Bardzo powolny odbiór po przekroczeniu 80 stopni
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 21 sie 2013, 21:22
- Krótko o sobie: Mam satysfakcję gdy stworzę coś sam
- Ulubiony Alkohol: Im bardziej przeźroczysty tym lepszy trunek:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 1 raz
Mam taki problem, przerabiam obecnie owocówkę na kolumnie CM z wypełnieniem i użyciem dwóch chłodnic.Wszystko idzie dobrze do momentu gdy termometr na szczycie kolumny pokaże 80 stopni, wtedy odbiór spada bardzo mocno kilka kropelek na sekundę i to niestabilnie przy mocy około 78%.Jaka może być przyczyna?
-
- Posty: 4941
- Rejestracja: niedziela, 25 kwie 2010, 09:02
- Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
- Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 561 razy
- Otrzymał podziękowanie: 848 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
- Posty: 45
- Rejestracja: poniedziałek, 16 lut 2015, 12:27
- Krótko o sobie: szczupły blondyn ;)
- Ulubiony Alkohol: wódka
- Status Alkoholowy: Bimbrownik
- Lokalizacja: SH
- Podziękował: 19 razy
- Otrzymał podziękowanie: 4 razy
Re: Bardzo powolny odbiór po przekroczeniu 80 stopni
Zaskakujące. To raczej ewenement u mnie do 100 stopni leci i to liniowo - pod sam koniec leci mi 100%
A tak poważnie to polecam zagłębić się we właściwości alkoholu (temp. wrzenia). Na forum znajdziesz odpowiedzi.
Możesz też zrobić sobie prezent na walentynki: Autor: Josef Pischl Tytuł: Destylaty alkoholowe, wytwarzanie, teoria, praktyka. Rok Wydania: 2010r.
A tak poważnie to polecam zagłębić się we właściwości alkoholu (temp. wrzenia). Na forum znajdziesz odpowiedzi.
Możesz też zrobić sobie prezent na walentynki: Autor: Josef Pischl Tytuł: Destylaty alkoholowe, wytwarzanie, teoria, praktyka. Rok Wydania: 2010r.
Życie jest krótkie, a pić się chce
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 21 sie 2013, 21:22
- Krótko o sobie: Mam satysfakcję gdy stworzę coś sam
- Ulubiony Alkohol: Im bardziej przeźroczysty tym lepszy trunek:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 1 raz
Re: Bardzo powolny odbiór po przekroczeniu 80 stopni
No ja tu siwieję, a wy się śmiejecie .Wcześniej przerabiałem głównie cukrówki ale bez wypełnienia kolumny.Po zmianie temp. odbiór był słabszy ale nie aż tyle, ciągnołem go dłużej jako dodatek do drugiego puszczania. Ten winiak kapał mocny i wysoce aromatyczny , chciałem nakapać i dodać do kolejnego wina, a mam jeszcze 4 balony.Czy zrezygnować z wypełnienia kolumny
czy z refluksu i destylować tylko na chłodnicy?
czy z refluksu i destylować tylko na chłodnicy?
-
- Posty: 1265
- Rejestracja: czwartek, 19 lip 2018, 19:55
- Krótko o sobie: Blisko 50 lat na karku zobowiązuje do spożywania trunków o podobnym stężeniu ;)
- Ulubiony Alkohol: od jakiegoś czasu- mój własny :)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Lokalizacja: podkarpackie
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowanie: 154 razy
- Kontakt:
Re: Bardzo powolny odbiór po przekroczeniu 80 stopni
@zmiennik - przeczytaj post @masterpaw2
Poważnie - szklanej kuli nie używamy Opisz jak prowadzisz proces od początku do końca
- jaka moc grzania
- czy przypadkiem nie masz jakiegoś termostatu
- czy stabilizujesz kolumnę i jedziesz odbiór z refluksem czy bez
- jak zachowuje się termometr wcześniej (przed tymi 80°C)
Poważnie - szklanej kuli nie używamy Opisz jak prowadzisz proces od początku do końca
- jaka moc grzania
- czy przypadkiem nie masz jakiegoś termostatu
- czy stabilizujesz kolumnę i jedziesz odbiór z refluksem czy bez
- jak zachowuje się termometr wcześniej (przed tymi 80°C)
Pędzący hobbysta zajmujący się również odrobinę elektroniką.
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
Zamówienia i zapytania o sterowniki destylatorów email: info @ sterownikiWiFi.pl lub przez wiadomość PW
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 21 sie 2013, 21:22
- Krótko o sobie: Mam satysfakcję gdy stworzę coś sam
- Ulubiony Alkohol: Im bardziej przeźroczysty tym lepszy trunek:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 1 raz
Re: Bardzo powolny odbiór po przekroczeniu 80 stopni
Dzięki za zaintetesowanie już piszę jak wygląda moja praca.Keg 30 litrów na taborecie gazowym.
Temperatura rośnie stabilnie do 80 stopni, skręcam gaz około połowę, czekam aż nakapie mi około 50 gram i włączam reflux i chłodnicę. W dość szybkim czasie kolumna stabilizuje się, temperatura spada do 78 stopni. Nie reguluje już siły chłodzenia i grzania. Szybkość odbioru to cieniutka stuga/kapanie. Termostatu nie mam, długość kolumny około 1m. Wypełnienie nie na całej długości sprężyki. Podczas ostatniej destylacji po zaniku omawianego odbioru odłączyłem refluks, ale bez efektu.
Temperatura rośnie stabilnie do 80 stopni, skręcam gaz około połowę, czekam aż nakapie mi około 50 gram i włączam reflux i chłodnicę. W dość szybkim czasie kolumna stabilizuje się, temperatura spada do 78 stopni. Nie reguluje już siły chłodzenia i grzania. Szybkość odbioru to cieniutka stuga/kapanie. Termostatu nie mam, długość kolumny około 1m. Wypełnienie nie na całej długości sprężyki. Podczas ostatniej destylacji po zaniku omawianego odbioru odłączyłem refluks, ale bez efektu.
Ostatnio zmieniony czwartek, 14 lut 2019, 20:58 przez Zygmunt, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: spacje, przecinki
Powód: spacje, przecinki
-
- Posty: 98
- Rejestracja: czwartek, 11 paź 2018, 21:35
- Podziękował: 55 razy
- Otrzymał podziękowanie: 11 razy
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
Autor tematu - Posty: 22
- Rejestracja: środa, 21 sie 2013, 21:22
- Krótko o sobie: Mam satysfakcję gdy stworzę coś sam
- Ulubiony Alkohol: Im bardziej przeźroczysty tym lepszy trunek:)
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 1 raz
Re: Bardzo powolny odbiór po przekroczeniu 80 stopni
Bardzo sobie cenię że jestem częścią tej społeczności( i to już 6 lat sam nie wiedziałem). Dużo się tu nauczyłem, kupiłem od forumowicza aparaturę i pogłębiam wiedzę nadal ale opisana sytuacja mnie zaskoczyła dlatego pytam i dyskutujemy.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 lut 2019, 08:18 przez Qba, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Bardzo powolny odbiór po przekroczeniu 80 stopni
Kolega radius mnie wyprzedził z brakiem alkoholu w zbiorniku.
Kolejna sprawa: tyle lat na forum a robisz wszystko na opak. Jaki jest sens robienia cukrówki bez wypełnienia?
Początkowo sądziłem, że masz walnięty termometr, ale jak pokazałeś zdjęcie kolumny z termometrem tarczowym na szczycie problem się rozwiązał.
Twierdzisz, że przy 78*C na szczycie leci ci bardzo aromatyczny trunek. Zgodnie z "rybką destylacyjną" powinien ci lecieć spirytus 90+.
Skoro już przez tyle lat przywiązałeś się do swojej kolumny to radzę poczynić pewne zmiany:
1. Termometr tarczowy z kolumny przełożyć do kega - będziesz wydział ile alko masz w zbiorniku
2. Na górę kolumny kupić i zamontować dobry termometr tablicowy (używać przy smakówkach)
3. Drugi termometr tablicowy umieścić na "10 półce" (używać przy cukrówkach)
4. Albo pominąć punkty 1-3 i zmienić kolumnę na coś sensownego np. aabratka.
Kolejna sprawa: tyle lat na forum a robisz wszystko na opak. Jaki jest sens robienia cukrówki bez wypełnienia?
Początkowo sądziłem, że masz walnięty termometr, ale jak pokazałeś zdjęcie kolumny z termometrem tarczowym na szczycie problem się rozwiązał.
Twierdzisz, że przy 78*C na szczycie leci ci bardzo aromatyczny trunek. Zgodnie z "rybką destylacyjną" powinien ci lecieć spirytus 90+.
Skoro już przez tyle lat przywiązałeś się do swojej kolumny to radzę poczynić pewne zmiany:
1. Termometr tarczowy z kolumny przełożyć do kega - będziesz wydział ile alko masz w zbiorniku
2. Na górę kolumny kupić i zamontować dobry termometr tablicowy (używać przy smakówkach)
3. Drugi termometr tablicowy umieścić na "10 półce" (używać przy cukrówkach)
4. Albo pominąć punkty 1-3 i zmienić kolumnę na coś sensownego np. aabratka.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 744
- Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
- Ulubiony Alkohol: swój
- Lokalizacja: Beskid Niski
- Podziękował: 94 razy
- Otrzymał podziękowanie: 97 razy
Re: Bardzo powolny odbiór po przekroczeniu 80 stopni
edit: W destylacji CM nie stosuję innych termometrów. Jeden w kociołku i papuga na wylocie.
Koledzy podali wiele dobrych rad. Zyt skąpo opisałeś swój przypadek, dlatego trochę uszczypliwości Ci się dostało. Moim skromnym zdaniem, ten termometr na szczycie sobie zostaw bo ładnie wygląda. Wysupłaj trochę grosiwa i dokonaj zakupu dobrego termometru do kotła (do kega). Ten jak wróżka prawdę Ci powie, ile masz alkoholu w baniaku. Dobry termometr pokarze Ci 100ºC podczas wrzenia czystej wody i na przykład 91ºC gdy w garnku będzie wrzało (wino) o zawartości alkoholu około 16%.zmiennik pisze:No ja tu siwieję, a wy się śmiejecie ....
edit: W destylacji CM nie stosuję innych termometrów. Jeden w kociołku i papuga na wylocie.
Ostatnio zmieniony piątek, 15 lut 2019, 09:14 przez kmarian, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Bardzo powolny odbiór po przekroczeniu 80 stopni
Szczerze mówiąc to miałem chęć się trochę rozpisać... ale koledzy mnie uprzedzili.
Dostałeś wiele cennych rad, warto je wprowadzić w życie.
Uważam, że kolumny typu CM czy to zimne palce czy spirala nawinięta w środku przy odrobinie wprawy i przede wszystkim cierpliwości dają bardzo dobre rezultaty. Wiem, że każdy z nas chciałby przyśpieszyć trochę proces destylacji czy też rektyfikacji ale niestety nie da się. Taki urok naszego hobby. Ale do brzegu...
Na forum jest kilkanaście jak nie kilkadziesiąt tematów gdzie porozrzucane są wszystkie ale to absolutnie wszystkie informacje dotyczące prawidłowo przeprowadzonego procesu.
Może podam kilka linków do których warto zajrzeć i postarać się je przeczytać ze zrozumieniem. Niektóre informacje musiałem przeczytać kilka razy aby pojąć...
jak-otrzymac-spirytus-luksusowy-neutral ... zyma%C4%87
kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html
10-polka-czyli-strach-ma-wielkie-oczy-t12683.html
spadek-mocy-po-zastosowaniu-sprezynek-t19557.html
Jeżeli kolega @zmiennik już to czytał albo uważa, że wklejanie linków jest bezsensowne lub mija się z celem to postaramy się w miarę naszych możliwości pomóc.
Dostałeś wiele cennych rad, warto je wprowadzić w życie.
Uważam, że kolumny typu CM czy to zimne palce czy spirala nawinięta w środku przy odrobinie wprawy i przede wszystkim cierpliwości dają bardzo dobre rezultaty. Wiem, że każdy z nas chciałby przyśpieszyć trochę proces destylacji czy też rektyfikacji ale niestety nie da się. Taki urok naszego hobby. Ale do brzegu...
Na forum jest kilkanaście jak nie kilkadziesiąt tematów gdzie porozrzucane są wszystkie ale to absolutnie wszystkie informacje dotyczące prawidłowo przeprowadzonego procesu.
Może podam kilka linków do których warto zajrzeć i postarać się je przeczytać ze zrozumieniem. Niektóre informacje musiałem przeczytać kilka razy aby pojąć...
jak-otrzymac-spirytus-luksusowy-neutral ... zyma%C4%87
kolumna-a-rektyfikacja-kompendium-wiedz ... t9284.html
10-polka-czyli-strach-ma-wielkie-oczy-t12683.html
spadek-mocy-po-zastosowaniu-sprezynek-t19557.html
Jeżeli kolega @zmiennik już to czytał albo uważa, że wklejanie linków jest bezsensowne lub mija się z celem to postaramy się w miarę naszych możliwości pomóc.
Pozdrawiam Gacek.