Jabłka, wiśnie, czereśnie, porzeczki czerwone i czarne, gruszki, śliwki, truskawki ...

Autor tematu
niemen82
5
Posty: 5
Rejestracja: wtorek, 10 lip 2018, 16:08
Załączniki
Wino z żyta, pytanie o proces fermentacji.

Postautor: niemen82 » środa, 1 sty 2020, 15:34

Pytanie jest dość proste.
Czy drożdże potrafią przepracować cukier zawarty w ziarenkach zboża?
Chodzi o to że nastaw składa się ze zboża i syropu i tu mam wątpliwość, czy drożdże skonsumują jedynie cukier z syropu a zboże jedynie zmaceruje się i odda swój smak?
Czy też drożdże skonsumują cukier zboża, które chyba nie jest fruktozą?
Bardzo proszę o odpowiedź ekspertów w dziedzinie żytnich i ryżowych tematów.
Serdecznie pozdrawiam.

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

 Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 392
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: Wino z żyta, pytanie o proces fermentacji.

Postautor: inblue » środa, 1 sty 2020, 16:50

Do eksperta, to mi jeszcze trochę brakuje, lecz uważam, że prawda leży gdzieś pośrodku.
Ziarno zawiera skrobię jako materiał zapasowy, która jest konwertowana do cukrów prostych i wykorzystywana przez kiełkujący zarodek.
Jeśli więc całe ziarno zaleje się wrzątkiem i zarodki zostaną "zabite", to wtedy faktycznie do nastawu przejdzie sam smak.
Natomiast gdy ziarno potraktuje się letnią wodą, to wtedy może zostać ono pobudzone do kiełkowania i część skonwertowanych przez enzymy zawarte w ziarnie cukrów być skonsumowana przez drożdże. Nie spodziewałbym się tutaj oszałamiającej wydajności.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Awatar użytkownika

manowar
800
Posty: 823
Rejestracja: poniedziałek, 11 maja 2009, 16:36
Krótko o sobie: I ain't no nice guy after all
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Kontakt:
Załączniki
Re: Wino z żyta, pytanie o proces fermentacji.

Postautor: manowar » czwartek, 2 sty 2020, 11:44

@inblue - mi też brakuje do eksperta, ale w przypadku robienia wina akurat sytuacja jest jednoznaczna. Przefermentuje tylko syrop cukrowy a żyto jest wyłącznie dla smaku.
To co opisujesz z pobudzeniem ziaren do kiełkowania to pierwszy etap słodowania ziarna. Nie ma nic wspólnego z produkcją wina z żyta.
Pierwszego nie przepijam, drugiego zresztą też, trzeciego i czwartego, i piątego też nie!
Na kolorowe drinki wiem, że jest teraz moda, dla mnie drink najlepszy to spirytus plus woda!

https://www.facebook.com/PiwniceRedutowe/ - moje przygody alkoholowe


Wróć do „Wina Owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości