Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Zbiór podstawowych wiadomości dla początkujących destylerów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jarzi
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 22:51
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: jarzi »

Witam.
Im więcej czytam tym gorzej, a niestety duzo cennych wskazówek ginie gdzieś rozrzucona po starych tematach.
Chciałbym się dowiedzieć lub potwierdzić to co ustaliłem odnośnie sprzętu.

Sprzęt typu pot still (PS) - podstawowy sprzęt do prostej destylacji. Dobry do tworzenia trunków smakowych, nie nadaje się do tworzenia spirytusu.

Kolumna rektyfikacyjna (KR) - bardziej skomplikowana od PS. Główne założenie produkcyjne spirytus, nie nadaje się do trunków smakowych ponieważ "ucina" aromaty.

Kolumna półkowa (KP) - sprzęt uniwersalny, zrobi i spirytus i smakówki. Z reguły ma najwyższą wydajność z w/w aparatów.

Dobrze rozumuje?

Następne moje pytanie.

Planuje zacząć bawić się w whisky/burbon/zboże. W tej chwili posiadam dużego pot stilla od Zygmunta. Czy zostać przy tym, czy kombinować w stronę kolumny półkowej? A może jeszcze coś innego?

I ostatnie pytanie.

Czy przy zabawie z whisky/burbon/zboże etc. wymagany jest kocioł z płaszczem wodnym? Nie do końca rozumiem czy do gotowania wlewa się całość czy filtruje się i klaruje.
Pozdrawiam Marcin.
alembiki
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Post autor: lesgo58 »

jarzi pisze:
Planuje zacząć bawić się w whisky/burbon/zboże. W tej chwili posiadam dużego pot stilla od Zygmunta. Czy zostać przy tym, czy kombinować w stronę kolumny półkowej?...
W stronę półkowej. Np. takiej: post147430.html#p147430
Wersje do wyboru.
Czy przy zabawie z whisky/burbon/zboże etc. wymagany jest kocioł z płaszczem wodnym? Nie do końca rozumiem czy do gotowania wlewa się całość czy filtruje się i klaruje.
Płaszcz jak najbardziej. Bez względu na to czy będziesz gotował w gęstwie czy odcedzone.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
jarzi
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 22:51
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Post autor: jarzi »

lesgo58 pisze: czy będziesz gotował w gęstwie czy odcedzone.
No właśnie pytanie jak jest lepiej?

Pytanie:
Czy zwiększając długość rury w PS polepszy się jakość produktu czy to gra nie warta świeczki? W przypadku KP w zależności od ilości półek wytwarzamy różny produkt, a jak to jest z PS?

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Post autor: Szlumf »

jarzi pisze:.........................

Kolumna rektyfikacyjna (KR) - bardziej skomplikowana od PS. Główne założenie produkcyjne spirytus, nie nadaje się do trunków smakowych ponieważ "ucina" aromaty.

Kolumna półkowa (KP) - sprzęt uniwersalny, zrobi i spirytus i smakówki. Z reguły ma najwyższą wydajność z w/w aparatów.
......................
Na kolumnie rektyfikacyjnej z pełnym wypełnieniem zrobisz też trunki smakowe. Po prostu inaczej prowadzisz destylację niż przy spirytusie.

Uniwersalność kolumny półkowej zależy od ilości półek i innych szczegółów budowy. Do spirytusu wskazane minimum 10 półek.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jarzi
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 22:51
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Post autor: jarzi »

Pelne wypełnienie czyli sprezynki pryzmatyczne lub zmywaki.
Kolumnę rektyfikacyjna sobie odpuszczę.

Z tego co wyczytałem KP do "smakówek" wystarczają 3-4 półki, 5-7 półek to urobek na poziomie 90%, a od 7-10 półek to 96+.
Czy wraz z zwiększanie ilości półek powinno się zwiększyć ilość grzalek w zbiorniku? Jaki zbiornik minimum nadaje się do takiej kolumny?
Który z w/w sprzętów najszybciej "ugotuje" towar?
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Post autor: lesgo58 »

Szlumf pisze: Uniwersalność kolumny półkowej zależy od ilości półek i innych szczegółów budowy. Do spirytusu wskazane minimum 10 półek.
Mnie ostatnio udało się dopracować proces w taki sposób że uzyskuję bardzo dobry spirytus. 5 półek plus bufor wzmacniający i OLM. Te brakujące wzmocnienie uzyskuję z bufora. Procent końcowy "niestety tylko" 95%, ale jakość całkiem akceptowalna. Spirytus jest "inny" jak z kolumny wypełnionej. Jest czysty ale mniej sterylny. Dla mnie ta sterylność jest wadą.

@jarzi
Jeśli chodzi o gotowanie wsadu - gęste czy przecedzone - to nie istnieje pojęcie "jak jest lepiej". Obydwa sposoby mają swoje zalety i wady.
No chyba ze masz na mysli porównanie kotła z płaszczem i bez. Tutaj odpowiedź jest prosta. W płaszczu gotujesz jak chcesz. W kotle z grzałkami musisz uważać na przypalenia.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 8 lip 2019, 08:31 przez lesgo58, łącznie zmieniany 4 razy.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Szlumf
2000
Posty: 2382
Rejestracja: czwartek, 9 maja 2013, 22:40
Podziękował: 630 razy
Otrzymał podziękowanie: 584 razy
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Post autor: Szlumf »

lesgo58 pisze:...................
Mnie ostatnio udało się dopracować proces w taki sposób że uzyskuję bardzo dobry spirytus. % półek plus bufor wzmacniający i OLM. Te brakujące wzmocnienie uzyskuję z bufora. Procent końcowy "niestety tylko" 95%, ale jakość całkiem akceptowalna..................
Leszku może opisz to dokładniej w osobnym temacie. "Półkowników" przybywa więc każde doświadczenie z użyciem kolumny półkowej będzie zapewne mile widziane.
Awatar użytkownika

Autor tematu
jarzi
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 22:51
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Post autor: jarzi »

Ja właśnie dostaje mętlik w głowie od ilości przeczytanych informacji, które często są zupełnie różne. Chciałbym to wszystko ujednolicić i w wolnej chwili napisać taki mini poradnik dla początkujących. Niestety moja (jeszcze mała) wiedza jest z zakresu pot stilla.
Mam ambitny plan na produkcję whisky, łącznie ze starzeniem w beczkach po burbonie o pojemności powyżej 50l., ale muszę sobie wszystko poukładać w głowie, zacząć kompletowac materiał do budowy sprzętu. Zaplecze jakies mam (warsztat samochodowy, brat spawacz z dostępem do lasera + dwóch tokarzy). No chyba, że opłaca się kupić kolumnę od Zygmunta.
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Post autor: lesgo58 »

jarzi pisze:Ja właśnie dostaje mętlik w głowie od ilości przeczytanych informacji, które często są zupełnie różne.
Jedyny sposób na opanowanie tego wszystkiego jest praktyka. I jeszcze raz praktyka. Czytanie opisów bez porównania produktów ma sens tylko poglądowy. Każdy z nas szuka swojej drogi.
Tak więc dopóki nie zaczniesz pędzić to ten mętlik będzie narastał.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

lesgo58
5000
Posty: 5230
Rejestracja: poniedziałek, 18 kwie 2011, 13:31
Krótko o sobie: "...coqito ergo sum..."
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Land Krzyżaków. Pogranicze Prus wschodnich.
Podziękował: 1292 razy
Otrzymał podziękowanie: 2744 razy
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Post autor: lesgo58 »

Szlumf pisze:...może opisz to dokładniej w osobnym temacie.
Oczywiście nie omieszkam. Eksperyment stanowi większą część jednego ze starych projektów.
Trochę to jednak potrwa bo muszę porobić kilka procesów porównawczych. A ostatnio u mnie krucho z czasem.
Pozostaję: otwarty, elastyczny i ciekawy.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy Teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
Awatar użytkownika

Autor tematu
jarzi
30
Posty: 35
Rejestracja: wtorek, 14 sie 2018, 22:51
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.

Post autor: jarzi »

Decyzję podjęte. Rozbudowa Pot Stilla i budowa kolumny półkowej w planie 2020r.
Przy pot stillu dojdzie refluks i przedłużenie. Co się zmieni jeżeli przedłuże pot stilla z 1m na 2m? Poprawia się walory smakowe czy wręcz przeciwnie? Czy takie przedłużenie wypełniać czy zostawić puste?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pierwsze Kroki”