Termometr ESP Tutorial

Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy

Post autor: chprzemo »

Cześć!

W związku z dużym zainteresowaniem (i sporą ilością pytań na PW) termometrami na ESP8266 postanowiłem napisać kawałek tutorial'a jak zbudować sobie taki termometr w domowym zaciszu. Poniżej instrukcja jak zrobić termometr z wyświetlaniem na LCD i podglądem przez przeglądarkę w sieci lokalnej WIFI

Mam nadzieję, że nie narażę się tym tematem kolegom którzy "komercyjnie" robią sterowniki- informacje zawarte w tym poście są ogólnodostępne, ja tu ameryki nie odkrywam, chcę tylko zebrać wszystko w jedną całość tak żeby koledzy z odrobiną chęci i minimalnymi zdolnościami manualnymi mogli sobie coś takiego zrobić.


Ja w swoim urządzeniu użyłem lutownicy jednak można wszystko zrobić "na pająku" bez lutowania, faktem jest, że można to zrobić estetyczniej i zapewne lepiej, ale proszę powstrzymać się przed komentarzami dot. mojego wykonania- to instrukcja, nie oferta sprzedaży, jak ktoś przywiązuje większą wagę do estetyki chwała mu za to- będę kibicował, dla mnie urządzenie ma działać.

Zaczynamy od potrzebnych zakupów:

ESP8266 (w zasadzie każde wydanie które ma co najmniej 3 GPIO- I2C i 1Wire)- ja użyłem WEMOS'a
LCD z ekspanderem na I2C (ja użyłem 4x20- więcej informacji na nim się umieści)
DS18B20, gilza KO do sondy, kawałek przewodu LUB jak ktoś woli gotowa sonda DS18B20- w dalszej części napiszę dlaczego uważam, że lepiej zrobić sondę samemu.
rezystor 4k7
przewody do połączenia (goldpin żeńskie)
złącza kompletne (gniazdo + wtyczka) na przewód do sond- ja użyłem popularnych złącz DC 5.5x2,5


Zaczynamy!
Po zakupie ESP ukłąd przychodzi "goły", trzeba na nim zainstalować firmware ESPEasy, nie będę rozpisywał się jak to zrobić bo w internecie jest wiele instrukcji jak wgrać ten soft (nawet w formie filmów), np:
https://www.google.pl/search?client=ope ... 8&oe=UTF-8

Po instalacji podłącz się ESP do swojej sieci WIFI- przyda Ci się to!

Po zainstalowaniu i skonfigurowaniu IP/połączenia WiFi w ESPEasy proponuję zacząć od podłączenia LCD:
Podłącz ekspander LCD zgodnie z opisem (GND,VCC,SCL,SDA) do ESP, ustawienia magistrali sprawdzisz w zakładce "Hardware":
hardware.png
Wejdź przez przeglądarkę na ESP-> zakładka DEVICES-> przy Task'u 1 kliknij "EDIT"
Devices.png
pojawi się okno ustawień, wybierz z listy rozwijanej "Display - LCD2004", ustaw adres I2C (0x27 jest chyba domyślny, jeśli nie zadziała trzeba pokombinować) włącz checkbox "Enabled" i wybierz z listy rozwijanej ilość linii.
Pojawią się linie na których już możesz coś wpisać (ja postanowiłem, że moje ESP się ze mną przywita), po kliknięciu "Submit" i odczekaniu czasu opóźnienia pojawi się pierwszy napis.
LCD.png
hello.JPG

Podłączenie DS18B20:
Przygotuj okablowanie do podłączenia, ja stosuję od zawsze połączenie DS'ów w trybie pasożytniczym (2 przewodowym), nie wiem czy jest to lepsze/gorsze z punktu widzenia elektroniki, wiem, że mogę sondę połączyć ze sterownikiem/układem przewodem dwu-żyłowym, łatwiej dobrać kabel, złączki itp.


Wstawię schemat z internetu, mam nadzieję, że nikt nie będzie miał pretensji:
parasite.jpg
Żeby się nie męczyć z resystorem na pająku przylutowałem go na stałe do nóżek ESP, dolutowałem dodatkową nogę do GND bo będzie za chwilę potrzebna po połączenia sondy termometru:
IMG_2124 (1).JPG
wemos1.JPG


Ustawienie sondy w ESPEasy:
Ponownie zakładka "Devices", przy drugim tasku edit, wybierz "Environment - DS18b20", wybierz port pod który podłączony jest DS, kliknij Submit, po odświeżeniu jeśli wszystko jest dobrze podłączone pod listą rozwijaną z numerami portów powinieneś na liście "Device Adress" widzieć adresy czujników DS na magistrali 1Wire, wybierz właściwy adres, wpisz nazwę w polu "Name" np. Głowica, zmień rozdzielczość z 9 na 12 Bit, opóźnienie zmień na 1s, zaznacz checkbox "enabled", na koniec zostaje kliknięcie "Submit".
DS.png
Po ponownym wejściu w zakładkę "Dewices" powinieneś już widzieć temperaturę z czujnika, na tej stronie sama się nie odświeża ale zaraz do tego "dojdziemy".

Wyświetlenie temperatury na LCD.
Wejdź w konfigurację LCD w zakładce Devices, w dowolnej linii wpisz komendę [Glowica#Temperature] gdzie zamiast "Glowica" wpisz nazwę jaką ustawiłeś dla danego termometru, ja zrobiłem to tak:
lcd2.png

i mam taki efekt:
IMG_2132.png
Jeśli chcesz dodatkowe termometry do wykonaj te kroki dla każdego nowego termometru pamiętając żeby wpisywać unikalną nazwę dla każdego z nich!


Teraz pokażę jak zrobić w przeglądarce podgląd temperatur, jeśli wszystko pójdzie dobrze na każdym urządzeniu które jest podłączone do sieci WiFi będziesz mógł podglądać temperatury Online!

W programie notepad++ lub w notatniku (ja polecam notepad++) utwórz plik "termometry.esp", koniecznie z takim rozszerzeniem, nazwa oczywiście dowolna jednaj ja będę taką dalej się posługiwał. W pliku umieść ten kod:

Kod: Zaznacz cały

<meta name="viewport" content="width=width=device-width, initial-scale=1">
<STYLE>
* {font-family:sans-serif; font-size:14pt;}
.button {margin:3px; padding:3px 8px; background-color:#07D; color:#FFF; text-decoration:none; border-radius:3px}
</STYLE>
<html>
<head>
	<meta http-equiv="refresh" content="2">
</head>
<body>
<br><br>
<center><b><i>" Moj termometr ESP !!! "</i></b></center>
<br><br>
<table  cellpadding="0" cellspacing="3">



<tr>
<td>GLOWICA : [Glowica#Temperature] *C</td>
</tr>

</body>
</html>
zapisz i wgraj do ESP: Zakładka "Tools", przycisk "load" w sekcji "settings", wybierz plik i kliknij upload, po załadowaniu w przeglądarce uruchom plik wpisując <adres IP ESP>/temperatury.esp powinna się uruchomić strona taka jak u mnie, strona będzie się odświeżała automatycznie co 2 sekundy (parametr do ustawienia w linii <meta http-equiv="refresh" content="2"> pliku esp).

Strona powinna wyglądać tak:
www.png
Można ją dowolnie upiększać z odrobiną wiedzy o HTML ale ja na takim widoku zakończę.


Żeby dodać kolejne temperatury trzeba powielić wpis w pliku :
<tr>
<td>GLOWICA : [Glowica#Temperature] *C</td>
</tr>


np:

Kod: Zaznacz cały

<tr>
<td>GLOWICA : [Glowica#Temperature] *C</td>
</tr>
<tr>
<td>Wypellnienie : [Wypelnienie#Temperature] *C</td>
</tr>
<tr>
<td>KEG : [KEG#Temperature] *C</td>
</tr>
Pamiętając, że pobieramy dane z ESP tak jak w przypadku LCD czyli [NAZWA DS#Temperature]

I już! powtarzając kroki dla kilku termometrów spokojnie da się zrobić fajne narzędzie z podglądem online zasilane każdą ładowarką telefoniczną którą ma się w domu lub da się kupić z a tzw 5 zł :D


I już prawie koniec... Ale jeszcze dla najbardziej wytrwałych napiszę kilka słów o sondach.
Osobiście nie jestem przekonany do gotowych sond, kupując gotowca nie wiadomo z czego i jak jest to zrobione, poniżej w kilku punktach pokażę jak zrobić sondy- jeśli użyjesz dobrych/oryginalnych czujników (najlepiej od Polskiego dobrego dystrybutora) i dobrej jakości pasty termoprzewodzącej zrobisz sondy przy których te gotowce "nawet nie leżały" :D

