Pytanie jest dość proste.
Czy drożdże potrafią przepracować cukier zawarty w ziarenkach zboża?
Chodzi o to że nastaw składa się ze zboża i syropu i tu mam wątpliwość, czy drożdże skonsumują jedynie cukier z syropu a zboże jedynie zmaceruje się i odda swój smak?
Czy też drożdże skonsumują cukier zboża, które chyba nie jest fruktozą?
Bardzo proszę o odpowiedź ekspertów w dziedzinie żytnich i ryżowych tematów.
Serdecznie pozdrawiam.
Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka
Wino z żyta, pytanie o proces fermentacji.
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 309 razy
Re: Wino z żyta, pytanie o proces fermentacji.
Do eksperta, to mi jeszcze trochę brakuje, lecz uważam, że prawda leży gdzieś pośrodku.
Ziarno zawiera skrobię jako materiał zapasowy, która jest konwertowana do cukrów prostych i wykorzystywana przez kiełkujący zarodek.
Jeśli więc całe ziarno zaleje się wrzątkiem i zarodki zostaną "zabite", to wtedy faktycznie do nastawu przejdzie sam smak.
Natomiast gdy ziarno potraktuje się letnią wodą, to wtedy może zostać ono pobudzone do kiełkowania i część skonwertowanych przez enzymy zawarte w ziarnie cukrów być skonsumowana przez drożdże. Nie spodziewałbym się tutaj oszałamiającej wydajności.
Ziarno zawiera skrobię jako materiał zapasowy, która jest konwertowana do cukrów prostych i wykorzystywana przez kiełkujący zarodek.
Jeśli więc całe ziarno zaleje się wrzątkiem i zarodki zostaną "zabite", to wtedy faktycznie do nastawu przejdzie sam smak.
Natomiast gdy ziarno potraktuje się letnią wodą, to wtedy może zostać ono pobudzone do kiełkowania i część skonwertowanych przez enzymy zawarte w ziarnie cukrów być skonsumowana przez drożdże. Nie spodziewałbym się tutaj oszałamiającej wydajności.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
-
- Posty: 985
- Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 17:36
- Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 12 razy
- Otrzymał podziękowanie: 218 razy
- Kontakt:
Re: Wino z żyta, pytanie o proces fermentacji.
@inblue - mi też brakuje do eksperta, ale w przypadku robienia wina akurat sytuacja jest jednoznaczna. Przefermentuje tylko syrop cukrowy a żyto jest wyłącznie dla smaku.
To co opisujesz z pobudzeniem ziaren do kiełkowania to pierwszy etap słodowania ziarna. Nie ma nic wspólnego z produkcją wina z żyta.
To co opisujesz z pobudzeniem ziaren do kiełkowania to pierwszy etap słodowania ziarna. Nie ma nic wspólnego z produkcją wina z żyta.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!
https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe