Jaki Porter do porterówki

Dyskusja ogólna o wytwarzaniu nalewek i ich przyrządzaniu...

Autor tematu
użytkownik usunięty

Post autor: użytkownik usunięty »

Panowie jaki porter jest najbardziej odpowiedni do porterówki.
W swoim rejonie mogę kupić bez problemu różne marki poczynając od:
Żywiec
Okocim
Porter Cieszyński
Komes
Grand Imperial Porter
Porter lwowski(browar Ukrainski)
koncentraty wina
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3067
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Góral bagienny »

Ja robiłem z Żywca i ludziska mlaskali :D
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Doody »

Polecam Komesa. To jeden z lepszych polskich porterów produkowanych przez "koncerniaki"
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: użytkownik usunięty »

Poza tym Komes zdobył złoty medal za swój porter w najbardziej prestiżowym konkursie w europie i brązowy rok później w największym konkursie świata.

prodwin
30
Posty: 31
Rejestracja: poniedziałek, 21 gru 2015, 23:29
Ulubiony Alkohol: Piwo musi być! :)
Lokalizacja: Czeladź
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: prodwin »

Ja zawszę robię z Żywieckiego :) Z Komesa robiłem tylko raz ale również nalewka była bardzo dobra tylko nieco łagodniejsza w smaku więc śmiało mogę polecić. Pod warunkiem, że mówimy o zwykłym Komesie Porter, nie z płatkami dębu ani z malinami bo tych nie testowałem ;)

przegab
200
Posty: 214
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: przegab »

Mi Komes bardziej smakuje od Żywca ale porterówka bardziej mi podchodzi na tym drugim.

zaradek
250
Posty: 263
Rejestracja: sobota, 16 wrz 2017, 21:39
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 14 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: zaradek »

A ja zrobiłem pół na pół: Komes + Książęce ciemne łagodne (dałem 2x za dużo cukru i musiałem dokupić piwo a w osiedlowym sklepie nie mieli Portera) - też wyszło smacznie.
Chciałem w objęcia Morfeusza, ale Dionizos był szybszy.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: użytkownik usunięty »

Kupiłem wczoraj porter Komesa, Żywca i Cieszyńskie.
Wszystkie trzy otworzyłem, po otwarciu i zamieszaniu piwami najłatniej pachniał Komes, między Żywcem, a Cieszyńskim nie mogłem znaleźć różnicy, to samo w smaku. Komes był pełny, a te dwa pozostałe smakowały tak samo, tak jakby były rzadsze, mniej bogate w bukiet smakowy.
Pozostawiłem po trochę każdego piwa i dałem na drugi dzień posmakować małżonce. stwierdziła, że Komes dziwnie pachnie, ale nie znaczyło to, że źle.
Po posmakowaniu jednoznacznie stwierdziła, że Komes najlepiej smakuje i że zapach jak najbardziej pasuje do smaku.
Oczywiście musiałem dokończyć piwa, które otworzyłem wczoraj wieczorem i powiem wam...że po dniu Komes jeszcze bardziej odstaje od dwóch pozostałych piw na plus.
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Doody »

Komes pachnie z butelki śliwką, a to dobrze świadczy o porterze.
Pozdrawiam
Darek

KarolinaZawierucha
10
Posty: 11
Rejestracja: piątek, 7 cze 2019, 13:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Kontakt:
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: KarolinaZawierucha »

Ja proponuje jakieś piwo kraftowe lub rzemieślnicze. Droższe ale jak dla mnie w smaku nie ma porównania :)
Wszystko do domowego wyrobu wędlin - www.domowaspizarnia.pl :D

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: użytkownik usunięty »

Który z tych rumów będzie najbardziej odpowiedni jako dodatek do porterówki
IMG_20190711_192813.jpg
?
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Doody »

Ja tam lubię białe Bacardi i Kapitana Morgana ;)
Pozdrawiam
Darek

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: użytkownik usunięty »

Nie mogłem się doczekać typów, więc dałem Jamesa Cook.
Porterówkę robiłem na podstawie Cieślaka z niewielkimi modyfikacjami począwszy już od zaprawki.
Powiem, że wyszła palce lizać. Na początku miała być dosłodzona tylko cukrem, bo "boję" się filtracji po miodzie, pomimo tego dodałem miodu...i tak zajebi..cie współgra z porterem Komes, że w trakcie mieszania oblizywałem łyżkę którą usuwałem pianę i szumowiny, a pszczółki jak wyczuły portera na miodzie, to chciały wyważyć okno :shock: . Jednym słowem pychotka.

wawaldek11
2500
Posty: 2996
Rejestracja: niedziela, 14 lis 2010, 22:18
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem, który ma więcej radości z dawania niż z brania.
Ulubiony Alkohol: niepospolity i najlepiej bez banderolki; poszukiwania ciągle trwają...
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Podziękował: 162 razy
Otrzymał podziękowanie: 304 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: wawaldek11 »

Żeby nie mieć problemów z filtracją po miodzie przygotowuję miód do słodzenia dużo wcześniej. Po prostu rozrabiam np. 3 litry miodu z dwoma litrami wódeczki i odstawiam, aż się rozwarstwi - ściągam klarowne, do pozostałości znowu trochę wódeczki i po roku, dwóch powtarzam proces. Napisałem rozwarstwi, bo miałem trzy warstwy w butli - klarowny był środek i na szczęście było go najwięcej :ok:
Pozdrawiam,
Waldek

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: użytkownik usunięty »

Japitole jaka ta porterówka jest dobra. Goryczka jest tak mała, że wręcz nie wyczuwalna. Pięknie zharmonizowana już po 1 dniu.
Subtelna nutka miodu pięknie współgra z przyprawami i ziołami. Po dwóch piędziesiątkach czuję się jak młody Bóg, a i laski po tej samej ilości są zdolne do wszystkiego...porterówka uwalnia je od zahamowań 8-)
Awatar użytkownika

Doody
3500
Posty: 3940
Rejestracja: czwartek, 20 paź 2016, 20:04
Krótko o sobie: Degustator z powołania :-)
Ulubiony Alkohol: DIY
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Lokalizacja: południowa Wielkopolska
Podziękował: 287 razy
Otrzymał podziękowanie: 481 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Doody »

Pamiętaj , że życie zaczyna się po pięćdziesiątce albo po dwóch :D
Pozdrawiam
Darek

Ryba64
150
Posty: 180
Rejestracja: piątek, 29 lis 2013, 17:25
Podziękował: 7 razy
Otrzymał podziękowanie: 46 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Ryba64 »

Ja do Komesa lub Żywca dodaję w 1/3 Fortuna Czarne - daje ciekawą słodycz.
Lubię to co naturalne

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: użytkownik usunięty »

Moja porterówka powinna mieć nazwę Wungiel Obrazek
Obrazek
Ostatnio zmieniony czwartek, 31 paź 2019, 21:59 przez użytkownik usunięty, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika

czamnian
100
Posty: 133
Rejestracja: wtorek, 11 kwie 2017, 13:11
Krótko o sobie: Młody winiarz i smakosz nalewkowy
Ulubiony Alkohol: Miód pitny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 10 razy
Otrzymał podziękowanie: 13 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: czamnian »

Dla mnie Żywiec najlepszy, ale.... Nic nie przebije porterówki z domowego portera... Mówię wam :ok:
Awatar użytkownika

Nowacky
150
Posty: 155
Rejestracja: czwartek, 31 paź 2019, 22:28
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 16 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Nowacky »

Osobiście preferuję Żywca, sporadycznie pół na pół z książęcym :)
Ostatnio zmieniony sobota, 2 lis 2019, 21:20 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Mrzon
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Mrzon »

Witam.
Dla mnie Komes jest super, ale proponuję również Porter Warmiński z Kormorana. Jest świetny.
Do tego można dodać śliwki suszone samemu lub kupić gotowe z bakalandu śliwki suszone soczyste czy jakoś tak.
Dodać kilka sztuk i spróbować, po roku jest niesamowite.
Pzdr
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lis 2019, 10:18 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko

czytam
750
Posty: 764
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: czytam »

Łódzki

Mrzon
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Mrzon »

Łódzki też jest świetny, ale ciężko go dostać. Sam mam kilka puszek już po terminie otwieram raz na rok 1 klasa, ale jak napisałem ciężko go dostać.
Ostatnio zmieniony niedziela, 3 lis 2019, 19:32 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko

krzysiek1404
50
Posty: 75
Rejestracja: sobota, 2 wrz 2017, 07:15
Krótko o sobie: majsterkowicz z dużą ilością czasu :D
Ulubiony Alkohol: dobry
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 12 razy
Otrzymał podziękowanie: 10 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: krzysiek1404 »

