Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

dzozef
150
Posty: 184
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: dzozef » środa, 6 lis 2019, 21:27

Ale jak uruchamiałem innego kompa to był ten sam efekt. On nie wiedział jak wygląda plik a jednak wyświetlił jego zawartość. Opcja F5 daje ten sam efekt.


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

rastro
750
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: rastro » środa, 6 lis 2019, 21:39

I nie ma nagłówków odpowiedzi? Jakoś trudno w to uwierzyć. Jak coś pokazuje (zawartość pliku) to przeglądarka musi go brać z chache. Może spróbuj wyczyścić chache w opcjach przeglądarki i ew. spróbować odpalić stronę w trybie prywatnym.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


dzozef
150
Posty: 184
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: dzozef » piątek, 8 lis 2019, 20:24

Dopiero dzisiaj znalazłem chwilę zeby sprawdzić. Teraz mam coś takiego:
Stronka 6.jpg

Niestety nie wiem co mogę z tą wiedzą zrobić. :help:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


rastro
750
Posty: 788
Rejestracja: wtorek, 15 sty 2013, 15:29
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: rastro » piątek, 8 lis 2019, 20:34

Content-type: text/plain - Coś po stronie ESP jest spaprane, może podmiana firmware to poprawi. Przeglądarka myśli że dostaje zwykły tekst nie html.
″Iloraz inteligencji tłumu jest równy IQ najgłupszego jego przedstawiciela podzielonemu przez liczbę uczestników.„
- Terry Pratchett


dzozef
150
Posty: 184
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: dzozef » piątek, 8 lis 2019, 20:46

OK. Spróbuję w weekend wgrać od nowa. Może inną wersję. Na razie dzięki.


dzozef
150
Posty: 184
Rejestracja: poniedziałek, 19 gru 2016, 21:43
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: dzozef » piątek, 8 lis 2019, 21:26

Znalazłem nowszą wersję firmware i wgrałem. Ruszyło od razu. Dzięki za pomoc. :ok: :poklon;
Ostatnio zmieniony sobota, 9 lis 2019, 09:08 przez dzozef, łącznie zmieniany 1 raz.


Merkor
50
Posty: 70
Rejestracja: piątek, 26 paź 2018, 20:46
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: Merkor » sobota, 16 lis 2019, 16:09

Mam mały problem, nie wyświetla mi temperatur na grafice w odpowiednim miejscu tylko pod nią.

Obrazek

Kod: Zaznacz cały

<!doctype html>
<meta name="viewport" content="width=width=device-width, initial-scale=1">
<STYLE>
* {font-family:sans-serif; font-size:14pt;}
.button {margin:3px; padding:3px 8px; background-color:#07D; color:#FFF; text-decoration:none; border-radius:3px}
</STYLE>
<html>
<head>
   <meta http-equiv="refresh" content="2">

</head>
<body>
<table  cellpadding="0" cellspacing="3">

<center><div style="border:1px solid black; position relative; width:500px; height:1000px;">
<img src="https://i.imgur.com/tKwhUtA.png" width="500" height="1000"/>


<div style="position:relative; bottom:990; left:80;">


      Woda [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:775; left:95;">


      Glowica [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:502; left:100;">

      10 polka [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:175; left:175;">

      Keg [Keg#Temperature] *C

</div>

</center>

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
250
Posty: 277
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: jatylkonachwile » sobota, 16 lis 2019, 16:28

Spróbuj załadować plik bez pierwszej linijki:

Kod: Zaznacz cały

<!doctype html>

W moim kodzie tego nie ma i u mnie działało.


Merkor
50
Posty: 70
Rejestracja: piątek, 26 paź 2018, 20:46
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: Merkor » sobota, 16 lis 2019, 16:56

Bez tego jest tak:
Screenshot_Chrome_20191116-165938.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
250
Posty: 277
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: jatylkonachwile » sobota, 16 lis 2019, 17:09

Obstawiam problem z ESP/przeglądarką lub siecią. Gdyż po załadowaniu kodu do mojego ESP bez pierwszej linijki daje taki efekt:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Merkor
50
Posty: 70
Rejestracja: piątek, 26 paź 2018, 20:46
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: Merkor » sobota, 16 lis 2019, 17:44

A możesz podesłać swój kod?

Awatar użytkownika

jatylkonachwile
250
Posty: 277
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 17:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Kontakt:
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: jatylkonachwile » sobota, 16 lis 2019, 18:12

Mój kod jest na 2 stronie. Ten twój jest kopią, lecz ma dopisaną jedną (pierwszą) linijkę. Screen jest zrobiony z twojego kodu, ale bez pierwszej linijki.


darekcic
2
Posty: 4
Rejestracja: środa, 27 lis 2019, 17:32
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: darekcic » piątek, 13 gru 2019, 17:12

Hej wszystkim jestem zainteresowany tematem chciałbym spróbować sił i spróbować złożyć i zamontować takie ustrojstwo przeczytałem cały wątek szacun dla autora tematu za proste opisanie krok po kroku co i jak jednak nie znalazłem odpowiedzi czy można ustawić to tak by ustawić na kolumnie alarm i by wtedy telefon dawał jakiś sygnał.

Mod.
A znaki interpunkcyjne to pies?
Ostatnio zmieniony piątek, 13 gru 2019, 17:45 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.


Autor tematu
chprzemo
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: chprzemo » piątek, 13 gru 2019, 22:18

Teoretycznie się da ale praktycznie to jest ciężki temat..

Wiem, ze to partyzantka ale szybciej zrobisz jakieś mini esp Z buzerem podłączone do baterii 9V Które sparujesz z ‚głównym Esp’ i w formie pagera będziesz nosił w kieszeni :)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


aakk
500
Posty: 528
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: aakk » sobota, 14 gru 2019, 05:17

A nie szło by wysłać danych do domoticza i tam ustawić alarmy? Jest aplikacja na androida. No chyba że potrzeba termometr + głośniczek bez kombinowania z telefonem itd.


Autor tematu
chprzemo
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: chprzemo » sobota, 14 gru 2019, 10:00

Jeśli kolega ma domoticza lub chce dodatkowe urządzenie konfigurować to OK, ale dla sygnału w telefonie stawiać taką maszynę to jak zakup armaty na zające:)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

Awatar użytkownika

george1255
150
Posty: 168
Rejestracja: wtorek, 13 lut 2018, 14:50
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Piwo/ Cydr/ Bimberek
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: Lubelskie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: george1255 » niedziela, 29 gru 2019, 19:12

Czy ktoś z testujących to rozwiązanie ogarnął temat obudowy?


arTii
1050
Posty: 1057
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 18:55
Krótko o sobie: ponad 40 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od niedawna - mój własny :)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: podkarpackie
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: arTii » wtorek, 7 sty 2020, 19:08

Tradycyjnie bez obudowy :) Ale moja wersja termometru ESP:
Składa się z dwóch modułów ESP z wyświetlaczami LCD 4x20 oraz buzzerami
Pierwszy moduł posiada dodatkowo czujniki DS18B20 oraz BMP280
- DS18B20 mierzą temperaturę, zaś BMP280 mierzy temperaturę (niedokładnie) oraz ciśnienie atmosferyczne.
Ponadto podpięte są 3 przyciski: set,+,-
przyciski są podpięte pomiędzy GPIO oraz GND
esp_termometr.jpg


Drugi moduł to w zasadzie zdalny wyświetlacz oraz sterownik "alarmu"
Dane czerpie (a w zasadzie to są do niego wysyłane protokołem UDP) z pierwszego modułu (głównego)
esp_display.jpg


Pierwszy moduł ma ponadto ustawione rules:

Kod: Zaznacz cały

On System#Boot do
    taskValueSet,8,4,0 
    SendTo 199 taskValueSet 8,4,0
 endon

on przycisk_set#State=0 do
timerSet,1,2
endon

on przycisk_minus#State=0 do
timerSet,2,1
endon

on przycisk_plus#State=0 do
timerSet,3,1
endon

on rules#timer=1 do
 if [przycisk_set#State]=0
    taskValueSet 8,1,[temp1#temp]
    SendTo 199 taskValueSet 8,1,[temp1#temp]
    taskValueSet 8,3,[temp1#temp]+[zmienne#offset]
    taskValueSet 8,4,1
    SendTo 199 taskValueSet 8,4,1
    notify 1
 else
    taskValueSet 8,4,0
    SendTo 199 taskValueSet 8,4,0
 endif
endon

On temp1#temp do
   let,1,[zmienne#temp_day]+[zmienne#offset]
   if [zmienne#temp_day]<>0 and [temp1#temp]>[var#1] and [zmienne#alarm]=1
      notify 1
   endif
endon

on rules#timer=2 do
 if [przycisk_minus#State]=0
    taskValueSet,8,1,0
    taskValueSet,8,4,0
 else
    taskValueSet,8,2,[zmienne#offset]-0.1
    SendTo 199 taskValueSet 8,2,[zmienne#offset]-0.1
    taskValueSet,8,3,[zmienne#temp_day]+[zmienne#offset]
 endif
endon

on rules#timer=3 do
 if [przycisk_plus#State]=0
    taskValueSet 8,2,[zmienne#offset]+0.5
    SendTo 199 taskValueSet 8,2,[zmienne#offset]+0.5
    taskValueSet,8,3,[zmienne#temp_day]+[zmienne#offset]
 else
    taskValueSet,8,2,[zmienne#offset]+0.1
    SendTo 199 taskValueSet 8,2,[zmienne#offset]+0.1
    taskValueSet,8,3,[zmienne#temp_day]+[zmienne#offset]
 endif
endon


Działa to następująco:
- podczas startu ustawia flagę alarmu na 0
- po stabilizacji i osiągnięciu temperatury dnia, poprzez długie naciśnięcie przycisku SET przepisujemy wartość temp1 do zmiennej temp_day i to jest teraz nasza temperatura dnia
- przyciskami +/- ustawiamy sobie offset do temperatury dnia (długie przyciśnięcie + zwiększa o 0,5°, krótkie o 0,1°)
- kiedy temperatura temp1 osiągnie wartość większą niż temp_day+offset włącza się buzzer. Zarówno lokalnie jak i zdalnie
- buzzer możemy deaktywować krótkim naciśnięciem przycisku SET, żeby ponownie aktywować alarm, trzeba ponownie ustawić temp_day (długie naciiśnięcie przycisku SET)
- z kolei długie przytrzymanie przycisku "-" zeruje temperaturę dnia oraz deaktywuje flagę alarmu.

Można to rozbudować jeszcze o sterowanie elektrozaworem - jeśli temperatura nam wzrośnie powyżej temp_day+offset, to elektrozawór się zamknie, spadnie - otworzy się. Wystarczy do Rules dopisać kawałek kodu:

Kod: Zaznacz cały

On temp1#temp do
   let,1,[zmienne#temp_day]+[zmienne#offset]
   if [zmienne#temp_day]>70 and [temp1#temp]<[var#1]
        GPIO,13,1
   else
      GPIO,13,0
   endif
endon

i podpiąć pod GPIO13 przekaźnik/tranzystor sterujący elektrozaworem
Podobnie można rozwiązać sterowanie elektrozaworem wody:

Kod: Zaznacz cały

On temp1#temp do
   if [temp1#temp]>65
        GPIO,14,1
   else
   GPIO,14,0
   endif
endon

Tutaj również podłączamy poprzez przekaźnik/tranzystor elektrozawór do wody tym razem na GPIO14

W drugim (zdalnym) module rules jest dużo prostsze:

Kod: Zaznacz cały

On temp1#temp do
   let,1,[zmienne#temp_day]+[zmienne#offset]
   if [zmienne#temp_day]<>0 and [temp1#temp]>[var#1] and [zmienne#alarm]=1
      notify 1
   endif
endon

Jedyne o co chodzi, to żeby generował się alarm, jeśli przekracza zadaną wartość a nie brzęczał, jeśli jest skasowana flaga alarmu.
Przy odrobinie samozaparcia, można takich "zdalnych" czujników sobie zrobić kilka i mieć w każdym kącie domu :) Tylko po co?

Główny czujnik wysyła tez dane do Domoticza którego zainstalowałem na Virtualnym serwerze który wykupiłem na https://www.wishosting.com za 3$ rocznie.
Można sobie dodatkowo skonfigurować powiadamianie (z domoticza) pushover - jednorazowo na komórkę to kosztuje około 23zł i wtedy komórka nam każdorazowo po przekroczeniu zadanych progów będzie alarmowała.

Tak - wiem że zasada jest taka że nie odchodzimy od sprzętu - ale ja nie jestem w stanie wysiedzieć w garażu bezproduktywnie 8 godzin. :)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony wtorek, 7 sty 2020, 21:45 przez arTii, łącznie zmieniany 4 razy.
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
http://forum.nettemp.pl, http://wiki.nettemp.pl

Awatar użytkownika

stefunk
50
Posty: 81
Rejestracja: sobota, 30 lis 2019, 12:53
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: stefunk » czwartek, 9 sty 2020, 12:17

https://www.aliexpress.com/item/33015074974.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.79cd4c4dITiYhq - ten zestaw będzie ok? (nie licząc zbędnego czujnika) Czujniki zostały mi po sonoffach TH16, więc mam ich pod dostatkiem


Autor tematu
chprzemo
700
Posty: 718
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 19:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Załączniki
Re: Termometr ESP Tutorial

Postautor: chprzemo » czwartek, 9 sty 2020, 13:11

Powinno być OK, ale nie wiem jak espeasy poradzi sobie z takim LCD- nie testowałem.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości