Znaleziono 34 wyniki
- poniedziałek, 23 lis 2020, 17:41
- Forum: Destylatory pot-still
- Temat: Przystawka refluxowa do pot stilla
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 15197
Re: Przystawka refluxowa do pot stilla
Przystawka zrobiona. Lutowanie może nie perfekcyjne, ale szczelne. Później wrzucę fotki. Jedyny problem w tym, że nie mogę wyregulować przepływu wody - czekam na trójnik z zaworkami.
- wtorek, 9 lip 2019, 16:31
- Forum: Oczyszczanie destylatu
- Temat: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O
- Odpowiedzi: 38
- Odsłony: 20172
Re: Mętnienie - jakby mleka dolał O.O
Ja używam wody destylowanej i nigdy nie miałem problemu z metnieniem. Jedynie sliwowica miała lekka poświate, takie jakby refleksy świetlne jak się pod światło oglądało.
- wtorek, 9 lip 2019, 14:50
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4199
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
Decyzję podjęte. Rozbudowa Pot Stilla i budowa kolumny półkowej w planie 2020r.
Przy pot stillu dojdzie refluks i przedłużenie. Co się zmieni jeżeli przedłuże pot stilla z 1m na 2m? Poprawia się walory smakowe czy wręcz przeciwnie? Czy takie przedłużenie wypełniać czy zostawić puste?
Przy pot stillu dojdzie refluks i przedłużenie. Co się zmieni jeżeli przedłuże pot stilla z 1m na 2m? Poprawia się walory smakowe czy wręcz przeciwnie? Czy takie przedłużenie wypełniać czy zostawić puste?
- poniedziałek, 8 lip 2019, 08:40
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4199
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
Ja właśnie dostaje mętlik w głowie od ilości przeczytanych informacji, które często są zupełnie różne. Chciałbym to wszystko ujednolicić i w wolnej chwili napisać taki mini poradnik dla początkujących. Niestety moja (jeszcze mała) wiedza jest z zakresu pot stilla. Mam ambitny plan na produkcję whisk...
- poniedziałek, 8 lip 2019, 07:57
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4199
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
Pelne wypełnienie czyli sprezynki pryzmatyczne lub zmywaki. Kolumnę rektyfikacyjna sobie odpuszczę. Z tego co wyczytałem KP do "smakówek" wystarczają 3-4 półki, 5-7 półek to urobek na poziomie 90%, a od 7-10 półek to 96+. Czy wraz z zwiększanie ilości półek powinno się zwiększyć ilość grza...
- poniedziałek, 8 lip 2019, 07:10
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4199
Re: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
No właśnie pytanie jak jest lepiej?lesgo58 pisze: czy będziesz gotował w gęstwie czy odcedzone.
Pytanie:
Czy zwiększając długość rury w PS polepszy się jakość produktu czy to gra nie warta świeczki? W przypadku KP w zależności od ilości półek wytwarzamy różny produkt, a jak to jest z PS?
- niedziela, 7 lip 2019, 22:20
- Forum: Pierwsze Kroki
- Temat: Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
- Odpowiedzi: 10
- Odsłony: 4199
Zbiór informacji odnośnie sprzętu.
Witam. Im więcej czytam tym gorzej, a niestety duzo cennych wskazówek ginie gdzieś rozrzucona po starych tematach. Chciałbym się dowiedzieć lub potwierdzić to co ustaliłem odnośnie sprzętu. Sprzęt typu pot still (PS) - podstawowy sprzęt do prostej destylacji. Dobry do tworzenia trunków smakowych, ni...
- wtorek, 2 kwie 2019, 00:15
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 723341
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Popełniłem sliwowice i powiem Wam, że mam z 3 różnych odmian śliwki. Tylko węgierka z starego sadu smakuje dobrze (pomijam błędy produkcji jako iż to mój pierwszy produkt). Pozostałe 2 gatunki których nazw już nawet nie pamiętam, nie mają startu do tej z węgierki. Jeżeli w tym roku będę miał dostęp ...
- wtorek, 2 kwie 2019, 00:05
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252279
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Tak jak pisałem, są to moje wnioski. Narazie 20l rumu leżakuje w beczce od P. Romana na strychu do świąt w grudniu. Pozostale: 0.7l przyprawiłem, odstawiłem na miesiąc i znikł w jeden wieczór :) kolejne 2x 0.7l białego znikło krótko po przyprawionym. Pozostawiłem sobie również dunder, przelany do 5l...
- poniedziałek, 1 kwie 2019, 23:41
- Forum: Destylatory pot-still
- Temat: Przystawka refluxowa do pot stilla
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 15197
Re: Przystawka refluxowa do pot stilla
Materiał na kołnierze muszę kupić, więc może faktycznie mosiężne wezmę.
Tak się jeszcze zastanawiam czy średnica wewnętrzna refluxu powinna być taka jak średnica deflegmatora, czy zrobić mniejsza średnicę?
Tak się jeszcze zastanawiam czy średnica wewnętrzna refluxu powinna być taka jak średnica deflegmatora, czy zrobić mniejsza średnicę?
- poniedziałek, 1 kwie 2019, 21:49
- Forum: Destylatory pot-still
- Temat: Przystawka refluxowa do pot stilla
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 15197
Re: Przystawka refluxowa do pot stilla
Planuję zrobić tak:
Blacha miedziana 2mm wycięta w kołnierz (mam kołnierze w pot stillu. Do kołnierza przylutowana rura wewnętrzna o średnicy 54mm następnie rura zewnętrzna 63 mm i na to górny kołnierz. Oczywiście jeszcze rurki in/out do wody.
Wysokość 15cm. Czy zrobić wyższy?
Blacha miedziana 2mm wycięta w kołnierz (mam kołnierze w pot stillu. Do kołnierza przylutowana rura wewnętrzna o średnicy 54mm następnie rura zewnętrzna 63 mm i na to górny kołnierz. Oczywiście jeszcze rurki in/out do wody.
Wysokość 15cm. Czy zrobić wyższy?
- poniedziałek, 1 kwie 2019, 21:00
- Forum: Destylatory pot-still
- Temat: Przystawka refluxowa do pot stilla
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 15197
Re: Przystawka refluxowa do pot stilla
Dla mnie akurat taniej by wyszło zrobić "rura w rurze" czyli płaszcz (mam materiał za free). Ważniejsze dla mnie jest co będzie lepsze.
Jeżeli spirala to jaką rurkę wywinąć? Fi 8mm?
Jeżeli spirala to jaką rurkę wywinąć? Fi 8mm?
- poniedziałek, 1 kwie 2019, 20:12
- Forum: Destylatory pot-still
- Temat: Przystawka refluxowa do pot stilla
- Odpowiedzi: 27
- Odsłony: 15197
Przystawka refluxowa do pot stilla
Witam! Mam zamiar rozbudować pot still. Na pierwszy rzut chce dołożyć przystawkę refluxowa (następny będzie aromatyzator, a w zimę może zbuduje kolumnę rektyfikacyjna). Pytanie czy przystawkę robić na zasadzie płaszcza wodnego czy lepiej zrobić spirale wewnątrz rury? Wydaje mi się, że spirala będzie...
- poniedziałek, 1 kwie 2019, 19:42
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: DOMOWY RUM - PRZEPISY
- Odpowiedzi: 619
- Odsłony: 252279
Re: DOMOWY RUM - PRZEPISY
Robiłem rum metoda dundrowa i wnioski jakie wyciagłem: 1.Z każdym kolejnym dundrem trzeba zmniejszać ilość cukru (mierzyć blg, a nie trzymać się proporcji) 2. Lepiej robić jedna długa destylacje z konkretnym cięciem frakcji niż robić szybki odbiór i ponowne gotowanie. 3. Przedgonu odbierałem około 1...
- wtorek, 4 gru 2018, 19:49
- Forum: Przechowywanie destylatu
- Temat: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
- Odpowiedzi: 1432
- Odsłony: 522674
Re: Beczka dębowa - przechowywanie destylatu
Czy beczka 20L do przechowywania rumu to dobry pomysł? Czy ma ktoś namiary na dobre beczki w dobrej cenie?
- piątek, 26 paź 2018, 21:56
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 248229
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Boję się, żeby nie stracić aromatów rumu. A jak pochopnie zrobię szybki odpęd z 3 nastawów i drugą destylację i okaże się to kichą to szkoda materiału. Jako początkujący psotnik wolałbym odpuścić sobie eksperymenty i nabrać doświadczenia na sprawdzonych metodach.
- piątek, 26 paź 2018, 21:19
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 248229
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Zacier się klaruje, zapach jajka na razie odpuścił Teraz pytanko. Jaką metodą wypsocić to. Czy najpierw szybki odpęd na surówkę (będę robił 3 nastawy dundrowo), a potem drugie grzanie z dokładnym podziałem? Czy zrobić tylko jedno pędzenie, z dokładnym dzieleniem frakcji i pilnowaniem parametrów?
- poniedziałek, 22 paź 2018, 12:03
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 248229
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
A czy ten dunder który zostanie po psoceniu, można wykorzystać, czy lepiej w kanał i nowy nastaw robić?
- poniedziałek, 22 paź 2018, 07:34
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 248229
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Melasa Silver Spoon. Fermentator nowy, wyparzony przed nastawianiem. Cukier Sweet Family trzcinowy.
- niedziela, 21 paź 2018, 20:47
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Rum - produkcja metodą dundrową
- Odpowiedzi: 822
- Odsłony: 248229
Re: Rum - produkcja metodą dundrową
Mam taki problem. Mam zamiar zrobić rum metodą dundrową. Nastaw na rum - 4kg cukru trzcinowego i 2kg melasy, drożdże Coobra rum i węgiel aktywny w płynie. Temperatura startowa 25*C, Blg startowe 22. Nastawiłem to w czwartek. Wczoraj (tj sobota) zaczął być odczuwalny zapach jajka. Zmierzyłem temperat...
- czwartek, 27 wrz 2018, 11:46
- Forum: Pytania o kompletne destylatory z Internetu
- Temat: Destylatory pot-still z destylatory miedziane.pl
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2588
Re: Destylatory pot-still z destylatory miedziane.pl
Mam pot still od Zygmunta. Z możliwością rozbudowy, na kegu 30L z jedną grzałką + regulator. Po jednym pędzeniu mogę powiedzieć, że działa. Wiem tez, że sporo błędów zrobiłem i przy drugiej próbie powinno być lepiej. Jeżeli chodzi o wykonanie to nie ma do czego się przyczepić - wszystko estetycznie....
- czwartek, 6 wrz 2018, 22:56
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 723341
Re: Śliwowica 2009 - 2018
28.08.2018 Nastawienie śliwek - BLG nie mierzone. 31.08.2018 BLG 13. 2.09.2018 BLG 10. 4.09.2018 BLG 6. Tak to wygląda u mnie. BLG soku tak jak pisałem w zależności od partii śliwek wahało się pomiędzy 13-15blg. Do 35kg dodałem 1.5kg cukru. Dodatkowo nastaw stał początkowo w piwnicy i bardzo wolno p...
- czwartek, 6 wrz 2018, 20:12
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 723341
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Blg w śliwkach. U mnie wyszło 11 BLg już po uwzględnieniu niecukrów (pływak w wodzie był na -4). Jak by nie patrzeć średnia wartość "książkowa". Jednak na forum pojawiają się wpisy o 18 a nawet 20 Blg!? U mnie BLG wychodziło od 13 do 15. W zależności z której miski (leżały w nich wypestko...
- środa, 5 wrz 2018, 10:44
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: jarzi
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2005
Re: jarzi
Jak najbardziej do serwowania. Do starzenia to pewnie ~60L, ale w tym celu będę musiał zająć żony "skrytkę na przetwory". A to trzeba w przemyślany sposób uczynić..redhot pisze:Witaj i pamiętaj, że beczka 15l to tak bardziej do serwowania, niż leżakowania
- środa, 5 wrz 2018, 10:12
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 723341
Re: Śliwowica 2009 - 2018
@kwik44
Mam w szklanym gąsiorze, zabezpieczone rurką + gazik na wylot rurki bo muszki się topiły w niej. Zostawić tak jak jest i czekać na sprzęt, czy przefiltrować, użyć duoklar'u i wtedy czekać?
A beczkę będę dziś zamawiał bo gąsior jest niewygodny.
Mam w szklanym gąsiorze, zabezpieczone rurką + gazik na wylot rurki bo muszki się topiły w niej. Zostawić tak jak jest i czekać na sprzęt, czy przefiltrować, użyć duoklar'u i wtedy czekać?
A beczkę będę dziś zamawiał bo gąsior jest niewygodny.
- wtorek, 4 wrz 2018, 23:27
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 723341
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Na obecną chwilę mam blg 6. Sprzęt do psocenia przyjdzie około 20 września. Czy jak przerobi do 0blg to może tak to stać w gąsiorze czy podjąć jakieś kroki? Dosypać cukru żeby drożdże miały jeszcze co robić? Dodam, że dwa dni temu blg wynosiło 11. Może wynieść to do piwnicy, bo na razie trzymam w ku...
- środa, 29 sie 2018, 13:58
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 723341
Re: Śliwowica 2009 - 2018
35 kg śliwek. Usunąłem pestki i przepuściłem przez wyciskarkę wolnoobrotowa na sitku do smmothie. Wyszedł taki bardzo gesty sok. Wrzuciłem wszytko do gąsiora. Oddzielone skórki (maszynka wyrzuca drugim otworem) tez wrzuciłem). Dodałem 3L wody i 1.5kg cukru. Jak mierzyłem blg soku (nie musu) to wycho...
- wtorek, 28 sie 2018, 17:10
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 723341
Re: Śliwowica 2009 - 2018
To zmiele całość i wrzucę do gasiora razem z miąższem. Zobczymy co wyjdzie. Mogą być drożdże do wina z czerwonych owoców?
- wtorek, 28 sie 2018, 14:07
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 723341
Re: Śliwowica 2009 - 2018
No to jak mówiecie? Zmielić te śliwki czy nie?
- poniedziałek, 27 sie 2018, 21:25
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 723341
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Problem w tym, że (jeszcze) nie mam beczki. Przerobić 40kg śliwek to nie będzie jakiś mega wyczyn. A, że mam fajną wyciskarkę wolnoobrotową to czemu by nie skorzystać? Tylko zastanawiam się czy lepiej śliwki w całości czy przetarte na miazgę?
Drożdze dać do owocówek czy winne?
Drożdze dać do owocówek czy winne?
- poniedziałek, 27 sie 2018, 20:33
- Forum: Nastawy owocowe
- Temat: Śliwowica 2009 - 2024
- Odpowiedzi: 2591
- Odsłony: 723341
Re: Śliwowica 2009 - 2018
Jutro dostaje śliwki na trunek (30-40kg). Bede nastawial w gasiorze. I zastanawiam sie czy poprostu kroic i pestkowac czy może przepuścić całość przez wyciskarke wolnoobrotowa na sitku do "smoothie"? Co sadzicie?
Mod.
Pisz staranniej
Mod.
Pisz staranniej
- czwartek, 16 sie 2018, 22:53
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Perfekcyjny RUM - przepis
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 28143
Re: Perfekcyjny RUM - przepis
Przepis kolegi wawaldek11 chętnie przygarnę przepis autora doskonale wiem gdzie szukać
- czwartek, 16 sie 2018, 20:55
- Forum: Nastaw na Rum
- Temat: Perfekcyjny RUM - przepis
- Odpowiedzi: 32
- Odsłony: 28143
Re: Perfekcyjny RUM - przepis
Też poproszę o przepis, na ten rum.
- czwartek, 16 sie 2018, 00:31
- Forum: Przywitaj Się!
- Temat: jarzi
- Odpowiedzi: 5
- Odsłony: 2005
jarzi
Cześć wszystkim! Mam na imię Marcin, mam 28lat i jestem z północnej wielkopolski. Zawodowo pracuje jako mechanik samochodowy. Od jakiegoś czasu mam chęć spróbować produkcji własnych wyrobów. Jeżeli chodzi o smak to od pewnego czasu klasyfikacja plasuje sie nastepujaco: 1. Rum - bialy lub ciemny, oba...