Wszystko czego potrzebujemy do wytworzenia domowego winka.

Autor tematu
blondie
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 19:43
Załączniki
kwasomierz

Postautor: blondie » czwartek, 15 lis 2018, 11:07

Hej, próbowałam moje wino wytrawne z winogron i wydaje mi się za mało kwaskowe, ale boję się, że jak dodam kwasku to zepsuje. I tak się zastanawiam czy kwasomierz mi w jakiś sposób pomoże, czy warto to kupić? Ktoś korzysta z tego urządzenia i czy to prawda, że ten płyn ma krótki termin ważności?


koncentraty wina
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!

rebeliant
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 15:16
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Załączniki
Re: kwasomierz

Postautor: rebeliant » czwartek, 15 lis 2018, 13:13

Napisz coś więcej o tym winie. Z jakiej odmiany?, jak je robiłeś? Kwasomierz kup i zmierz. Tylko musisz wziąć jeszcze dwie rzeczy pod uwagę.
1. Czy będziesz przeprowadzał fermentację jabłkowo-mlekową. Jeśli tak to kwasowość ci jeszcze spadnie i tu bym się zastanowił czy ją przeprowadzać.
2. Podczas stabilizacji może wytrącić się jeszcze kwas winowy i też spadnie kwasowość. Dlatego kwas cytrynowy jest jak najbardziej ok w tym przypadku.

Mi płyn do pomiarów nigdy nie przetrwał dłużej niż rok. Ale w sumie mierze nim tylko sok przed fermentacją. Po fermentacji korzystam z bardziej dokładnych pomiarów.


Autor tematu
blondie
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 19:43
Załączniki
Re: kwasomierz

Postautor: blondie » niedziela, 18 lis 2018, 12:38

Nie wiem jaka to odmiana winogron. 15 kg winogron, potem wlałam drożdże, pożywkę i trochę cukru.
Nie będę robiła fermentacji jabłkowo-mlekowej, ale jeszcze poczekam z tym kwaskiem. Zdecydowałam się zamówić ten kwasomierz. Ale czy jest coś na co powinnam zwrócić uwagę? Czy taki normalny się nadaje: https://czerwonadynia.pl/Winiarstwo/Akcesoria-winiarskie/Kwasomierz-pomiar-kwasowosci-w-winie-i-sokach.html ?


rebeliant
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 15:16
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Załączniki
Re: kwasomierz

Postautor: rebeliant » poniedziałek, 19 lis 2018, 12:43

Tak, nadaje się. Jest w miarę tani i w miarę dokładny.

P.S. Sorry za męskie końcówki niektórych wyrazów ;)


Autor tematu
blondie
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 19:43
Załączniki
Re: kwasomierz

Postautor: blondie » poniedziałek, 19 lis 2018, 18:41

Dzięki wielkie :) To moje początki z winem, dlatego nie chcę nic zepsuć.
W takim razie kupuję :) A skoro już zamawiam, to może jest coś jeszcze niezbędnego, albo chociaż co warto mieć jeśli chodzi o robienie tego trunku?

Awatar użytkownika

nike21
100
Posty: 125
Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
Ulubiony Alkohol: Każdy swój
Status Alkoholowy: Piwowar
Lokalizacja: Poznań
Załączniki
Re: kwasomierz

Postautor: nike21 » poniedziałek, 19 lis 2018, 20:02

A nie lepiej zakupić miernik PH? Mam taki i szczerze polecam.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia


rebeliant
20
Posty: 24
Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 15:16
Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Załączniki
Re: kwasomierz

Postautor: rebeliant » poniedziałek, 19 lis 2018, 20:28

Miernik pH jak sama nazwa wskazuje służy do mierzenia pH! a nie do mierzenia kwasów w winie. :shock:


Autor tematu
blondie
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 19:43
Załączniki
Re: kwasomierz

Postautor: blondie » poniedziałek, 19 lis 2018, 20:42

Dlaczego miernik pH? Czy pomiar będzie dokładniejszy niż ten zrobiony kwasomierzem? Teraz już sama nie wiem. Kompletując moje zamówienie znalazłam jeszcze takie coś. Myślałam żeby kupić i kwasomierz i te papierki.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lis 2018, 21:34 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 392
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 07:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Załączniki
Re: kwasomierz

Postautor: inblue » poniedziałek, 19 lis 2018, 21:56

@rebeliant - Masz rację, dlatego też ułatwia ustalenie punktu końcowego przy miareczkowaniu.
Przy winach białych nie ma zazwyczaj kłopotów z uchwyceniem zmiany barwy.
Sprawa się komplikuje przy miareczkowaniu win czerwonych.
Wspomagając się pH-metrem nie trzeba wytężać wzroku i zastanawiać się czy to już, czy jeszcze nie.
@blondie - Kup kwasomierz i cukromierz np. ten,
papierki wskaźnikowe sobie daruj.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lis 2018, 22:07 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń


Autor tematu
blondie
5
Posty: 6
Rejestracja: niedziela, 11 lis 2018, 19:43
Załączniki
Re: kwasomierz

Postautor: blondie » wtorek, 20 lis 2018, 18:26

Dziękuję Wam za podpowiedzi. Zamawiam kwasomierz i cukromierz, i może jeszcze coś ciekawego znajdę :)


Wróć do „Sprzęt Winiarski”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości