Alembik czy kolumna miedziana
-
Autor tematu - Posty: 25
- Rejestracja: piątek, 11 paź 2019, 12:22
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam wszystkich. Potrzebuję pomocy, rady.
Posiadam destylator typu abratek 50l, a chcę kupic no wlasnie....
Alembik 30l czy może miedzianą kolumnę za podobne pieniążki.
Destylatora chcę używać do robienia: Rumu, Whisky,Calwadosa, Śliwowicy. Ogólnie smakowych alkoholi.
Dziękuję i pozdrawiam kolegów.
Posiadam destylator typu abratek 50l, a chcę kupic no wlasnie....
Alembik 30l czy może miedzianą kolumnę za podobne pieniążki.
Destylatora chcę używać do robienia: Rumu, Whisky,Calwadosa, Śliwowicy. Ogólnie smakowych alkoholi.
Dziękuję i pozdrawiam kolegów.
-
- Posty: 2670
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Za podobne pieniądze możesz też rozważyć zakup kolumny półkowej - jak masz obecną kolumnę skręcaną na SMS'y czy clampy - to głowica i zbiornik nada się ten, który masz obecnie.
Ostatnio zmieniony sobota, 16 sty 2021, 10:59 przez rastro, łącznie zmieniany 1 raz.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
online
- Posty: 3068
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 566 razy
-
- Posty: 2848
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 445 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Panowie, czy miedziany pot-still i miedziany alembik, można uznać za to samo? Uprzedzając zarzuty, wiem że alembik różni się kształtem i wygląda fantastycznie, ale zasada działania jest chyba taka sama?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway
-
- Posty: 2670
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Jeżeli chodzi o sam zbiornik to pewnie jest bez większego znaczenia.. no może miedziany kociołek ma lepszą dystrybucję ciepła więc pewnie mniej trzeba martwić się o przypalenia. Natomiast głowica (jej krzatałt itp.) oraz sposób w jaki ustawiona jest tzw. łabędzia szyja ma znaczenie dla końcowego efektu.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 131
- Rejestracja: wtorek, 12 sty 2021, 14:37
- Ulubiony Alkohol: Ziemniaczany - własny
- Podziękował: 8 razy
- Otrzymał podziękowanie: 18 razy
-
- Posty: 2670
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Jeżeli już inwestować to albo półki albo alembik... ale to moje zdanie.Lollolpl pisze:Ciekawe jak by się sprawdziła zwykla miedziana kolumna pot-still ?? Ceny są poniżej 600 zł. Jak myślicie.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
- Posty: 1271
- Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 11:17
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 240 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Zanim zdecydujesz co, policz sobie ile będziesz tego destylatu robił i jak często. Jeśli tylko okazjonalnie kilka litrów to mały alembik może być w sumie chyba najlepszym rozwiązaniem. Ale można go próbować aproksymować rurą miedzianą typu 50-70cm i chłodnicą z miedzi. Dodatkowo wkładać miedź do zacieru/nastawu w kotle wykorzystując obecny zbiornik. Ale jeśli chcesz zalać jakąś beczkę... Hmm, będzie trudniej. Beczka 60l to kwestia przerobienia ok. 500l zacieru... No nie da się oszukać, ze 150kg zboża trzeba przewalić. W takim przypadku logistyka jest trudniejsza.
a) kocioł - przydaje się większy, z płaszczem i dodatkowo mieszadłem.
b) głowica - można pustą rurę miedzianą, można spróbować poskładać głowicę alembikową, albo jak Leszek, albo lutując miski miedziane czy jakiś dzban. Albo półkowa...
Duży alembik to koszty, a już z płaszczem i mieszadłem...
Moje rozwiązanie to keg 80l z płaszczem. Do tego głowica alembikowa lub kolumna półkowa. Zależy czy mi się spieszy czy nie. Miedziane półki - ja jestem fanem. Do kotła wkładam 4m rury miedzianej. Lepsze cokolwiek niż nic.
Czy to odpowiada na postawione na początku pytanie? Nie. I nie może, bo jest za mało danych. Ja sam zaczynałem od kega 30l. Pierwsze zaciery wyciskałem na worku. Ale jak zdefiniowałem co chcę, trzeba było niestety przydusić trochę węża w kieszeni i zainwestować. Mam w sumie po taniości, bo materiały zamawiałem sam, projekt obmyślałem sam, na pięknym wyglądzie mi nie zależało. Ale i tak kilka tysięcy poszło. Tyle, że wiedziałem co chcę i sprzęt się zamortyzował. No bo nie sztuka wydać kilka tysięcy za sprzęt, tyle tylko, że jak robisz kilka litrów destylatu rocznie to moim zdaniem lepiej kupić dobry trunek w sklepie. Wyjdzie podobnie cenowo...
a) kocioł - przydaje się większy, z płaszczem i dodatkowo mieszadłem.
b) głowica - można pustą rurę miedzianą, można spróbować poskładać głowicę alembikową, albo jak Leszek, albo lutując miski miedziane czy jakiś dzban. Albo półkowa...
Duży alembik to koszty, a już z płaszczem i mieszadłem...
Moje rozwiązanie to keg 80l z płaszczem. Do tego głowica alembikowa lub kolumna półkowa. Zależy czy mi się spieszy czy nie. Miedziane półki - ja jestem fanem. Do kotła wkładam 4m rury miedzianej. Lepsze cokolwiek niż nic.
Czy to odpowiada na postawione na początku pytanie? Nie. I nie może, bo jest za mało danych. Ja sam zaczynałem od kega 30l. Pierwsze zaciery wyciskałem na worku. Ale jak zdefiniowałem co chcę, trzeba było niestety przydusić trochę węża w kieszeni i zainwestować. Mam w sumie po taniości, bo materiały zamawiałem sam, projekt obmyślałem sam, na pięknym wyglądzie mi nie zależało. Ale i tak kilka tysięcy poszło. Tyle, że wiedziałem co chcę i sprzęt się zamortyzował. No bo nie sztuka wydać kilka tysięcy za sprzęt, tyle tylko, że jak robisz kilka litrów destylatu rocznie to moim zdaniem lepiej kupić dobry trunek w sklepie. Wyjdzie podobnie cenowo...
-
online
- Posty: 3068
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Okowita z alembika jest jakby gęściejsza a już po dodaniu płatków to jak rzadki olej
Mam tez półkową ale na niej się dopiero uczę tak że nie porównuje
Mam alembik i Psa miedzianego z DM. Na alembiku lepszy trunek wychodziLollolpl pisze:Ciekawe jak by się sprawdziła zwykla miedziana kolumna pot-still ?? Ceny są poniżej 600 zł. Jak myślicie.
Okowita z alembika jest jakby gęściejsza a już po dodaniu płatków to jak rzadki olej
Mam tez półkową ale na niej się dopiero uczę tak że nie porównuje
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
online
- Posty: 3068
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Teraz w płaszczu ale i tak PS nie pobije alembika mimo że do alembika muszę filtrować.
Pewnie masz rację na początku gotowałem w kegu 30l z grzałkami i musiałem filtrowaćkwik44 pisze:Kocioł miedziany. To jest odpowiedź
Teraz w płaszczu ale i tak PS nie pobije alembika mimo że do alembika muszę filtrować.
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 2670
- Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
- Podziękował: 83 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Wątpię żeby chodziło o większy kontakt z miedzią... raczej jest to kwestia tego jak ukształtowana jest głowica i w jaki sposób jest realizowany odbiór - głównie chodzi o kąt pod jakim nie jest zamontowana tzw. łabędzia szyja i pewnie parę innych szczegółów konstrukcyjnych zabawki. Od tego wszystkiego jest zależny naturalny refluks w urządzeniu, do tego być może istotny jest sposób w jaki opary alkoholu wędrują do chłodnicy.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett
- Terry Pratchett
-
online
- Posty: 3068
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 140 razy
- Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Wpadł mi niedawno taki pomysł do głowy żeby górę od alembika założyć do kotła z płaszczem
Niestety brak czasu na realizację i kolega co mi spawał się burzy i twierdzi że się nie da
Mam nadzieję że go przekonam do tego pomysłu
Niestety brak czasu na realizację i kolega co mi spawał się burzy i twierdzi że się nie da
Mam nadzieję że go przekonam do tego pomysłu
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Rastro trafiłeś.
Kształt ma duże znaczenie.
Opary sobie idą napotykając naturalny deflagmator. Alembik pracuje właśnie tak.
Tak samo gesia szyja. Nie wszystko co paruje idzie do chłodnicy. Część się skrapla i powraca.
Nie po to przecież ktoś zadał sobie tyle trudu aby nieregularną szyję wykonać.
Przecież o wiele łatwiej by było zlutować rurę. A alembiki powstawały w czasach jak nie było na rynku gotowych rur, kształtek i innych dupereli.
Jak masz aabratka to stawiaj na alembik.
Jeśli masz na to fundusz to dlaczego nie.
Od razu zaznaczę....kup większy niż myślisz teraz. Przyda się.
Góral też nieźle kombinuje. Kombi zbiornika z alembikiem na górze. Jest to alternatywa która zadziała. W zbiorniku miedź aż takiego znaczenia katalitycznego nie ma. Pary bardziej.
Ps: Góral podpierdzieliłeś mi pomysła. Jeszcze raz i zostaniesz bestialsko pobity.☺☺☺
Albo gorzej. Podam twój adres mojej ex. I cierp pan.☺
Kształt ma duże znaczenie.
Opary sobie idą napotykając naturalny deflagmator. Alembik pracuje właśnie tak.
Tak samo gesia szyja. Nie wszystko co paruje idzie do chłodnicy. Część się skrapla i powraca.
Nie po to przecież ktoś zadał sobie tyle trudu aby nieregularną szyję wykonać.
Przecież o wiele łatwiej by było zlutować rurę. A alembiki powstawały w czasach jak nie było na rynku gotowych rur, kształtek i innych dupereli.
Jak masz aabratka to stawiaj na alembik.
Jeśli masz na to fundusz to dlaczego nie.
Od razu zaznaczę....kup większy niż myślisz teraz. Przyda się.
Góral też nieźle kombinuje. Kombi zbiornika z alembikiem na górze. Jest to alternatywa która zadziała. W zbiorniku miedź aż takiego znaczenia katalitycznego nie ma. Pary bardziej.
Ps: Góral podpierdzieliłeś mi pomysła. Jeszcze raz i zostaniesz bestialsko pobity.☺☺☺
Albo gorzej. Podam twój adres mojej ex. I cierp pan.☺
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 2996
- Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
- Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
- Podziękował: 162 razy
- Otrzymał podziękowanie: 304 razy
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 846 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Trafiłeś trafiłeś. Ja teź umiem ze zrozumieniem czytać.
A teraz. Może nacisnę na odcisk komuś...trudno.
Alembik. Konstrukcja znana. Od lat. Wytwarza na tyle doskonały naturalny reflux aby skraplać ciężkie frakcje i zawracać do kotła.
Stosunek para-ciecz jest znikoma. Doskonałość polega na tym że pomaga w pewnym sensie dzielić frakcje. Coś co byśmy wylali czy oddzielili tutaj się nam ślicznie samo frakcjonuje.
ALEMBIK TO NIE TYLKO BLASZANA BAŃKA. TO SENS ŻYCIA!!!
Kolumna półkowa. Tutaj jest trochę inaczej. Lotne gorące cóś porywa za sobą jeszcze więcej lotnego cóś. Czy cosia. Zawracając niechciane frakcyje do kociołka. Stąd mój sceptyzm odnośnie tego typu sprzętu. Co nie oznacza że jestem przeciw.
Kolumny z pełnym refluksem typu aabratek. Tutaj inaczej odbywa się proces. Pewny reflux ratio musi być rygorystycznie zachowany.
Inaczej dupa zbita i ze spirytu bimber.
Miedź... nie dość że jest piękna urocza i miła dla oka to naprawdę ma mnóstwo zalet.
Czyszczenie jest niby uciążliwe....ale.. gdyby nie to to kwasowcy nie czyścili by sprzętów nigdy bo po co. A miedź trzeba. Z wady robi się zaleta nieprawdaż?
Zachowujemy higienę.
A kwestia katalizatora. Ileśtam wypełnienia miedzi a potem sprężynki.
Porypało was? Nie szkoda wam tych zbawiennych centymetrów na praktyczne półki? Z 10 półki zrobić 15stą?
Ciekawe kto pierwszy wpadnie na to jak umieścić katalizator miedziany w kolumnie z ko. I gdzie.
Pytanie jest podchwytliwe a rozwiązania 3.
A teraz. Może nacisnę na odcisk komuś...trudno.
Alembik. Konstrukcja znana. Od lat. Wytwarza na tyle doskonały naturalny reflux aby skraplać ciężkie frakcje i zawracać do kotła.
Stosunek para-ciecz jest znikoma. Doskonałość polega na tym że pomaga w pewnym sensie dzielić frakcje. Coś co byśmy wylali czy oddzielili tutaj się nam ślicznie samo frakcjonuje.
ALEMBIK TO NIE TYLKO BLASZANA BAŃKA. TO SENS ŻYCIA!!!
Kolumna półkowa. Tutaj jest trochę inaczej. Lotne gorące cóś porywa za sobą jeszcze więcej lotnego cóś. Czy cosia. Zawracając niechciane frakcyje do kociołka. Stąd mój sceptyzm odnośnie tego typu sprzętu. Co nie oznacza że jestem przeciw.
Kolumny z pełnym refluksem typu aabratek. Tutaj inaczej odbywa się proces. Pewny reflux ratio musi być rygorystycznie zachowany.
Inaczej dupa zbita i ze spirytu bimber.
Miedź... nie dość że jest piękna urocza i miła dla oka to naprawdę ma mnóstwo zalet.
Czyszczenie jest niby uciążliwe....ale.. gdyby nie to to kwasowcy nie czyścili by sprzętów nigdy bo po co. A miedź trzeba. Z wady robi się zaleta nieprawdaż?
Zachowujemy higienę.
A kwestia katalizatora. Ileśtam wypełnienia miedzi a potem sprężynki.
Porypało was? Nie szkoda wam tych zbawiennych centymetrów na praktyczne półki? Z 10 półki zrobić 15stą?
Ciekawe kto pierwszy wpadnie na to jak umieścić katalizator miedziany w kolumnie z ko. I gdzie.
Pytanie jest podchwytliwe a rozwiązania 3.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 2848
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 445 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 2848
- Rejestracja: czwartek, 10 lut 2011, 13:56
- Krótko o sobie: Parmezan, Ementaler i Roquefort, Duvel i Trappist - to moje nałogi.
- Ulubiony Alkohol: Im ciekawszy i starszy tym lepszy.
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: PL
- Podziękował: 308 razy
- Otrzymał podziękowanie: 445 razy
- Kontakt:
-
- Posty: 134
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 15:04
- Krótko o sobie: Wielohobbysta
- Ulubiony Alkohol: Nalewka pigwowa
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 10 razy
- Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Jak to jest z destylacją na tym alquitar? Nadaje się do whisky? Ponoć w porównaniu do zwykłych alembików daje czystsze i mocniejsze destylaty - przy wolniejszym procesie. Szukam po różnych stronach o nim, i po angielsku zbyt wiele nie znalazłem. Kol. Jan Okowita coś podpowiesz?
-
- Posty: 1047
- Rejestracja: wtorek, 31 mar 2020, 21:29
- Krótko o sobie: Uczmy się nie wyważać otwartych drzwi.
- Ulubiony Alkohol: Czysta
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 47 razy
- Otrzymał podziękowanie: 175 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
@Lollolpl - opisz, jakie masz oczekiwania.
@JanOkowita - doradź proszę koledze.Lollolpl pisze:Koledzy czyli jaki model alembika proponujecie ?
Pojemność 30l. Płaszcz odpada ponieważ budżet to ok 2tys. z małymi widełkami.
@Lollolpl - opisz, jakie masz oczekiwania.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w dużych ilościach!
-
- Posty: 1541
- Rejestracja: środa, 2 gru 2020, 23:23
- Krótko o sobie: Więcej czasu mojego życia spędziłem poza Polską, mieszkałem w Niemczech, USA, Singapurze, HongKongu, na Javie i na Nowej Zelandii i z tą ostatnią jestem najmocniej emocjonalnie związany.
- Ulubiony Alkohol: Whisky, a przede wszystkim irladzka whiskey, choć i burbonem nie pogardzę
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 135 razy
- Otrzymał podziękowanie: 219 razy
Re: Alembik czy kolumna miedziana
Tu masz pełen wypas, a i zbiornik z płaszczem https://allegro.pl/oferta/alembik-miedz ... 7222568605 Ciekaw jestem, czy ktoś się skusi?
"Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami." Ernest Hemingway