Cydr korzenny
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
-
- Posty: 972
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 213 razy
- Kontakt:
Re: Cydr korzenny
Nie, że zniechęcam do eksperymentów - bo bez nich nie ma postępu - ale zwłaszcza początkującym powinno dużo dać do myślenia, że nikt wcześniej nie próbował wcielać ich pomysłu w życie.
Warto też kierować się rozumem.
Czym jest cydr - lekki, orzeźwiający napój alkoholowy. Czy suszone owoce albo ciężkie przyprawy korzenne do niego pasują... no nie pasują...
Co może pasować - no to co będzie się fajnie komponować na lato - kwiaty bzu (albo syrop z nich), skórki z cytrusów, świeże owoce - porzeczka, truskawka, wiśnia, chmiel, może mięta, lawenda - naprawdę jest w czym wybierać
Na blogu Wino 2.0 (szkoda, że blog już nie jest od dłuższego czasu prowadzony) jest bardzo fajny artykuł o pojęciu stylu w winie http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... h-win.html i do tego trochę jako prezentacja teorii w praktyce 3 różne wina aroniowe http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... go_20.html
Warto sobie to przeczytać żeby poszerzyć sobie horyzonty
... prawie jak kompot wigilijny...artur.sukiennik pisze:Woda, cukier, przyprawy korzenne i suszone owoce, żurawina, śliwki, rodzynki i myślę że coś może z tego wyjść.
Nie, że zniechęcam do eksperymentów - bo bez nich nie ma postępu - ale zwłaszcza początkującym powinno dużo dać do myślenia, że nikt wcześniej nie próbował wcielać ich pomysłu w życie.
Warto też kierować się rozumem.
Czym jest cydr - lekki, orzeźwiający napój alkoholowy. Czy suszone owoce albo ciężkie przyprawy korzenne do niego pasują... no nie pasują...
Co może pasować - no to co będzie się fajnie komponować na lato - kwiaty bzu (albo syrop z nich), skórki z cytrusów, świeże owoce - porzeczka, truskawka, wiśnia, chmiel, może mięta, lawenda - naprawdę jest w czym wybierać
Na blogu Wino 2.0 (szkoda, że blog już nie jest od dłuższego czasu prowadzony) jest bardzo fajny artykuł o pojęciu stylu w winie http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... h-win.html i do tego trochę jako prezentacja teorii w praktyce 3 różne wina aroniowe http://winodomowedwazero.blogspot.com/2 ... go_20.html
Warto sobie to przeczytać żeby poszerzyć sobie horyzonty
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
-
- Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Cydr korzenny
Ja robiłem próby dodawania do butelek do cydru przed refermentacją gozdzików, cynamonu i jakieś jeszczze inne bzdety dodawałem w ramach testu....aaaa....przypomniałem sobie- dodawałem testowo również karmel. Piję różne dziwne wódki które sam przygotowuję i innym średnio smakują a mi owszem i innych nie chcę- więc raczej jestem otwarty na różne smaki chyba... Jednak żadnego doświadczenia z urozmaicaniem smaku klasycznego cydru już bym nie powtórzył więcej. Czego tam nie dodawałem-w efekcie dostawałem trunek pijalny w sensie ,,wypiję bo szkoda wylewać,, Być może z cięższym,słodszym, mocniejszym winem jabłkowym jakieś dodatki by się zgodziły ale z lekkim , gazowanym jabłkiem o mocy ok 5/6% to zgadza się chyba jedynie odrobina więcej słodu jak ktoś lubi słodkie. Mytślę, że lekki cydr dodatkami można jedynie spieprzyć ale kto tam co woli.....
-
- Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
Re: Cydr korzenny
A teraz przed chwilą piłem z czystego soku jabłkowego i miał w sobie ten jabłkowy pazur kwasowości. Zaraz potem wypiłem z tych samych jabłek z dodatkiem gruszek i okazuje się,że ten drugi nie ma już tego charakteru co z samych jabłek- jakiś taki troszkę mdły. Jak bym robił z samych gruszek to pewnie trzeba by do smaku nastaw zakwasić trochę...
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Cydr korzenny
Manovar---kompot wigilijny.
Popuściłem. Ten text przejdzie do klasyki. Już przeszedł.
Ollo Może Jabrówka?
Trawa żubrowa do cydru. Jabrówka to określenie powstałe tu i teraz.
Bardzo fajnie że kombinujesz z innymi smakami. Trzeba eksperymentów. A nie chodzi o to aby znaleść swój smak
Tych smaków może być wiele.
Młode zirmniaczki z koperkiem są pycha a z cynamonem już nie.
Polecam eksperymenty z mieszaniem nalewów. Cydrów. Win. Destylatów.
Ale gruszki z jabłkami to nie bardzo. Sam stwierdziłeś że gruszki są mdłe. Bo są.
Jaśnie wielmożny Góral może wywołany do tablicy sie wypowie. Tyle jabłek co przerobił to on wiedział będzie najlepiej.
Korzenne przyprawy. Cóż. To temat tak otwarty i szeroki że zbraknie życia. Tylko trzeba uważać bo wszystko jest tak aromatyczne że łatwo przedobrzyć.
Ale jest coś na co chyba nikt nie wpadł.
Klasyczny cydr i do tego listek mięty. Może być ciekawe i orzeźwiające.
Tylko listek. Nie cały krzak.
Popuściłem. Ten text przejdzie do klasyki. Już przeszedł.
Ollo Może Jabrówka?
Trawa żubrowa do cydru. Jabrówka to określenie powstałe tu i teraz.
Bardzo fajnie że kombinujesz z innymi smakami. Trzeba eksperymentów. A nie chodzi o to aby znaleść swój smak
Tych smaków może być wiele.
Młode zirmniaczki z koperkiem są pycha a z cynamonem już nie.
Polecam eksperymenty z mieszaniem nalewów. Cydrów. Win. Destylatów.
Ale gruszki z jabłkami to nie bardzo. Sam stwierdziłeś że gruszki są mdłe. Bo są.
Jaśnie wielmożny Góral może wywołany do tablicy sie wypowie. Tyle jabłek co przerobił to on wiedział będzie najlepiej.
Korzenne przyprawy. Cóż. To temat tak otwarty i szeroki że zbraknie życia. Tylko trzeba uważać bo wszystko jest tak aromatyczne że łatwo przedobrzyć.
Ale jest coś na co chyba nikt nie wpadł.
Klasyczny cydr i do tego listek mięty. Może być ciekawe i orzeźwiające.
Tylko listek. Nie cały krzak.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 249
- Rejestracja: piątek, 6 cze 2014, 19:43
- Krótko o sobie: Dobrze zjeść...łazić po plaży...wlezć na wydmy i sobie tam leżeć, coś tam poczytać...
- Ulubiony Alkohol: Toruńska chrzanówka (wycofali z produkcji), własna - jałowcówka, kminkówka, pigwówka.
- Lokalizacja: okolice Gdańska
- Podziękował: 28 razy
- Otrzymał podziękowanie: 27 razy
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Cydr korzenny
Żadnej wody. Ma być sok.
Żaden cukier!! Tylko cukry z owoców.
Żurawina śliwki rodzynki?
Eksperymentom mówię tak, ale z tego cydru nie będzie...
Lubię cydr, robię kilka razy do roku. Chcesz najprostszy? Kup sok NFC, dodaj drożdże do cydru i 1g wanilii na 5l soku oraz max 0,2g cynamonu na 5l cydru. To da Ci cydr z lekkim smakiem korzennym. Wanilia daje słodki smak, ale na cynamon uważaj. I na goździki, bo długo oddają smak i można łatwo przedobrzyć.
Żadnego cukru! Tylko płaska łyżka do butelkowania, a najlepiej miód lub glukoza.
Czyli jak nie robić cydru...artur.sukiennik pisze:Woda, cukier, przyprawy korzenne i suszone owoce, żurawina, śliwki, rodzynki i myślę że coś może z tego wyjść. Ewentualnie możesz skorzystać z przepisu na cydr hibiskusowy jako bazy i do tego dodać przyprawy korzenne, to mogłoby być dobre połączenie;)
Żadnej wody. Ma być sok.
Żaden cukier!! Tylko cukry z owoców.
Żurawina śliwki rodzynki?
Eksperymentom mówię tak, ale z tego cydru nie będzie...
Lubię cydr, robię kilka razy do roku. Chcesz najprostszy? Kup sok NFC, dodaj drożdże do cydru i 1g wanilii na 5l soku oraz max 0,2g cynamonu na 5l cydru. To da Ci cydr z lekkim smakiem korzennym. Wanilia daje słodki smak, ale na cynamon uważaj. I na goździki, bo długo oddają smak i można łatwo przedobrzyć.
Żadnego cukru! Tylko płaska łyżka do butelkowania, a najlepiej miód lub glukoza.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 2922
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 129 razy
- Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Cydr korzenny
@rozrywek Listek mięty to za mało Jak robiłem eksperyment jabłko-mięta to dałem z 300listków do 2 gotowania .
Tak że nie bać się mięty
Gruszki są mdłe kto takie herezje wypisuje .
Surowiec był do Ja w tym roku z ulęgałek zrobiłem i
Tak że nie bać się mięty
Gruszki są mdłe kto takie herezje wypisuje .
Surowiec był do Ja w tym roku z ulęgałek zrobiłem i
Ostatnio zmieniony piątek, 22 sty 2021, 21:50 przez Góral bagienny, łącznie zmieniany 2 razy.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Cydr korzenny
Fakty i mity:
Fakty:
Góral o owocach i ich sposobach przerobu wie sporo.
Gruszki są mdłe.
Same w sobie są spoko, ale w dodatku do innych ......nadają mdłości i nicości.
Nie bać się mięty.
Cukier tylko do sernika, nie do cydru. tutaj się zgadzam w pełni z Panem Masakrą.
Cydr, to cydr, ma być cierpki, kwaśny i super orzeźwiający.
Piwo ma być dobre chmielowe i o smaku piwa. Nie miodowe, truskawkowe i inne reddsy, brakuje jeszcze piwa o smaku cipki.
Przełamanie smaku jest ciekawe, warte wzmianki, ale...nie może dominować. Ziemniaczki z koperkiem to nie to samo co koper z ziemniakami, jest różnica?
Teraz mity:
300 listków mięty, jakbym miał je liczyć to by mi się przy 20 odechciało, i pierdzielnął bym krzaków parę od razu.
Mięta mięcie nierówna, jest wiele gatunków tej roślinki, sam mam parę krzaczków różnych i jeden listek wystarczy czasem aby złamać napitok. A są gatunki takie lżejsze że naprawdę potrzeba dać jej więcej, ale nie chodzi o dominację smaku a tylko jego złamanie i nadanie innego ciekawego nurtu.
Jak guma do żucia, nie sztuka wsadzić do gęby całej paczki halls super strong, i rozgryzać płacząc, sztuka z przyjemnością walnąć frument. Pyszny orzeźwiający napój, fajny jabłkowy.
Ot i cała filozofija.
Fakty:
Góral o owocach i ich sposobach przerobu wie sporo.
Gruszki są mdłe.
Same w sobie są spoko, ale w dodatku do innych ......nadają mdłości i nicości.
Nie bać się mięty.
Cukier tylko do sernika, nie do cydru. tutaj się zgadzam w pełni z Panem Masakrą.
Cydr, to cydr, ma być cierpki, kwaśny i super orzeźwiający.
Piwo ma być dobre chmielowe i o smaku piwa. Nie miodowe, truskawkowe i inne reddsy, brakuje jeszcze piwa o smaku cipki.
Przełamanie smaku jest ciekawe, warte wzmianki, ale...nie może dominować. Ziemniaczki z koperkiem to nie to samo co koper z ziemniakami, jest różnica?
Teraz mity:
300 listków mięty, jakbym miał je liczyć to by mi się przy 20 odechciało, i pierdzielnął bym krzaków parę od razu.
Mięta mięcie nierówna, jest wiele gatunków tej roślinki, sam mam parę krzaczków różnych i jeden listek wystarczy czasem aby złamać napitok. A są gatunki takie lżejsze że naprawdę potrzeba dać jej więcej, ale nie chodzi o dominację smaku a tylko jego złamanie i nadanie innego ciekawego nurtu.
Jak guma do żucia, nie sztuka wsadzić do gęby całej paczki halls super strong, i rozgryzać płacząc, sztuka z przyjemnością walnąć frument. Pyszny orzeźwiający napój, fajny jabłkowy.
Ot i cała filozofija.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
-
- Posty: 334
- Rejestracja: piątek, 5 paź 2018, 18:50
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Cytrynówka bodzia
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Podziękował: 22 razy
- Otrzymał podziękowanie: 26 razy
Re: Cydr korzenny
https://natemat.pl/244749,piwo-z-waginy ... oniki-test
Mnie nie brakuje, ale w razie czego możesz zapytać czy dalej je warząMASaKrA_Domingo pisze:Ale że jak? Piwo o smaku śledzia ?rozrywek pisze:Fakty i mity:
Fakty:
brakuje jeszcze piwa o smaku cipki.
https://natemat.pl/244749,piwo-z-waginy ... oniki-test