Alembik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej

Destylatory miedziane zwane alembikami.

Autor tematu
pp28856
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 21:19
Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
Ulubiony Alkohol: Śliwowica i zbożówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: pp28856 »

Cześć, Prośba o poradę. Zatarłem mąkę jęczmienną, wyszło mi 25 litrów zacieru. Całość wlałem do alembika jak na zdjęciu bez filtrowania by zrobić szybki odpęd bez podziału na frakcje. Mam alembik z płaszczem z olejem, więc liczę że się nie przypali (proces jeszcze trwa). Prócz alembika mam prosty pot-still od Zygmunta, z elektrycznym grzaniem. Na szybki odpęd wybrałem alembik by nie filtrować wsadu.
Pytanie: co użyć na drugą destylację, czy znowu alembik czy może już pot-still elektryczny (w pot-stillu mam ok. 50 cm zasypu sprężynek pryzmatycznych)?
Pytam, bo mam dopiero niewielkie doświadczenie z alembikiem, które podpowiada mi, że z alembika będzie lepszy zapach, ale będzie musiało postać by się zrobić pijalne, na razie mi tak stoją destylaty z soku jabłkowego. Rzeczywiście ładnie pachną, znacznie lepiej niż identyczne z pot-stilla, ale jakoś po 2 miesiącach stania nie bardzo mi smakują.

Co sugerujecie? Nie mam wybitnie wybrednego podniebienia, dlatego myślałem o pot-stillu na drugi raz.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 11 lip 2020, 20:49 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.
pp28856

użytkownik usunięty
Re: Almbik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej

Post autor: użytkownik usunięty »

Dobrze Ci głowa podpowiada. Wykorzystaj go. Poza tym, czy z alembika czy z ps, urobek swoje odleżeć musi. Wtedy nabierze kształtu i złagodnieje. Tnij frakcje i trzymaj się zasady- im wolniej tym lepiej.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2916
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 552 razy
Re: Almbik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej

Post autor: Góral bagienny »

Możesz jechać drugi raz na pot-stillu ale warunek wyrzuć wypełnienie ;)
Wypełnienie zabiera do 50%smaku i aromatu a tego chyba nie chcesz ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Alembik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej

Post autor: lesgo58 »

pp28856 pisze:Cześć, Prośba o poradę....

Co sugerujecie? Nie mam wybitnie wybrednego podniebienia, dlatego myślałem o pot-stillu na drugi raz.
Nie będę ci zbytnio doradzał, bo do wszystkiego musisz dojść sam. Jeśli chodzi o owocówki to spróbuj zadziałać ja ja to zrobiłem opisując wszystko w tym poście: https://alkohole-domowe.com/forum/post1 ... ml#p190165
Z kolei jeśli chodzi o zbożówki to możesz robić podobnie jak w tym pości albo też do drugiego gotowania zaprząc starego pot-stilla. Z wypełnieniem. Na którym to będzie łatwiej dzielić na frakcje.,Nie gotuj na starym pot-stillu bez wypełnienia. To już lepiej gotować po raz drugi na alembiku. Użyj tylko mniejszych mocy grzania. Aby lepiej wykorzystać ten szczątkowy refluks jaki będzie występować.
Reszta to cierpliwość i czas.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 lip 2020, 05:46 przez lesgo58, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Autor tematu
pp28856
30
Posty: 31
Rejestracja: czwartek, 18 lip 2019, 21:19
Krótko o sobie: Zwykły człek, który odkrył że jak się człowiek postara to czasem może coś dobrego nakapać. Mocno zafascynowany nowym hobby.
Ulubiony Alkohol: Śliwowica i zbożówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Alembik 30l z płaszczem + zacier z mąki jęczmiennej

Post autor: pp28856 »

Dziękuję za odpowiedzi. Czyli w sumie to moje pytanie sprowadziło się do tego czy drugi raz z wypełnieniem robić czy bez. A jeśli bez wypełnienia, to alembik na drugi raz. Co prawda elektryczny pot-still mniej problematyczny niż gazowy alembik. Dziękuję

Pytanie dodatkowe: ile czasu z reguły taki napój po dwóch razach musi stać by był dobry? Bardziej pół roku czy bardziej 3 latka. Od tego zależy ile jeszcze trzeba zacierów zrobić :)
pp28856
ODPOWIEDZ

Wróć do „Alembiki”