Podajcie przepis jak robicie tą porterówkę.

czytam
750
Posty: 764
Rejestracja: wtorek, 5 wrz 2017, 08:23
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowanie: 114 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: czytam »

1l porteru łódzkiego podgrzać aby się odgazował i rozpuścić w nim 3/4 szklanki cukru białego i 32g cukru wanilinowego (dla naturystów oczywiście przekrojona wzdłuż laska wanilii). Uzupełnić 1l spirytusu 80%. Odstawić. Poczekać. Wypić.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: użytkownik usunięty »

W mojej jest Porter komes, zaprawa ziołowa, rum, cukier trzcinowy, miód i 96%
To co w niej najlepsze, to to, że można ją pić zaraz po przyrządzeniu :ok:

art81
20
Posty: 21
Rejestracja: sobota, 21 lis 2015, 23:58
Podziękował: 9 razy
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: art81 »

Ja do porterówki biorę zawsze Żywiec Porter. Podam swój przepis na porterówkę:
SKŁADNIKI
1. 2 butelki ciemnego piwa typu porter ( Żywiec Porter) duża zawartość ekstraktu
2. Cukier ( dajemy wedle uznania od 2 łyżek do max kubek cukru 200 g) można też nic nie dać jak dajesz miód
3. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
4. opakowanie cukru waniliowego
5. garść rodzynek
6. 2 łyżki miodu
7. 0,5 l spirytusu (ewentualnie wódki, bimbru lub innego alkoholu wysokoprocentowego)

PRZYGOTOWANIE
1. Do garnuszka wlewamy piwo, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewamy (max do 40 stopni) na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
2. Kiedy cukier się rozpuści, a piwo wyszumi (zniknie piana), dodajemy miód (miodu można dać mniej w zależności jak słodkie lubimy),  kawę rozpuszczalną oraz rodzynki (rodzynki przed dodaniem przelewamy wrzątkiem).
3. Wszystko mieszamy do połączenia się składników, następnie lekko studzimy i przelewamy do słoja.
4. Zalewamy alkoholem, spirytusem lub wódką (w zależności od tego co mamy)
5. W słoju trzymamy porterówkę około min tydzień - ważne, by smaki się przegryzły. Oczywiście, im dłużej, tym lepiej.
Awatar użytkownika

Góral bagienny
3000
Posty: 3067
Rejestracja: środa, 6 mar 2019, 20:40
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Owocówki
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 140 razy
Otrzymał podziękowanie: 566 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Góral bagienny »

Kolego Art81 Przepis jak najbardziej ok sam robię podobny :klaszcze: ale jedna rada rodzynki najpierw przepłukać w zimnej wodzie, przynajmniej część konserwantów ( chemi ) się pozbędziesz :)
Pozdrawiam Góral :)
Wszystko co " wyprodukuje " nazywam BIMBERKIEM :D

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: organoleptyk »

Porterówkę robiłem parokrotnie. Spirytus dawałem rektyfikowany (czy mogę o tym pisać na Forum? czy tylko domowa produkcja? jeszcze tego nie wiem). Piwo porter Żywiec, następnie Belfast, ostatnio coś lepszego. Nie pamiętam, 15lat temu to było. Ale jedno wiem na pewno: po roku było jeszcze nie pijalne, po 5 latach zrobiło się bardzo aromatyczne i aksamitne.
Ostatnio zmieniony czwartek, 9 kwie 2020, 17:42 przez manowar, łącznie zmieniany 1 raz.

przegab
200
Posty: 214
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: przegab »

Rektyfikowany nie tylko ze sklepu pochodzi a porterówka 5 lat leżakowana - szacun. Moja od października ubiegłego roku stoi i kosztowanie już poważnie zapasy uszczupliło.

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: organoleptyk »

przegab
Nie ma najmniejszych szans byś po roku roku poczuł smak jaki powinna mieć. Bo jego tam jeszcze nie ma, tzn. jest lecz nie zdążył się rozwinąć. Jest skutecznie przykryty alkoholem i prostszymi smakami. Rok to za krótko.
A.

przegab
200
Posty: 214
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: przegab »

Napisz coś o warunkach w jakich leżakujesz porterówkę.

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: organoleptyk »

Przechowywałem w szafce kuchennej bez dostępu światła. Uważam, że dostęp światła ( konkretnie UV), fatalnie wpływa na dojrzewanie. Jeśli nie zapomnę to w tym roku zrobię na Komesie, ale świeżym.
Aha, cukier brązowy i wanilia. Żadnej waniliny. Jeśli dostanę porter Kormorana, to chętnie skosztuję, łódzkiego również. Myślę, że równie dobrze nadają się.
Ostatnio zmieniony niedziela, 12 kwie 2020, 11:50 przez radius, łącznie zmieniany 1 raz.

przegab
200
Posty: 214
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: przegab »

Ja też trzymam w ciemności ale w zmiennych warunkach temperaturowych (w sezonie grzewczym - ciepło w weekend reszta tygodnia chłodek)i z lekko niedokręconą zakrętką.
W tym roku nową porcję myślę wstawić w oddychającej kamionce od kolegi z białego forum. Nalewki owocowej w takiej bym nie trzymał - bał bym się utlenienia ale porterówka może wyjść zacna i liczę,że szybciej niż w 5 lat dojrzeje

organoleptyk
20
Posty: 21
Rejestracja: czwartek, 9 kwie 2020, 11:00
Krótko o sobie: mam fajną pracę
Ulubiony Alkohol: Zaskakujący bogactwem smaku i schowanym alkoholem
Status Alkoholowy: Producent Nalewek
Lokalizacja: Wawa
Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: organoleptyk »

Hmmm, a dlaczego nie jest dokręcona? Alkohol paruje.

przegab
200
Posty: 214
Rejestracja: niedziela, 5 kwie 2015, 09:26
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowanie: 21 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: przegab »

Jak nie jest bardzo ciepło i sucho to nic nie szkodzi. Cały nie ucieknie jeśli nie trzymasz przy kaloryferze. Nieszczelności pozwalają zachodzić reakcjom które w szczelnym pojemniku nie zachodzą.
Popatrz jak leżakuje się w beczkach różne trunki. To nie są szczelne naczynia. W zależności od temperatury i wilgotności paruje trochę alkoholu, wody albo trunek chłonie wodę z wilgotnego otoczenia beczki.
Rozszczelnienie to taki półśrodek, znacznie lepsze efekty daje kamionka.

Autor tematu
użytkownik usunięty
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: użytkownik usunięty »

przegab pisze:Nieszczelności pozwalają zachodzić reakcjom które w szczelnym pojemniku nie zachodzą.
Od pół roku nie kosztowałem swojego portera, a jak wiadomo robiłem go według przepisu Cieślaka, który daje możliwość picia porterówki już na drugi dzień. Mogę teraz powiedzieć, że obecny smak jest wielokrotnie lepszy niż na początku, a dojrzewała w damie szczelnie zakręconej.
Tak sobie myślę jaka musiałaby być dobra, gdyby dojrzewała w beczce :scratch: Dlatego zbieram teraz materiał i informacje na tema ruro-beczki.
Awatar użytkownika

Roten
20
Posty: 22
Rejestracja: środa, 3 cze 2015, 11:15
Krótko o sobie: Cham i prostak.
Ulubiony Alkohol: Tani dobry i mocny
Status Alkoholowy: Popijacz Okazyjny
Podziękował: 5 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Roten »

Argus Porter z Lidla.
syf,kiła i mogiła.

Mrzon
50
Posty: 57
Rejestracja: sobota, 27 sty 2018, 20:49
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 5 razy
Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Kontakt:
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Mrzon »

Osobiście uważam że obecnie porter z lidla ARGUS jest zdecydowanie gorszy niż powiedzmy warki z roku wcześniej.
https://www.facebook.com/BrowarWest11Pietro/ - mój browar i nie tylko
Awatar użytkownika

Kòpôcz
1050
Posty: 1089
Rejestracja: środa, 15 kwie 2020, 19:53
Podziękował: 31 razy
Otrzymał podziękowanie: 142 razy
Re: Jaki Porter do porterówki

Post autor: Kòpôcz »

Dwa wątki... Dla miłośników dymionego może warto grodziskiego porteru spróbować? Ja spróbuję.

Poniższe pytanie zadałem też na piwnym: czy ktoś próbował robić porterówkę na brzeczce? Co do zasady nieodłącznym składnikiem porterówki jest cukier, a gdyby tak... No właśnie - nie z piwa, a z jego brzeczki? Próbował ktoś?
Domowe gorzelnictwo, jako najwyższa forma oporu przeciw fiskalnemu uciskowi władzy, staje się dziś patriotycznym obowiązkiem.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wytwarzanie Nalewek”