Technologia słodowania, zacieranie ziarna. Przepisy na zaciery ziemniaczane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
FRUTTI
50
Posty: 70
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Dwa worki SŁODU

Postautor: FRUTTI » piątek, 28 lut 2020, 17:28

Witam panowie :) wraz z bratem mamy zamiar zamówić 2 worki po 25 kg słodu ,chcemy uzyskać whisky z posmak dymu i tu moje pytanie, czy 25kg wędzonego torfem a drugi słód jęczmienny zwykły, uzyskamy taki efekt? Zacierać będziemy metodą na lenia, zmieszać obydwa słody i zacierać czy jednak lepiej osobno w 2 beczkach, i dopiero po destylacji zmieszać destylaty? Fermentacja będzie razem z młotem
Wszystko mamy zamiar dębić patyczkami wypiekanymi w piekarniku ?
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lut 2020, 17:33 przez FRUTTI, łącznie zmieniany 1 raz.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

johnex
550
Posty: 554
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Dwa worki SŁODU

Postautor: johnex » piątek, 28 lut 2020, 18:24

Osobiście zrobiłbym dwa zaciery i oddzielnie je destylował. Połączyć je zawsze można, rozdzielić się nie da.

Wysłane z mojego Redmi Note 8T przy użyciu Tapatalka
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!

Awatar użytkownika

Autor tematu
FRUTTI
50
Posty: 70
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Dwa worki SŁODU

Postautor: FRUTTI » piątek, 28 lut 2020, 19:18

No tak, ale gdy złącze dwa destylaty będą odczuwalne nuty dymne? Bo o taki efekt mi chodzi? Czy lepiej zamówić 2worki wędzonego torfem?


chprzemo
800
Posty: 839
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Dwa worki SŁODU

Postautor: chprzemo » piątek, 28 lut 2020, 19:29

Ja na Twoim miejscu bym kupił dwa worki i zrobił 3 zaciery i 3 destylacje..

1) 12,5 kg wędzonego + 12,5 kg zwykłego

2) 12,5 kg wędzonego

3) 12,5 kg zwykłego

Robiąc 3 takie opcje masz rozpracowany system na przyszłość i możliwość dowolnego łączenia destylatów celując w swój gust.

Zapłacisz niemało za te woreczki i napracujesz się przy tym- warto dobrze to zaplanować.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

Autor tematu
FRUTTI
50
Posty: 70
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Dwa worki SŁODU

Postautor: FRUTTI » piątek, 28 lut 2020, 20:44

Właśnie dlatego założyłem nowy temat. Zazwyczaj zacieram surowe zboże, kilka razy destylowałem zwykły słód. Ale pierwszy raz dymny nie wiem jak bardzo jest intensywny. Praca fizyczna nie gra roli gorzej z pln :D


chprzemo
800
Posty: 839
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Dwa worki SŁODU

Postautor: chprzemo » piątek, 28 lut 2020, 21:57

Zawsze tez możesz rozdzielić to na minimalne sensowne zaciery tak żeby Twój sprzet to obsłużył i sam sobie odpowiesz ‚co z resztą’. Wiadomo, kilka/kilkanaście dni leżakowania to mało żeby ocenić trunek ale wyrobisz już jakieś zdanie w kwestii wędzonki :)


Pokombinuj jeśli Ci się nie spieszy...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Dwa worki SŁODU

Postautor: radius » piątek, 28 lut 2020, 22:57

FRUTTI pisze: pierwszy raz dymny nie wiem jak bardzo jest intensywny.

A jaki masz zamiar kupić? Wrzuć jakiś link do tego słodu :scratch:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

Autor tematu
FRUTTI
50
Posty: 70
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Dwa worki SŁODU

Postautor: FRUTTI » sobota, 29 lut 2020, 05:52


Awatar użytkownika

radius
6000
Posty: 6281
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 15:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Załączniki
Re: Dwa worki SŁODU

Postautor: radius » sobota, 29 lut 2020, 07:06

@FRUTTI, jeśl chcesz poznać smak i zapach "prawdziwej" wędzonej whisky, to wybierz słód z większą ilością fenoli :ok:
Twój mieści się, jakby to powiedzieć, w górnej granicy stanów niskich :mrgreen:
Bardziej intensywny zapach uzyskasz z tego słodu - https://www.sklepy24.pl/szukaj/s%C5%82%C3%B3d+ch%C3%A2teau+whisky+light+15-25ppm,+2,5-4,0ebc+--+25kg
Są też słody dla harcorowców - https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/specjalne/wedzony_whisky_30-45_ppm_2,5-3,7_ebc_castle_1_kg
Ja bym wziął ten średni i później ewentualnie mieszał z destylatem z pilzneńskiego ;)
SPIRITUS FLAT UBI VULT

Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: Dwa worki SŁODU

Postautor: nike21 » sobota, 29 lut 2020, 07:37

Ja zacierałem 25 kg słodu z CastleMalting 30-45ppm kupionego tu i dymu w mojej whisky jest mniej niż w Ardbeg czy Laphroaig ale jest on dobrze wyczuwalny. O ile kojarzę to @redhot też przerobił sporo tego słodu. Możesz napisać do niego na pw.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia

Awatar użytkownika

Autor tematu
FRUTTI
50
Posty: 70
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Dwa worki SŁODU

Postautor: FRUTTI » sobota, 29 lut 2020, 18:27

Dzięki panowie dziś bracia wpadnie , wyciągnę buteleczki śliwowicy i coś zamówimy. Na pewno opisze cały proces od mielenie do degustacji.

Awatar użytkownika

Autor tematu
FRUTTI
50
Posty: 70
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Dwa worki SŁODU

Postautor: FRUTTI » czwartek, 5 mar 2020, 06:41

No i 2 worki zamówione, teraz czekam na kuriera wybór padł na Mep©PILNE i słód whisky z twój browar . Zacierać będę obydwa słody w jednym fermentorze.


Wróć do „Zaciery zbożowe i ziemniaczane”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości