Cześć, Prośba o poradę. Zatarłem mąkę jęczmienną, wyszło mi 25 litrów zacieru. Całość wlałem do alembika jak na zdjęciu bez filtrowania by zrobić szybki odpęd bez podziału na frakcje. Mam alembik z płaszczem z olejem, więc liczę że się nie przypali (proces jeszcze trwa). Prócz alembika mam prosty pot-still od Zygmunta, z elektrycznym grzaniem. Na szybki odpęd wybrałem alembik by nie filtrować wsadu.
Pytanie: co użyć na drugą destylację, czy znowu alembik czy może już pot-still elektryczny (w pot-stillu mam ok. 50 cm zasypu sprężynek pryzmatycznych)?
Pytam, bo mam dopiero niewielkie doświadczenie z alembikiem, które podpowiada mi, że z alembika będzie lepszy zapach, ale będzie musiało postać by się zrobić pijalne, na razie mi tak stoją destylaty z soku jabłkowego. Rzeczywiście ładnie pachną, znacznie lepiej niż identyczne z pot-stilla, ale jakoś po 2 miesiącach stania nie bardzo mi smakują.
Co sugerujecie? Nie mam wybitnie wybrednego podniebienia, dlatego myślałem o pot-stillu na drugi raz.
-
Autor tematu - Posty: 26
- Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 20:19
- Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
- Ulubiony Alkohol: To się właśnie zmienia, zwykle było whisky, ale ostatnio tylko własne produkty cukrowe i owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa
- Załączniki
Alembik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 lip 2020, 19:49 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
pp28856
-
- Posty: 1219
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2016, 05:45
- Krótko o sobie: Nie produkuję, nie sprzedaję - tworzę. Jestem artystą.
- Lokalizacja: ⚒️ Górny Śląsk
- Załączniki
Re: Almbik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej
Dobrze Ci głowa podpowiada. Wykorzystaj go. Poza tym, czy z alembika czy z ps, urobek swoje odleżeć musi. Wtedy nabierze kształtu i złagodnieje. Tnij frakcje i trzymaj się zasady- im wolniej tym lepiej.
"Wszyscyśmy z płócien Rembrandta. To tylko kwestia światła"
-
- Posty: 1242
- Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Owocówki
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Almbik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej
Możesz jechać drugi raz na pot-stillu ale warunek wyrzuć wypełnienie
Wypełnienie zabiera do 50%smaku i aromatu a tego chyba nie chcesz

Wypełnienie zabiera do 50%smaku i aromatu a tego chyba nie chcesz

Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM 

-
Online
- Posty: 4804
- Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
- Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
- Załączniki
Re: Alembik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej
Nie będę ci zbytnio doradzał, bo do wszystkiego musisz dojść sam. Jeśli chodzi o owocówki to spróbuj zadziałać ja ja to zrobiłem opisując wszystko w tym poście: post190165.html#p190165
Z kolei jeśli chodzi o zbożówki to możesz robić podobnie jak w tym pości albo też do drugiego gotowania zaprząc starego pot-stilla. Z wypełnieniem. Na którym to będzie łatwiej dzielić na frakcje.,Nie gotuj na starym pot-stillu bez wypełnienia. To już lepiej gotować po raz drugi na alembiku. Użyj tylko mniejszych mocy grzania. Aby lepiej wykorzystać ten szczątkowy refluks jaki będzie występować.
Reszta to cierpliwość i czas.
pp28856 pisze:Cześć, Prośba o poradę....
Co sugerujecie? Nie mam wybitnie wybrednego podniebienia, dlatego myślałem o pot-stillu na drugi raz.
Nie będę ci zbytnio doradzał, bo do wszystkiego musisz dojść sam. Jeśli chodzi o owocówki to spróbuj zadziałać ja ja to zrobiłem opisując wszystko w tym poście: post190165.html#p190165
Z kolei jeśli chodzi o zbożówki to możesz robić podobnie jak w tym pości albo też do drugiego gotowania zaprząc starego pot-stilla. Z wypełnieniem. Na którym to będzie łatwiej dzielić na frakcje.,Nie gotuj na starym pot-stillu bez wypełnienia. To już lepiej gotować po raz drugi na alembiku. Użyj tylko mniejszych mocy grzania. Aby lepiej wykorzystać ten szczątkowy refluks jaki będzie występować.
Reszta to cierpliwość i czas.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 lip 2020, 04:46 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Autor tematu - Posty: 26
- Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 20:19
- Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
- Ulubiony Alkohol: To się właśnie zmienia, zwykle było whisky, ale ostatnio tylko własne produkty cukrowe i owocowe
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Warszawa
- Załączniki
Re: Alembik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej
Dziękuję za odpowiedzi. Czyli w sumie to moje pytanie sprowadziło się do tego czy drugi raz z wypełnieniem robić czy bez. A jeśli bez wypełnienia, to alembik na drugi raz. Co prawda elektryczny pot-still mniej problematyczny niż gazowy alembik. Dziękuję
Pytanie dodatkowe: ile czasu z reguły taki napój po dwóch razach musi stać by był dobry? Bardziej pół roku czy bardziej 3 latka. Od tego zależy ile jeszcze trzeba zacierów zrobić
Pytanie dodatkowe: ile czasu z reguły taki napój po dwóch razach musi stać by był dobry? Bardziej pół roku czy bardziej 3 latka. Od tego zależy ile jeszcze trzeba zacierów zrobić

pp28856
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość