Witam.
Spiryt 80% odmierzone menzurką 2,5 litra, woda zimna z kranu odmierzone 2,5litra zmieszane w 5 litrowym baniaku dało mi 48% a chyba powinno być 40%? Temperatura spirytu i mieszaniny taka sama ok 19o. Czy tak powinno być czy też wody więcej? Alkoholomierz z eurowinu standardowy.
Przy okazji zadam pytanko co do mieszania węgla. Zostało mi trochę węgla kokosowego a zamówiłem teraz Cobrę. Czy można do rurki wsypać trochę tego i tego?
Jeszcze jedno.
Nastaw zrobiłem z 20 kg cukru tym razem w beczce dziś stwierdziłem koniec fermentacji.
Jest tego sporo więc klarowanie do soboty i wtedy na rurki. Czy ma znaczenie na smak, że spuszczę w sobotę z wierzchu 25l towaru (ile się sklaruje to sklaruje i do roboty) jeśli robię 2 razy a po 1 filtracja węglem. Robota na standardowej aparaturze szklanej z euro-winu
a czas tylko w sobotę i niedzielę.
Mieszanie spirytu z wodą a procenty.
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Mieszanie spirytu z wodą a procenty.
Albo spiryt miał 95.6, albo alkoholomierz masz rąbnięty. Ile na wodzie pokazuje?
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 5382
- Rejestracja: czwartek, 7 maja 2009, 12:55
- Podziękował: 39 razy
- Otrzymał podziękowanie: 668 razy
- Kontakt:
Re: Mieszanie spirytu z wodą a procenty.
Sprawdź na wodzie i na spirytusie sklepowym, a następnie wyskaluj go sobie sam. Cukromierze z biowinu mają nie przyklejoną skalę, wiele z nich wskazuje nieprawidłowo, bo skala się przesuwa na skutek ruchu...
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
Re: Mieszanie spirytu z wodą a procenty.
alkoholomierz na czystej wodzie pokazuje 15%, to pieprznij nim o podłogę i kup nowy.ewan pisze:Na tym sprzęcie nie mógł tyle mieć ale fakt sprawdzone na wodzie daje ok 15% ze wskazaniem na 13; 14 ze względu na małą skalę na tym alkoholomierzu przy tak niskich procentach. Czy taką poprawkę ok 15% mam brać przy każdym pomiarze?
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
-
- Posty: 1704
- Rejestracja: wtorek, 7 paź 2008, 15:51
- Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Otrzymał podziękowanie: 157 razy
Re: Mieszanie spirytu z wodą a procenty.
Jak zakupiłem densymetry u producenta opisanego w temacie http://alkohole-domowe.com/forum/gomar- ... t1273.html
Profesjonalny! Żaden chiński, tylko laboratoryjny. Najlepiej dwa: jeden do wódki o zakresie 30-50%, drugi do spirolu 80-100%. Przy okazji można nimi sprawdzać "roboczy" alkoholomierz uniwersalny (np. z BioWinu), jeśli istnieje przypuszczenie, że oszukuje.ewan pisze:Ale jaki?
Jak zakupiłem densymetry u producenta opisanego w temacie http://alkohole-domowe.com/forum/gomar- ... t1273.html