Dwa worki SŁODU
-
Autor tematu - Posty: 104
- Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 10:34
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem;)
- Ulubiony Alkohol: koniak/calvados
- Status Alkoholowy: Destylator
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 9 razy
- Otrzymał podziękowanie: 3 razy
Witam panowie wraz z bratem mamy zamiar zamówić 2 worki po 25 kg słodu ,chcemy uzyskać whisky z posmak dymu i tu moje pytanie, czy 25kg wędzonego torfem a drugi słód jęczmienny zwykły, uzyskamy taki efekt? Zacierać będziemy metodą na lenia, zmieszać obydwa słody i zacierać czy jednak lepiej osobno w 2 beczkach, i dopiero po destylacji zmieszać destylaty? Fermentacja będzie razem z młotem
Wszystko mamy zamiar dębić patyczkami wypiekanymi w piekarniku ?
Wszystko mamy zamiar dębić patyczkami wypiekanymi w piekarniku ?
Ostatnio zmieniony piątek, 28 lut 2020, 17:33 przez FRUTTI, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Dwa worki SŁODU
Ja na Twoim miejscu bym kupił dwa worki i zrobił 3 zaciery i 3 destylacje..
1) 12,5 kg wędzonego + 12,5 kg zwykłego
2) 12,5 kg wędzonego
3) 12,5 kg zwykłego
Robiąc 3 takie opcje masz rozpracowany system na przyszłość i możliwość dowolnego łączenia destylatów celując w swój gust.
Zapłacisz niemało za te woreczki i napracujesz się przy tym- warto dobrze to zaplanować.
1) 12,5 kg wędzonego + 12,5 kg zwykłego
2) 12,5 kg wędzonego
3) 12,5 kg zwykłego
Robiąc 3 takie opcje masz rozpracowany system na przyszłość i możliwość dowolnego łączenia destylatów celując w swój gust.
Zapłacisz niemało za te woreczki i napracujesz się przy tym- warto dobrze to zaplanować.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 911
- Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Dwa worki SŁODU
Zawsze tez możesz rozdzielić to na minimalne sensowne zaciery tak żeby Twój sprzet to obsłużył i sam sobie odpowiesz ‚co z resztą’. Wiadomo, kilka/kilkanaście dni leżakowania to mało żeby ocenić trunek ale wyrobisz już jakieś zdanie w kwestii wędzonki
Pokombinuj jeśli Ci się nie spieszy...
Pokombinuj jeśli Ci się nie spieszy...
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
-
- Posty: 7334
- Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Swój własny
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: Polska południowa
- Podziękował: 397 razy
- Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Dwa worki SŁODU
@FRUTTI, jeśl chcesz poznać smak i zapach "prawdziwej" wędzonej whisky, to wybierz słód z większą ilością fenoli
Twój mieści się, jakby to powiedzieć, w górnej granicy stanów niskich
Bardziej intensywny zapach uzyskasz z tego słodu - https://www.sklepy24.pl/szukaj/s%C5%82% ... bc+--+25kg
Są też słody dla harcorowców - https://www.browar.biz/centrumpiwowarst ... astle_1_kg
Ja bym wziął ten średni i później ewentualnie mieszał z destylatem z pilzneńskiego
Twój mieści się, jakby to powiedzieć, w górnej granicy stanów niskich
Bardziej intensywny zapach uzyskasz z tego słodu - https://www.sklepy24.pl/szukaj/s%C5%82% ... bc+--+25kg
Są też słody dla harcorowców - https://www.browar.biz/centrumpiwowarst ... astle_1_kg
Ja bym wziął ten średni i później ewentualnie mieszał z destylatem z pilzneńskiego
SPIRITUS FLAT UBI VULT
-
- Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: Dwa worki SŁODU
Ja zacierałem 25 kg słodu z CastleMalting 30-45ppm kupionego tu i dymu w mojej whisky jest mniej niż w Ardbeg czy Laphroaig ale jest on dobrze wyczuwalny. O ile kojarzę to @redhot też przerobił sporo tego słodu. Możesz napisać do niego na pw.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia