Whiskey i pogony

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
Scream85
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 17:16
Podziękował: 1 raz

Post autor: Scream85 »

Witam. Nie mogłem się doszukać tematu, więc piszę w tym wątku.

Mianowicie zrobiłem zacier na whiskey (kukurydza i słód) i poszło w formie strippingu za pierwszym razem. Teraz będę destylować drugi raz i zastanawiam się czy mogę do 6 litrów urobku dodać pogony z cukrówki (ok. 2l)?
Później i tak dodam płatki dębowe

I jeszcze pytanko ostatnie: czy gotowy zacier do whiskey wymaga klarowania?
alembiki
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Whiskey i pogony

Post autor: Góral bagienny »

Kolego pogony dodaje się do pierwszego gotowania :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Kamal
2000
Posty: 2360
Rejestracja: wtorek, 9 paź 2012, 11:54
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 210 razy
Re: Whiskey i pogony

Post autor: Kamal »

Z cukrówki nie radzę dodawać wegule, bo po co sobie psuć smak później trunku.
K.
Obrazek

czytam
700
Posty: 723
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 15 razy
Otrzymał podziękowanie: 107 razy
Re: Whiskey i pogony

Post autor: czytam »

Góral bagienny pisze:Kolego pogony dodaje się do pierwszego gotowania :)
Do drugiego, ale nie z cukrówki.

Autor tematu
Scream85
2
Posty: 4
Rejestracja: wtorek, 27 lis 2018, 17:16
Podziękował: 1 raz
Re: Whiskey i pogony

Post autor: Scream85 »

Czy do pierwszego czy do drugiego to jeszcze można oko przymrużyć, bardziej chodzi o to czy warto/wypada mieszać urobek z nastawu z urobkiem z zacieru

I pytanie wciąż trwa: czy warto klarować zacier na whiskey (pytanie pod kątem utraty walorów smakowych)
Awatar użytkownika

Góral bagienny
2500
Posty: 2875
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 129 razy
Otrzymał podziękowanie: 549 razy
Re: Whiskey i pogony

Post autor: Góral bagienny »

Kolego pogony zawsze dodaję do pierwszego gotowania.
W twoim przypadku bym nie dodawał.
Jak robiłem nastaw, zacier z ekstraktu nie klarowałem ale o efektach porozmawiamy za rok :)
Pozdrawiam Góral ;)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Whiskey i pogony

Post autor: PETER29 »

Jeśli gotujesz na gazie lub w płaszczu nie musisz klarować.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”