Witam
Postawiłem dwa winka gronowe jedno na Bayonusie 995 drugie na Valvin 1116 to pierwsze ksiązkowo pracuje a drugie dało czadu wywaliło w sufit.Akcja ratunkowa wyglądała tak zlanie dużej częci wina do pojemnika to co zostało w balonie nadal wycjodziło więc wszystko zlałem 20 litrów do balonu 40 l pieniło sie i mocno pracowało i nadal pracuje ale kolor zmieniło na taki budyniowy . Dzisiaj 3 dzień burzliwej F BLg 15 smak słodkie lekko wyczuwalna kwaskowość pracuje co 5 sekund czy mam sie martwić czyczekać i obserwować.
załączam zdjęcie
Wino zmieniło kolor na mleczny
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Wino zmieniło kolor na mleczny
@eslimak2 na pewno już sobie poradził a szkoda, że tego nie opisał. Mleczny kolor w jego nastawie jest spowodowany przez pracujące drożdże w nastawie w którym było zbyt dużo drożdży oraz wody. I tutaj nie ma się o co martwić Po fermentacji osad drożdżowy będzie stopniowo opadał na dno i utworzy kożuch na dnie. Dlatego tak ważne jest późniejsze delikatne lewarowanie nastawu znad osadu aby ten nie przejął charakterystycznego posmaku.
@orcio666 a skąd Ty masz winogrona o tej porze roku?
@orcio666 a skąd Ty masz winogrona o tej porze roku?
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 24 lut 2020, 22:32 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.
Re: Wino zmieniło kolor na mleczny
@. gacek w ubiegłym roku winorośl tak mi obrodzila że ile miałem dymionow to postawiłem, ile było wolnych słoików to poszło na sok, a pozostałe 8-10 skrzynek poszło do zamrożenia, szkoda było zostawiac bo bardzo słodki
Wysłane z mojego DRA-L01 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego DRA-L01 przy użyciu Tapatalka
-
Autor tematu - Posty: 4
- Rejestracja: sobota, 16 lis 2013, 18:11
- Krótko o sobie: Lubię psocić, wędzić i smakować.
- Ulubiony Alkohol: śliwowica
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Lokalizacja: Janowice Wielkie
Re: Wino zmieniło kolor na mleczny
Długo mnie nie było już jestem tak jak mówisz poradziłem sobie ale tamto wino już wytrunkowane.
Ale tak pozatym dziwne z tymi drożdżami bo piszą np. na opakowaniu , że od 10 do 25 litrów nastawu nastawiam 35 i wino robi sie mleczne za dużo drożdży hm?
Witam.Gacek pisze:@eslimak2 na pewno już sobie poradził a szkoda, że tego nie opisał. Mleczny kolor w jego nastawie jest spowodowany przez pracujące drożdże w nastawie w którym było zbyt dużo drożdży oraz wody. I tutaj nie ma się o co martwić Po fermentacji osad drożdżowy będzie stopniowo opadał na dno i utworzy kożuch na dnie. Dlatego tak ważne jest późniejsze delikatne lewarowanie nastawu znad osadu aby ten nie przejął charakterystycznego posmaku.
@orcio666 a skąd Ty masz winogrona o tej porze roku?
Długo mnie nie było już jestem tak jak mówisz poradziłem sobie ale tamto wino już wytrunkowane.
Ale tak pozatym dziwne z tymi drożdżami bo piszą np. na opakowaniu , że od 10 do 25 litrów nastawu nastawiam 35 i wino robi sie mleczne za dużo drożdży hm?