 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
online
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Posty: 4904
Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 845 razy
Re: SUCHY30

Post autor: rozrywek »

Wytnij je i nie będziesz miał problemów takich.
Praca z odstojnikami jest trudna. Tracisz i dobry urobek przez to. Bo zbierają się i syfki i dobry alko też.
Ociepl je i nie dotykaj.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
ODPOWIEDZ

Wróć do „Przywitaj Się!”