Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Witam. Działam na pot stilu miedzianym z rurą ok 120cm wypełnienie miedziane. Destyluje zaciery ok 10-15 blg początkowe przed fermentacją. Problem jest z tym. Gdy na górze kolumny ustawie tem ok 80 stopni to leci alkohol ok 70% z tym że destylacja 40l trwa ok 20h w baniaku wrzy co jakiś czas bo sterownik rozłącza grzałki. Gdy zwiększę tem w baniaku wrzy ale alk spada nagle do 45% i z rurki dużo szybciej leci. Co może być przyczyną?
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach
Problem w tym, że bierzesz się za destylację a nie masz podstawowej wiedzy. Problem rozwiąże dwukrotna destylacja ze stałym grzaniem. Przy pierwszej odbierasz tylko przedgony i ciągniesz do 100*C w kegu. Przy drugiej ponownie przedgony i kończysz odbierać "serce" na węch. Zazwyczaj gdy zacznie lecieć destylat około 65%.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach
Ludzie skąd Wy bierzecie te termostaty? Podobne tematy się przewijają cały czas... np tutaj:
nie-wiem-czy-sprzet-dobrze-chodzi-t19688.html
nie-wiem-czy-sprzet-dobrze-chodzi-t19688.html
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach
Dodam jeszcze, że zanim zacząłem przygodę z aabratkiem pracowałem na szklanym pot-stilu. Składał się on ze szklanego deflegamtora wypełnionego fabrycznie rurkami szklanymi (na jego dole było coś na zasadzie bufora) oraz chłodnicy kulowo-spiralnej (na początku była jedna kula później spirala). Drugą destylację można było prowadzić "na oko" czyli obserwując jak skrapla się destylat na tej kuli. Jeżeli skropliny rozlewały się jednolicie po całej powierzchni to znaczyło, że leci "dobre", jeżeli na ściankach kuli zaczynały się pojawiać kropelki to był najwyższy czas na zmianę naczynia i odbiór pogonów. Przez 3-4 drugiej destylacji leciał destylat powyżej 80%.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach
I niestety będą się pojawiać takie wpisy dopóki nie wzrośnie świadomość kupujących, jak i "profesjonalizm" konstruktorów tychże maszynek..Gacek pisze:Ludzie skąd Wy bierzecie te termostaty? Podobne tematy się przewijają cały czas... np tutaj:
nie-wiem-czy-sprzet-dobrze-chodzi-t19688.html
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
Autor tematu - Posty: 58
- Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
- Otrzymał podziękowanie: 1 raz
-
- Posty: 897
- Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: ŚLĄSKIE
- Podziękował: 18 razy
- Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach
Nie otrzymasz konkretnej odpowiedzi bo jesteś leniem. Pisał radius abyś zaczął czytać? Co zrobiłeś w tym kierunku? Podpowiem tylko ze termostat nadaje się do bojlera a nie do naszego hobby. To ze konstruktor zainstalował go do sprzętu destylacyjnego świadczy o jego wiedzy z tej dziedziny.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF
Pozdrawiam KRZYSZTOF
-
- Posty: 567
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Podziękował: 35 razy
- Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach
Raz jeszcze podpowiem. Mam nadzieję, że alkoholomierz posiadasz. Za pierwszym razem odbierasz cały alkohol, czyli do momentu jak urobek ma powiedzmy 10%. Chyba, że bardzo zalatuje to kończysz odbiór wcześniej. Termometr w kegu jest bardzo przydatny, informuje ile alkoholu zostało w kegu. Prosty sposób na pomiar temperatury to przyklejenie sondy termometru do bocznej ścianki kega taśmą i dodatkowe tego miejsca zaizolowanie pianką do ocieplania bojlerów. A na wieczorną lekturę: słowo klucz "rybka destylacyjna".
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 2383
- Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
- Krótko o sobie: Marzyciel
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
- Podziękował: 268 razy
- Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach
Rybka i papuga to podstawa przy PS, ale jeszcze bardziej rozwalił mnie tekst, że nie otrzymałeś jednoznacznej odpowiedzi... ehh
...chyba niewiedzy...PETER29 pisze: To ze konstruktor zainstalował go do sprzętu destylacyjnego świadczy o jego wiedzy z tej dziedziny.
Jako użytkownik potstilla mam wydrukowaną rybkę, zalaminowaną i powieszoną na ścianie przy maszynie.johnex pisze:A na wieczorną lekturę: słowo klucz "rybka destylacyjna".
Rybka i papuga to podstawa przy PS, ale jeszcze bardziej rozwalił mnie tekst, że nie otrzymałeś jednoznacznej odpowiedzi... ehh
Pozdrawiam Gacek.
-
- Posty: 157
- Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
- Ulubiony Alkohol: Bimber
- Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
- Podziękował: 60 razy
- Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach
.Gacek czytam i czytam i za cholere nie mogę zrozumieć o Ci chodzi z tą rybką.... W między czasie wybiło mi 93s na termometrze bo akurat pędze smakówke, i zerkam na wykres żeby ocenić moc. Eureka - rzeczywiście rybka
Co do tematu - powiem krótko. Przecież to normalne, że spada alko na potstillu. Czytaj kolego i się ucz obsługi. Ja teraz preferuje metoda grzania jak najmniejsza mocą. Schodze już poniżej 800w na fi50 i jestem bardzo zadowolony.
Co do tematu - powiem krótko. Przecież to normalne, że spada alko na potstillu. Czytaj kolego i się ucz obsługi. Ja teraz preferuje metoda grzania jak najmniejsza mocą. Schodze już poniżej 800w na fi50 i jestem bardzo zadowolony.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lut 2019, 16:40 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 182
- Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Winiarz
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowanie: 15 razy