Co potrzebujesz:
Czujniki DS18B20
Gilzy 6mm KO do czujników
przewód do zrobienia sondy- najlepiej jak będzie na wcisk wchodził w gilzę lub z lekkim luzem- ja użyłem chińskiego kabla USB bo taki mi pasował.
zaciskarka do przewodów (kombinerkami lub imadełkiem też pewnie się da)

Jak ja to robię:

1) lutuję czujnik DS do przewodów- już na tym etapie łączę nogi czujnika tak żeby pracował w trybie pazożytniczym i podłączam do dwóch żył przewodu (nie pokażę foto bo słabo wyszło, a już jest sonda zrobiona)

2) do gilzy za pomocą najgrubszej igły z apteki wstrzykuje na końcówkę pastę termoprzewodzącą- nie żałuję pasty, nie przewodzi prądu więc nic elektrycznie nie zbroi. Pasty używam dużo żeby zatopić całą główkę DSa w paście, uważam, że jeśli złoży się sondę bez wypełnienia termoprzewodzącego to będzie między czujnikiem a ścianką gilzy powietrze, a jak wiadomo powietrze jest świetnym izolatorem i czas reakcji naszej sondy radykalnie się wydłuży. Używam pasty Revoltec'a, według mnie jest to jedna z najlepszych past na rynku- wiem co mówię, zajmowałem się naprawą płyt głównych laptopów 6 lat, najlepiej w moich testach revoltec wypadł. Dodatkowa zaleta tej pasty to małe strzykaweczki, jedna wystarcza mi na dwie sondy.

poniżej foto:
pasta1.JPG
pasta2.JPG
3) Zaciskam gilzę na przewodzie zaciskarką elektryczną, dobrze sprawdza się zaciskarka do BNC, daje takie ładne wykończenie, po elektrycznej nie będzie "profesjonalnego i ładnego zaciśnięcia":
zaciskarka.JPG
4) na koniec wystarczy dolutować złącze do sondy:
sonda1.JPG
sonda2.JPG
sonda3.JPG
Teraz już tylko gniazdo i podłączenie do ESP. Ja wybrałem 5.5x2.5 dlatego, że jest to tanie i dostępne, będę miał jeden długi kabel na którym w odpowiednich miejscach założę gniazda i wepnę się sondami, do tego gniazdo w obudowie do którego podłączę całą linię z DS'ami.


Prawie na koniec foto mojego pająka na którym robiłem tą instrukcję:
pajak.JPG
IMG_2130.jpg
Obudowa... Oczywiście to moja bolączka i nie mam jakiegoś gotowego rozwiązania, planuję wydrukować 3d coś- jest teraz wielu "drukarzy 3D" na allegro, może coś się znajdzie.



Brawo- dotrwałeś do końca! mam nadzieję, że się nikt nie zanudził i ktoś coś wyniesie z tego posta....
Jak będą problemy służę pomocą- mam ograniczone zasoby czasowe ale prędzej czy później odpowiem na mail/pytanie.


pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony sobota, 12 sty 2019, 00:25 przez chprzemo, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
koncentraty wina

Merkor
50
Posty: 78
Rejestracja: piątek, 26 paź 2018, 21:46
Podziękował: 33 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: Merkor »

Wielki :respect: za chęci i złożenie tego wszystkiego do kupy, jak tylko ogarnę co trzeba biorę się za budowę takiego termometru. Dzięki wielkie :ok:

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: chprzemo »

Powodzenia:)

To bardzo proste więc na pewno się uda!
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: aakk »

Chciałbym zbudować taki termometr. Czy te rzeczy z koszyka będą współpracować i ogarnę na tym to wszystko?
Screenshot_20190203-004547_Allegro.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

arTii
1250
Posty: 1263
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 155 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: arTii »

Nie do końca. Wyświetlacz nie ma konwertera na i2c - może być ten: https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-l ... 7768331317
Ponadto jak weźmiesz moduł ESP z wlutowanymi pinami, to więcej zabawy jest, żeby przylutować kabelki - lepiej wziąć z pinami "luzem" - np. ten: https://allegro.pl/oferta/modul-wifi-es ... 4291fbf951
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: aakk »

Dzięki, czy udało by się coś skompletować u jednego sprzedawcy? Druga sprawa czy uda mi de to skonfigurować aby działało z aplikacją aabartek ze sklepu play? Głównie zależy mi na kontrolowaniu temperatury na telefonie. W domu mam wifi więc wystarczy że będzie działało w obrębie tej sieci.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: chprzemo »

adamkli pisze:Dzięki, czy udało by się coś skompletować u jednego sprzedawcy? Druga sprawa czy uda mi de to skonfigurować aby działało z aplikacją aabartek ze sklepu play? .


Cześć!
Myślę, że da się skompletować u jednego sprzedawcy, w najgorszym wypadku będziesz musiał przylutować konwerter I2C do LCD bo nie wszyscy maja ‚w zestawie’ LCD + I2C politowane.

Do do aplikacji to nie wiem, sam nie myślę nawet używać aplikacji z neta do prowadzenia procesu, nie wiadomo co ta aplikacja do sieci wysyła i kto monitoruje jej pobranie.
W moim wywodzie jest przykład jak przez WWW się dostać do ESP, pobaw się tym, nie pożałujesz, jako wartość dodana jest opcja podglądu parametrów na każdym urządzeniu w obrębie sieci bez konfiguracji itp- pewnie na TV tez się da jak jest ‚SMART’.


Pozdrawiam!
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: aakk »

@chprzemo masz rację, lepiej to kontrolować Twoim sposobem. Skompletowałem taki zestaw, możesz ocenić czy wszystko będzie kompatybilne?
Screen Shot 02-03-19 at 06.01 PM.PNG
https://allegro.pl/oferta/wyswietlacz-l ... 7768331317
https://allegro.pl/oferta/przewody-kabl ... 7598826247
https://allegro.pl/oferta/modul-wifi-es ... 7708132207
https://allegro.pl/oferta/cyfrowa-sonda ... 7694509444
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: chprzemo »

To powinno grać ze sobą :)

Zamawiaj- będziesz Pan zadowolony :D
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: aakk »

A jak masz rozwiązane zasilanie? Zwyczajny zasilacz 5v czy może jakieś zasilanie bezprzewodowe?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 558
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: jatylkonachwile »

A ja bym chciał jakiś kawałek kodu który by mi sprawdzał stan logiczny na jednym z pinów, da się coś takiego wyprodukować?

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: chprzemo »

Ma sprawdzić stan i wyświetlić po WWW czy wykonać jakąś funkcje? Tj. Chcesz sprawdzać stan czy kawałek logiki wprowadzić?
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 558
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: jatylkonachwile »

Sprawdzić czy D8 (pin15) jest 1 czy 0.
Chociaż jak byś miał pomysł na jakąś logikę (alarm) to też by było ciekawe.

arTii
1250
Posty: 1263
Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: podkarpackie
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowanie: 155 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: arTii »

Alarmy możesz spokojnie na Rules zrobić.
A żeby sprawdzić PIN to masz coś takiego jak urządzenie co nazywa się switch - dodajesz tak samo jak DS18B20
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.

Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: chprzemo »

ArTii mnie uprzedził :)

Jak tylko znajdę chwile czasu to zaktualizuje ten ‚tutorial’ właśnie o buzzer w fotrmie alarmu- też taką opcje chcę zrobić u siebie.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: .Gacek »

Przemku kawał dobrej roboty odwaliłeś. Oby więcej takich czarodziejów na naszym forum :klaszcze: :klaszcze: :klaszcze:
Mimo tego, że jestem "analogowy" i przekaźniki nie mają przede mną tajemnic to za taki tutorial kciuki w górę powinny się liczyć razy dwa. Ktoś zapyta dlaczego?
Ano dlatego, że wiedzą którą posiadasz potrafisz się dzielić ... I chwała Ci za to :respect:

Jeden z lepszych tutoriali na stronach w sieci jakie widziałem.
Pozdrawiam Gacek.

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: chprzemo »

@ .Gacek - dzięki za słowa uznania, to żadna kosmiczna technologia i tak jak pisałem Ameryki tu nie odkrywam wiec uznaje Teojego posta za przesadzonego choć nie ukrywam, ze bardzo miłego :D


Ps. Jak tylko czas mi na to pozwoli to będą aktualizacje min. o alarm na przekaźniku czy buzzerze.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lut 2019, 22:05 przez chprzemo, łącznie zmieniany 1 raz.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

ludwinkb
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 15:21
Krótko o sobie: Jestem :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: ludwinkb »

Dzięki wielkie :poklon; a słowa uznania nie są przesadzone. :klaszcze:
Projekt jest chyba rozwojowy, a gdyby pokusić się zrobić to na płytce? Co ty na to?

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: chprzemo »

Na płytce byłoby OK ale ja się na to nie pisze z dwóch powodów:

1) dla mnie wystarczające jest na pająku (nie chce mi się komplikować termometru do sprzętu- dość mam zabawy z inteligentnym domem który usiłuje ożywić już 3 lata).

2) nie mam na to czasu ( rodzina + j.w. + kilka projektów które mam rozgrzebane)

Ze swojej strony oferuje pomoc ale nie mogę bardziej niż doradczo się zaangażować.

Taka płytka wydaje się być b.prosta wiec nie powinno być problemu z jej zaprojektowaniem- pytanie czy dla kilku ścieżek jest sens.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 558
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: jatylkonachwile »

Posiedziałem chwilę, poczytałem o HTMLu i stworzyłem (przerobiłem) takie coś:

Wersja dla podstawowej kolumny

Kod: Zaznacz cały

<meta name="viewport" content="width=width=device-width, initial-scale=1">
<STYLE>
* {font-family:sans-serif; font-size:14pt;}
.button {margin:3px; padding:3px 8px; background-color:#07D; color:#FFF; text-decoration:none; border-radius:3px}
</STYLE>
<html>
<head>
 <meta http-equiv="refresh" content="2">

</head>
<body>
<br><br>
<center><b><i>" Termometr ESP !!! "</i></b></center>
<br><br>
<table  cellpadding="0" cellspacing="3">

<center><div style="border:1px solid black; position relative; width:500px; height:1000px;">
<img src="https://i.imgur.com/lvpjzIX.png" width="500" height="1000"/>


<div style="position:relative; bottom:970; right:150;">


		Woda [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:910; left:90;">


		Głowica [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:797; left:105;">

		OLM/OVM [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:502; left:105;">

		10 polka [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:175; left:175;">

		Kocioł [Czujnik#Temperature] *C

</div>

</center>


</html>
A tu wersja dla zbuforowanych:

Kod: Zaznacz cały

<meta name="viewport" content="width=width=device-width, initial-scale=1">
<STYLE>
* {font-family:sans-serif; font-size:14pt;}
.button {margin:3px; padding:3px 8px; background-color:#07D; color:#FFF; 

text-decoration:none; border-radius:3px}
</STYLE>
<html>
<head>
   <meta http-equiv="refresh" content="2">

</head>
<body>
<br><br>
<center><b><i>" Termometr ESP !!! "</i></b></center>
<br><br>
<table  cellpadding="0" cellspacing="3">

<center><div style="border:1px solid black; position relative; width:500px; 

height:1000px;">
<img src="https://i.imgur.com/RJQFC7P.png" width="500" height="1000"/>


<div style="position:relative; bottom:970; right:150;">


		Woda [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:910; left:90;">


		Głowica [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:797; left:105;">

		OLM/OVM [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:612; left:105;">

		10 polka [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:410; left:125;">

		Bufor [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:195; left:175;">

		Kocioł [Czujnik#Temperature] *C

</div>

</center>


</html>
Mam nadzieję że to wszystko się nie rozjedzie u innych, u mnie wygląda to tak:
Obrazek

Grafika na imgurze bo mój ESP nie chciał jej przyjąć ze względu na już zbyt małą ilość wolnego miejsca.

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: aakk »

Zamówione da radę jakoś bezprzewodowo zasilanie zrobić? Czy tylko zasilacz 5v?
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: chprzemo »

@jatylkonachwile - dobra robota! Ze swojego wrodzonego lenistwa wykorzystam Twój kod, zmienię tylko grafikę na bokaboba:)

@adamkli- da się, bateria 9v + 7805 (stabilizator)+ 2 kondensatory i się da :)
W zasadzie to powinno tez działać z 3,3 V wiec można próbować z aku typu 18650 lub innym podobnym zrodlem zasilania ale wydaje mi się, ze bateria 9v ze stabilizacją będzie najlepszym rozwiązaniem.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 558
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: jatylkonachwile »

Co do zasilania to na moim ESP jest napisane że Vin 5V max 10V, bo i tak ma własny regulator napięcia na 3,3V. Ja bym raczej szedł w stronę 18650 tylko muszą być w pełni naładowane, przynajmniej 4,0V bo regulator ma 0,7V minimalnego spadku napięcia albo mała przetwornica step-down na 3,3V.

Od razu uprzedzam że przetwornica jest fajna, ale na elektrodzie kiedyś był opis jak to przy ok 3V (rozładowany Li-Ion) wzbudzała się i potrafiła podać kilkadziesiąt V na wyjście co powoduje nagłą śmierć układu. Oczywiście nie każda tak będzie działać ale wiem że są takie.

Dla posiadaczy bokakoba przerobiłem grafikę i ustawiłem parametry (dla thora i puszkowej już nie będę przerabiał)

Prosta kolumna:

Kod: Zaznacz cały

<meta name="viewport" content="width=width=device-width, initial-scale=1">
<STYLE>
* {font-family:sans-serif; font-size:14pt;}
.button {margin:3px; padding:3px 8px; background-color:#07D; color:#FFF; text-decoration:none; border-radius:3px}
</STYLE>
<html>
<head>
   <meta http-equiv="refresh" content="2">

</head>
<body>
<br><br>
<center><b><i>" Termometr ESP !!! "</i></b></center>
<br><br>
<table  cellpadding="0" cellspacing="3">

<center><div style="border:1px solid black; position relative; width:500px; height:1000px;">
<img src="https://i.imgur.com/tKwhUtA.png" width="500" height="1000"/>


<div style="position:relative; bottom:990; left:80;">


		Woda [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:775; left:95;">


		Głowica [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:710; left:105;">

		OLM/OVM [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:502; left:100;">

		10 polka [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:175; left:175;">

		Kocioł [Czujnik#Temperature] *C

</div>

</center>


</html>

Kolumna z buforem:

Kod: Zaznacz cały

<meta name="viewport" content="width=width=device-width, initial-scale=1">
<STYLE>
* {font-family:sans-serif; font-size:14pt;}
.button {margin:3px; padding:3px 8px; background-color:#07D; color:#FFF; text-decoration:none; border-radius:3px}
</STYLE>
<html>
<head>
   <meta http-equiv="refresh" content="2">

</head>
<body>
<br><br>
<center><b><i>" Termometr ESP !!! "</i></b></center>
<br><br>
<table  cellpadding="0" cellspacing="3">

<center><div style="border:1px solid black; position relative; width:500px; height:1000px;">
<img src="https://i.imgur.com/XO14qr6.png" width="500" height="1000"/>


<div style="position:relative; bottom:990; left:90;">


		Woda [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:780; left:95;">


		Głowica [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:710; left:105;">

		OLM/OVM [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:612; left:105;">

		10 polka [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:410; left:125;">

		Bufor [Czujnik#Temperature] *C

</div>


<div style="position:relative; bottom:195; left:175;">

		Kocioł [Czujnik#Temperature] *C

</div>

</center>


</html>
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lut 2019, 11:45 przez jatylkonachwile, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika

ludwinkb
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 15:21
Krótko o sobie: Jestem :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: ludwinkb »

Panowie a jak z zastosowaniem dla półkowej, normalnej z SG i chłodnicą. Cała z KO, pomiary; keg, 1pół, przed SG, nad SG i pomiar wody chłodzącej.
Na czym byłby podgląd temperatur? zwykły LCD 20x04 czy inaczej.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lut 2019, 19:55 przez ludwinkb, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: chprzemo »

Chyba źle opisałem motywy tego tutoriala i postaram się to nadrobić.

@ ludwinkb traktuj ten materiał jako "wędkę, a nie rybę", moim zamysłem było pokazanie jak w prosty sposób można z ESP zrobić termometr z LCD i wskazaniami po WIFI. W materiale pokazałem jak podłączyć sondę termometru i starałem się przekazać moje podpowiedzi jak podłączyć dowolną ilość sond (praktycznie chyba da się 19 sond + LCD ale nie sprawdzałem tego nigdy bo i po co) postępując tak jak w mich przykładach. Dodatkowo jako opcja pokazałem kawałek kodu HTML z przykładem jak to skonfigurować do odczytu temp. po WiFi. Kolega jatylkonachwile odwalił kawał roboty i dopasował kod HTML tak żeby bardziej odwzorować kolumny które są najpopularniejsze.

Mam nadzieje, że mnie rozumiesz i widzisz przesłanie- to taki projekt DIY do samodzielnej budowy i rozbudowy, tak jak pisałem chętnie pomogę w konfiguracji czy składaniu klocków, ale nie mam czasu na pisanie kodu czy konfiguracji do różnych wersji ESP czy różnych typów kolumn.

Jeśli chodzi o Twoje główne pytanie o zastosowanie do półkowej to oczywiście da się! Tylko trzeba pokombinować z konfiguracjami i kodem HTML- jak wszystko dobrze zrobisz to będziesz miał podgląd na LCD i po WWW z każdego urządzenia w sieci z przeglądarką internetową. Idąc krok dalej i puszczając wodze wyobraźni powiem Ci, że nawet piec CO takie ESP obsłuży wraz ze sterowaniem ogrzewaniem w całym domu (strefy, rozdzielacze, głowice itp) + jeszcze małą stację pogodową- kwestia wyobraźni, czasu i cierpliwości- i to jest najfajniejsze w mikrokontrolerach :) :freak: :smiech:
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

ludwinkb
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 15:21
Krótko o sobie: Jestem :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: ludwinkb »

Nie zrozumieliśmy się :scratch: pytanie było raczej do kolegi "jatylkonachwile" zmylił mnie wstawiony przez niego rysunek. :D Wiem że dałeś "wędkę".
Jestem techniczno-mechaniczny, "Anologowy".

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: chprzemo »

To żeśmy się nie zrozumieli- teraz już wszystko jest jasne dla mnie :D

Sorry za bezsensowny i bezpodstawny wywód :)
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 558
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: jatylkonachwile »

W tej linijce masz adres obrazka:

Kod: Zaznacz cały

<img src="https://i.imgur.com/XO14qr6.png" width="500" height="1000"/>
Możesz wstawić tam swój rysunek, a jak masz miejsce to i nawet na ESP to wgrać.

Kod: Zaznacz cały


<div style="position:relative; bottom:990; left:80;">

      Woda [Czujnik#Temperature] *C

</div>
Jako "Czujnik" wpisujesz nazwę swojego czujnika, a jeśli chcesz ustawić parametr w konkretnym miejscu na obrazku to zmieniasz parametry bottom:990 i left:80, te wartości to oczywiście pixele.
Awatar użytkownika

ludwinkb
100
Posty: 105
Rejestracja: poniedziałek, 18 wrz 2017, 15:21
Krótko o sobie: Jestem :)
Ulubiony Alkohol: Jack Daniel's, własny.
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Mazowieckie
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: ludwinkb »

:klaszcze: Gdzieś jest widoczny rysunek czy tylko poglądowy? Jeszcze raz dzięki gdyby co dopytam. Jeszcze nie wiem na jakim ESP go wgram (4 do wyboru)
Nie ma ludzi nieomylnych :D Każdy się uczy nawet ja z 5+ :freak:
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 4 lut 2019, 23:09 przez ludwinkb, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 558
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: jatylkonachwile »

W każdym z zamieszczonych kodów jest adres obrazka dla danej kolumny.

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: aakk »

A ma ktoś fotkę jak macie to zmontowane? Jakaś obudowa? Obrazek
Edit: no udało się zrobić.. Testy pomyślne, później złożę wszystko do kupy Obrazek

Jak wrzucam te kody html o odpalam przez adres to wyświetla mi się cały html zamiast obrazka i temperatur. Fakt temperatury też pokazuje prawidłowo ale widoczne między kodem html..
20190205_201830.jpeg
Tu efekt mojej pracy :
https://iv.pl/images/46734687753435953793.jpeg
Nie wiem dlaczego zdjęcie wgrane przez Tapatalk nie wyświetla się.
Ostatnio zmieniony wtorek, 5 lut 2019, 10:12 przez aakk, łącznie zmieniany 3 razy.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 558
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: jatylkonachwile »

A plik z html masz z rozszerzeniem *.ESP?

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: aakk »

Tak. Próbowałem jeszcze zmienić kodowanie pliku ale bezskutecznie. Całe szczęście mam podgląd bo samo wyświetlanie temperatury działa ale chciałbym to nieco "odpicować", dodać grafikę itd. Obrazek
Screenshot_20190209-042255_Opera%20Touch.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 558
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: jatylkonachwile »

Używasz któregoś z moich kodów czy coś modyfikowałeś? Po tych tagach </body></html> sądzę że coś namieszaleś.

aakk
1150
Posty: 1153
Rejestracja: poniedziałek, 7 sty 2019, 18:55
Status Alkoholowy: Konstruktor
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 20 razy
Otrzymał podziękowanie: 99 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: aakk »

Używałem wszystkich kodów i wyświetlała się ściana tekstu więc wkleiłem tylko to co mam w linijce wyświetlacza żeby choć był podgląd na samą temperaturę. Co ciekawe tego ostatniego nie mam w tym pliku a sie pokazuje. To w nawiasach
Destylatory ze stali nierdzewnej.
www.ak-spaw.pl
facebook.com/akspawpl
Zapraszam

przemek_maly
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: przemek_maly »

Super pomysł i opis.
Dodaj jeszcze opcje termostatu i będziemy mieć gotowe e-arc.
Awatar użytkownika

jatylkonachwile
550
Posty: 558
Rejestracja: poniedziałek, 13 wrz 2010, 18:24
Krótko o sobie: Główny projektant i konstruktor elektrohydrogumonapawarki z podczepem pod termobululator.
Status Alkoholowy: Wynalazca
Lokalizacja: Ziemia
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 43 razy
Kontakt:
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: jatylkonachwile »

Termostat możesz zrobić używając Rules, do włączenia w ustawieniach.

przemek_maly
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: przemek_maly »

Tak ale jak z poziomu przeglądarki lub z przycisku ustawić tę temperaturę danego dnia...

Coś tam wiem, ale tego bym nie ogarnął bez Google, a i tak nie było by to łatwe. Dla ludzi biegłych w tym temacie to coś do przemyślenia i do wykonania, czasami nawet dodatkowe wyzwanie.
Doceniam chęć podzielenia się swoją pracą i wiedzą.
Ostatnio zmieniony sobota, 16 mar 2019, 22:43 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

Autor tematu
chprzemo
900
Posty: 911
Rejestracja: poniedziałek, 9 wrz 2013, 20:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowanie: 134 razy
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: chprzemo »

@przemek_mały poniżej krótka instrukcja:


Utwórz "Dummy Device" w zakładce Devices:
Devices.PNG
W przeglądarce użyj takiego zapytania: <IP ESP>/?cmd=TaskValueSet,1,1,50 (składnia jest taka: TaskValueSet, <numer taska>, <numer zmiennej>, <wartość>) poniżej info gdzie są te numery, wartość to wiadomo- to co chcesz ustawić.
test.PNG
test2.PNG

Zrobiłem kawałek testowej stronki gdzie tak jak w pierwszym poście wyświetlam wartość zmiennej :

Kod: Zaznacz cały

<meta name="viewport" content="width=width=device-width, initial-scale=1">
<STYLE>
* {font-family:sans-serif; font-size:14pt;}
.button {margin:3px; padding:3px 8px; background-color:#07D; color:#FFF; text-decoration:none; border-radius:3px}
</STYLE>
<html>
<head>
	<meta http-equiv="refresh" content="2">
</head>
<body>
<br><br>
<center><b><i>" Test Dummy ESP !!! "</i></b></center>
<br><br>
<table  cellpadding="0" cellspacing="3">



<tr>
<td>Zmienna Dummy : [test#zmienna] </td>
</tr>

</body>
</html>
Efekt jest taki:

Strona.PNG

Teraz już wystarczy tylko napisać np. na stronie przycisk:

Kod: Zaznacz cały

<a class='button link' href="http://<IP ESP>/<NAZWA PLIKU .esp>?cmd=TaskValueSet,1,1,150"> test Dummy</a>
I już jest metoda na zapisanie ręczne jakiejś wartości, idąc dalej można zrobić przycisk:

Kod: Zaznacz cały

<a class='button link' href="http://<IP ESP>/<NAZWA PLIKU .esp>?cmd=TaskValueSet,1,1,[Wypelnienie#Temperature]"> Ustaw aktualną temp wypełnienia jako temp dnia</a>
(oczywiście [Wypelnienie#Temperature] jest przykładowe, trzeba wstawić prawidłowe odniesienie do termometru- to opisane jest w pierwszym poście tematu).

Można też zrobić rules i przycisk fizyczny żeby po wciśnięciu zapisywał jakąś wartość do Dummy Device. Po zrobieniu tego mamy zmienną do której na kilka sposobów można wpisać wartość i odwoływać się do niej w rules czy wyświetlać na lcd/WWW.


Mam nadzieję, że pomogłem:)

pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Jeśli życie daje Ci cytrynę poproś o sól i tequilę" (cyt. z filmu Who Am I- polecam)

przemek_maly
30
Posty: 36
Rejestracja: wtorek, 23 sty 2018, 12:35
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Termometr ESP Tutorial

Post autor: przemek_maly »

Eeeeeee zatkało mnie.
Dzięki wielkie, czekam na lcd i do roboty.
Mam ale za mały od,, nokia".

Cieszę się że miałem rację że mondry to się mondrością podzieli.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Kontrola procesu destylacji”