Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Wstępna obróbka zacierów i redestylacja z wykorzystaniem podstawowych metod kociołkowych.

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz

Post autor: bombel6622 »

Witam. Działam na pot stilu miedzianym z rurą ok 120cm wypełnienie miedziane. Destyluje zaciery ok 10-15 blg początkowe przed fermentacją. Problem jest z tym. Gdy na górze kolumny ustawie tem ok 80 stopni to leci alkohol ok 70% z tym że destylacja 40l trwa ok 20h w baniaku wrzy co jakiś czas bo sterownik rozłącza grzałki. Gdy zwiększę tem w baniaku wrzy ale alk spada nagle do 45% i z rurki dużo szybciej leci. Co może być przyczyną?
koncentraty wina
Awatar użytkownika

radius
7000
Posty: 7334
Rejestracja: sobota, 23 paź 2010, 16:20
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Swój własny
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: Polska południowa
Podziękował: 397 razy
Otrzymał podziękowanie: 1695 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: radius »

Przyczyną jest brak chęci poczytania forum i zastosowanie termostatu do regulowania temperatury w pot stillu :czytaj:
SPIRITUS FLAT UBI VULT

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: johnex »

Problem w tym, że bierzesz się za destylację a nie masz podstawowej wiedzy. Problem rozwiąże dwukrotna destylacja ze stałym grzaniem. Przy pierwszej odbierasz tylko przedgony i ciągniesz do 100*C w kegu. Przy drugiej ponownie przedgony i kończysz odbierać "serce" na węch. Zazwyczaj gdy zacznie lecieć destylat około 65%.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: .Gacek »

Ludzie skąd Wy bierzecie te termostaty? Podobne tematy się przewijają cały czas... np tutaj:

nie-wiem-czy-sprzet-dobrze-chodzi-t19688.html
Pozdrawiam Gacek.

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: johnex »

Dodam jeszcze, że zanim zacząłem przygodę z aabratkiem pracowałem na szklanym pot-stilu. Składał się on ze szklanego deflegamtora wypełnionego fabrycznie rurkami szklanymi (na jego dole było coś na zasadzie bufora) oraz chłodnicy kulowo-spiralnej (na początku była jedna kula później spirala). Drugą destylację można było prowadzić "na oko" czyli obserwując jak skrapla się destylat na tej kuli. Jeżeli skropliny rozlewały się jednolicie po całej powierzchni to znaczyło, że leci "dobre", jeżeli na ściankach kuli zaczynały się pojawiać kropelki to był najwyższy czas na zmianę naczynia i odbiór pogonów. Przez 3-4 drugiej destylacji leciał destylat powyżej 80%.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 20:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Podziękował: 66 razy
Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: masterpaw2 »

.Gacek pisze:Ludzie skąd Wy bierzecie te termostaty? Podobne tematy się przewijają cały czas... np tutaj:

nie-wiem-czy-sprzet-dobrze-chodzi-t19688.html
I niestety będą się pojawiać takie wpisy dopóki nie wzrośnie świadomość kupujących, jak i "profesjonalizm" konstruktorów tychże maszynek.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Autor tematu
bombel6622
50
Posty: 58
Rejestracja: niedziela, 16 wrz 2018, 16:27
Otrzymał podziękowanie: 1 raz
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: bombel6622 »

Nie uzyskałem odpowiedzi. Proszę o konkretną podpowiedź. Nie mam termometru w kegu tylko na górze kolumny podłączony do termostatu który steruje grzałkami.

PETER29
850
Posty: 897
Rejestracja: piątek, 18 lut 2011, 16:28
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Czysta i browar
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: ŚLĄSKIE
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 104 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: PETER29 »

Nie otrzymasz konkretnej odpowiedzi bo jesteś leniem. Pisał radius abyś zaczął czytać? Co zrobiłeś w tym kierunku? Podpowiem tylko ze termostat nadaje się do bojlera a nie do naszego hobby. To ze konstruktor zainstalował go do sprzętu destylacyjnego świadczy o jego wiedzy z tej dziedziny.
_______________________________________________________________________________
Pozdrawiam KRZYSZTOF

johnex
550
Posty: 567
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 22:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Podziękował: 35 razy
Otrzymał podziękowanie: 91 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: johnex »

Raz jeszcze podpowiem. Mam nadzieję, że alkoholomierz posiadasz. Za pierwszym razem odbierasz cały alkohol, czyli do momentu jak urobek ma powiedzmy 10%. Chyba, że bardzo zalatuje to kończysz odbiór wcześniej. Termometr w kegu jest bardzo przydatny, informuje ile alkoholu zostało w kegu. Prosty sposób na pomiar temperatury to przyklejenie sondy termometru do bocznej ścianki kega taśmą i dodatkowe tego miejsca zaizolowanie pianką do ocieplania bojlerów. A na wieczorną lekturę: słowo klucz "rybka destylacyjna".
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
Awatar użytkownika

.Gacek
2000
Posty: 2383
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 14:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Podziękował: 268 razy
Otrzymał podziękowanie: 338 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: .Gacek »

PETER29 pisze: To ze konstruktor zainstalował go do sprzętu destylacyjnego świadczy o jego wiedzy z tej dziedziny.
...chyba niewiedzy... :hahaha:
johnex pisze:A na wieczorną lekturę: słowo klucz "rybka destylacyjna".
Jako użytkownik potstilla mam wydrukowaną rybkę, zalaminowaną i powieszoną na ścianie przy maszynie.
Rybka i papuga to podstawa przy PS, ale jeszcze bardziej rozwalił mnie tekst, że nie otrzymałeś jednoznacznej odpowiedzi... ehh
Pozdrawiam Gacek.
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: 9kaczor6 »

.Gacek czytam i czytam i za cholere nie mogę zrozumieć o Ci chodzi z tą rybką.... :scratch: W między czasie wybiło mi 93s na termometrze bo akurat pędze smakówke, i zerkam na wykres żeby ocenić moc. Eureka - rzeczywiście rybka :lol:

Co do tematu - powiem krótko. Przecież to normalne, że spada alko na potstillu. Czytaj kolego i się ucz obsługi. Ja teraz preferuje metoda grzania jak najmniejsza mocą. Schodze już poniżej 800w na fi50 i jestem bardzo zadowolony.
Ostatnio zmieniony piątek, 1 lut 2019, 16:40 przez 9kaczor6, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

orzeszek87
150
Posty: 182
Rejestracja: sobota, 13 wrz 2014, 06:38
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Winiarz
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowanie: 15 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: orzeszek87 »

Kolego ostatnią śliwowice grzałem na mocy 500 W. Pot still z Cu fi 54.
https://www.alkoholeforum.pl
Awatar użytkownika

9kaczor6
150
Posty: 157
Rejestracja: środa, 14 paź 2015, 15:14
Ulubiony Alkohol: Bimber
Status Alkoholowy: Student Bimbrologii
Podziękował: 60 razy
Otrzymał podziękowanie: 6 razy
Re: Spadek alkoholu przy wyższych temperaturach

Post autor: 9kaczor6 »

Dzięki ^^ czyli widzę, że śmiało mogę jeszcze zejść z mocą.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Destylacja i rektyfikacja metodą pot still”