Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
Scream85
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 17:16
Załączniki
Whiskey i pogony

Postautor: Scream85 » niedziela, 4 sie 2019, 11:52

Witam. Nie mogłem się doszukać tematu, więc piszę w tym wątku.

Mianowicie zrobiłem zacier na whiskey (kukurydza i słód) i poszło w formie strippingu za pierwszym razem. Teraz będę destylować drugi raz i zastanawiam się czy mogę do 6 litrów urobku dodać pogony z cukrówki (ok. 2l)?
Później i tak dodam płatki dębowe

I jeszcze pytanko ostatnie: czy gotowy zacier do whiskey wymaga klarowania?


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Whiskey i pogony

Postautor: Góral bagienny » niedziela, 4 sie 2019, 12:52

Kolego pogony dodaje się do pierwszego gotowania :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

Awatar użytkownika

Kamal
1900
Posty: 1915
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 10:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Whiskey i pogony

Postautor: Kamal » niedziela, 4 sie 2019, 13:41

Z cukrówki nie radzę dodawać wegule, bo po co sobie psuć smak później trunku.
K.
Obrazek


czytam
200
Posty: 202
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 07:23
Załączniki
Re: Whiskey i pogony

Postautor: czytam » poniedziałek, 5 sie 2019, 05:37

Góral bagienny pisze:Kolego pogony dodaje się do pierwszego gotowania :)

Do drugiego, ale nie z cukrówki.


Autor tematu
Scream85
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 17:16
Załączniki
Re: Whiskey i pogony

Postautor: Scream85 » poniedziałek, 5 sie 2019, 09:30

Czy do pierwszego czy do drugiego to jeszcze można oko przymrużyć, bardziej chodzi o to czy warto/wypada mieszać urobek z nastawu z urobkiem z zacieru

I pytanie wciąż trwa: czy warto klarować zacier na whiskey (pytanie pod kątem utraty walorów smakowych)

Awatar użytkownika

Góral bagienny
550
Posty: 593
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Whiskey i pogony

Postautor: Góral bagienny » poniedziałek, 5 sie 2019, 16:07

Kolego pogony zawsze dodaję do pierwszego gotowania.
W twoim przypadku bym nie dodawał.
Jak robiłem nastaw, zacier z ekstraktu nie klarowałem ale o efektach porozmawiamy za rok :)
Pozdrawiam Góral ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D


PETER29
800
Posty: 805
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Załączniki
Re: Whiskey i pogony

Postautor: PETER29 » wtorek, 6 sie 2019, 01:33

Jeśli gotujesz na gazie lub w płaszczu nie musisz klarować.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF


Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości