Technologia najprostszych nastawów opartych na cukrze.
Awatar użytkownika

Autor tematu
kokornik
100
Posty: 107
Rejestracja: poniedziałek, 1 paź 2012, 14:51
Załączniki
Regulacja pH w nastawie cukrowym

Postautor: kokornik » środa, 1 kwie 2020, 08:44

Zmierzył się ktoś z tematem "Regulacja pH w nastawie cukrowym".
Chodzi o nastaw cukrowy fermentowany drożdżami gorzelniczymi albo piwowarskimi (nie turbo) z dodatkiem pożywki (np. na bazie DAP). Doczytałem, że idealne pH powinno być w tym przypadku 4-4.5.

Znacie proporcje: waga kwasku cytrynowego do całkowitej ilości nastawu?

Piszą też niektórzy o buforach pH (kwasek+soda oczyszczona) ale nie wiem czy to potrzebne.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

Wróć do „Nastawy cukrowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości