Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.

Autor tematu
jarzi
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 21:51
Załączniki
Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Postautor: jarzi » niedziela, 7 lip 2019, 21:20

Witam.
Im więcej czytam tym gorzej, a niestety duzo cennych wskazówek ginie gdzieś rozrzucona po starych tematach.
Chciałbym się dowiedzieć lub potwierdzić to co ustaliłem odnośnie sprzętu.

Sprzęt typu pot still (PS) - podstawowy sprzęt do prostej destylacji. Dobry do tworzenia trunków smakowych, nie nadaje się do tworzenia spirytusu.

Kolumna rektyfikacyjna (KR) - bardziej skomplikowana od PS. Główne założenie produkcyjne spirytus, nie nadaje się do trunków smakowych ponieważ "ucina" aromaty.

Kolumna półkowa (KP) - sprzęt uniwersalny, zrobi i spirytus i smakówki. Z reguły ma najwyższą wydajność z w/w aparatów.

Dobrze rozumuje?

Następne moje pytanie.

Planuje zacząć bawić się w whisky/burbon/zboże. W tej chwili posiadam dużego pot stilla od Zygmunta. Czy zostać przy tym, czy kombinować w stronę kolumny półkowej? A może jeszcze coś innego?

I ostatnie pytanie.

Czy przy zabawie z whisky/burbon/zboże etc. wymagany jest kocioł z płaszczem wodnym? Nie do końca rozumiem czy do gotowania wlewa się całość czy filtruje się i klaruje.
Pozdrawiam Marcin.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 8 lip 2019, 05:37

jarzi pisze:
Planuje zacząć bawić się w whisky/burbon/zboże. W tej chwili posiadam dużego pot stilla od Zygmunta. Czy zostać przy tym, czy kombinować w stronę kolumny półkowej?...

W stronę półkowej. Np. takiej: post147430.html#p147430
Wersje do wyboru.
Czy przy zabawie z whisky/burbon/zboże etc. wymagany jest kocioł z płaszczem wodnym? Nie do końca rozumiem czy do gotowania wlewa się całość czy filtruje się i klaruje.

Płaszcz jak najbardziej. Bez względu na to czy będziesz gotował w gęstwie czy odcedzone.


Autor tematu
jarzi
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 21:51
Załączniki
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Postautor: jarzi » poniedziałek, 8 lip 2019, 06:10

lesgo58 pisze: czy będziesz gotował w gęstwie czy odcedzone.

No właśnie pytanie jak jest lepiej?

Pytanie:
Czy zwiększając długość rury w PS polepszy się jakość produktu czy to gra nie warta świeczki? W przypadku KP w zależności od ilości półek wytwarzamy różny produkt, a jak to jest z PS?


Szlumf
1550
Posty: 1576
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Postautor: Szlumf » poniedziałek, 8 lip 2019, 06:42

jarzi pisze:.........................

Kolumna rektyfikacyjna (KR) - bardziej skomplikowana od PS. Główne założenie produkcyjne spirytus, nie nadaje się do trunków smakowych ponieważ "ucina" aromaty.

Kolumna półkowa (KP) - sprzęt uniwersalny, zrobi i spirytus i smakówki. Z reguły ma najwyższą wydajność z w/w aparatów.
......................


Na kolumnie rektyfikacyjnej z pełnym wypełnieniem zrobisz też trunki smakowe. Po prostu inaczej prowadzisz destylację niż przy spirytusie.

Uniwersalność kolumny półkowej zależy od ilości półek i innych szczegółów budowy. Do spirytusu wskazane minimum 10 półek.


Autor tematu
jarzi
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 21:51
Załączniki
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Postautor: jarzi » poniedziałek, 8 lip 2019, 06:57

Pelne wypełnienie czyli sprezynki pryzmatyczne lub zmywaki.
Kolumnę rektyfikacyjna sobie odpuszczę.

Z tego co wyczytałem KP do "smakówek" wystarczają 3-4 półki, 5-7 półek to urobek na poziomie 90%, a od 7-10 półek to 96+.
Czy wraz z zwiększanie ilości półek powinno się zwiększyć ilość grzalek w zbiorniku? Jaki zbiornik minimum nadaje się do takiej kolumny?
Który z w/w sprzętów najszybciej "ugotuje" towar?

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 8 lip 2019, 07:11

Szlumf pisze:Uniwersalność kolumny półkowej zależy od ilości półek i innych szczegółów budowy. Do spirytusu wskazane minimum 10 półek.

Mnie ostatnio udało się dopracować proces w taki sposób że uzyskuję bardzo dobry spirytus. 5 półek plus bufor wzmacniający i OLM. Te brakujące wzmocnienie uzyskuję z bufora. Procent końcowy "niestety tylko" 95%, ale jakość całkiem akceptowalna. Spirytus jest "inny" jak z kolumny wypełnionej. Jest czysty ale mniej sterylny. Dla mnie ta sterylność jest wadą.

@jarzi
Jeśli chodzi o gotowanie wsadu - gęste czy przecedzone - to nie istnieje pojęcie "jak jest lepiej". Obydwa sposoby mają swoje zalety i wady.
No chyba ze masz na mysli porównanie kotła z płaszczem i bez. Tutaj odpowiedź jest prosta. W płaszczu gotujesz jak chcesz. W kotle z grzałkami musisz uważać na przypalenia.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lip 2019, 07:31 przez lesgo58, łącznie zmieniany 4 razy.


Szlumf
1550
Posty: 1576
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 21:40
Załączniki
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Postautor: Szlumf » poniedziałek, 8 lip 2019, 07:32

lesgo58 pisze:...................
Mnie ostatnio udało się dopracować proces w taki sposób że uzyskuję bardzo dobry spirytus. % półek plus bufor wzmacniający i OLM. Te brakujące wzmocnienie uzyskuję z bufora. Procent końcowy "niestety tylko" 95%, ale jakość całkiem akceptowalna..................

Leszku może opisz to dokładniej w osobnym temacie. "Półkowników" przybywa więc każde doświadczenie z użyciem kolumny półkowej będzie zapewne mile widziane.


Autor tematu
jarzi
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 21:51
Załączniki
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Postautor: jarzi » poniedziałek, 8 lip 2019, 07:40

Ja właśnie dostaje mętlik w głowie od ilości przeczytanych informacji, które często są zupełnie różne. Chciałbym to wszystko ujednolicić i w wolnej chwili napisać taki mini poradnik dla początkujących. Niestety moja (jeszcze mała) wiedza jest z zakresu pot stilla.
Mam ambitny plan na produkcję whisky, łącznie ze starzeniem w beczkach po burbonie o pojemności powyżej 50l., ale muszę sobie wszystko poukładać w głowie, zacząć kompletowac materiał do budowy sprzętu. Zaplecze jakies mam (warsztat samochodowy, brat spawacz z dostępem do lasera + dwóch tokarzy). No chyba, że opłaca się kupić kolumnę od Zygmunta.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 8 lip 2019, 07:54

jarzi pisze:Ja właśnie dostaje mętlik w głowie od ilości przeczytanych informacji, które często są zupełnie różne.

Jedyny sposób na opanowanie tego wszystkiego jest praktyka. I jeszcze raz praktyka. Czytanie opisów bez porównania produktów ma sens tylko poglądowy. Każdy z nas szuka swojej drogi.
Tak więc dopóki nie zaczniesz pędzić to ten mętlik będzie narastał.

Awatar użytkownika

lesgo58
4000
Posty: 4343
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 12:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Załączniki
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Postautor: lesgo58 » poniedziałek, 8 lip 2019, 08:18

Szlumf pisze:...może opisz to dokładniej w osobnym temacie.

Oczywiście nie omieszkam. Eksperyment stanowi większą część jednego ze starych projektów.
Trochę to jednak potrwa bo muszę porobić kilka procesów porównawczych. A ostatnio u mnie krucho z czasem.


Autor tematu
jarzi
30
Posty: 34
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 21:51
Załączniki
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Postautor: jarzi » wtorek, 9 lip 2019, 13:50

Decyzję podjęte. Rozbudowa Pot Stilla i budowa kolumny półkowej w planie 2020r.
Przy pot stillu dojdzie refluks i przedłużenie. Co się zmieni jeżeli przedłuże pot stilla z 1m na 2m? Poprawia się walory smakowe czy wręcz przeciwnie? Czy takie przedłużenie wypełniać czy zostawić puste?


Wróć do „Pierwsze Kroki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości