kwasomierz
-
- Posty: 24
- Rejestracja: środa, 22 sie 2018, 16:16
- Status Alkoholowy: Specjalista ds. Wyrobu Alkoholu Domowego
Re: kwasomierz
Napisz coś więcej o tym winie. Z jakiej odmiany?, jak je robiłeś? Kwasomierz kup i zmierz. Tylko musisz wziąć jeszcze dwie rzeczy pod uwagę.
1. Czy będziesz przeprowadzał fermentację jabłkowo-mlekową. Jeśli tak to kwasowość ci jeszcze spadnie i tu bym się zastanowił czy ją przeprowadzać.
2. Podczas stabilizacji może wytrącić się jeszcze kwas winowy i też spadnie kwasowość. Dlatego kwas cytrynowy jest jak najbardziej ok w tym przypadku.
Mi płyn do pomiarów nigdy nie przetrwał dłużej niż rok. Ale w sumie mierze nim tylko sok przed fermentacją. Po fermentacji korzystam z bardziej dokładnych pomiarów.
1. Czy będziesz przeprowadzał fermentację jabłkowo-mlekową. Jeśli tak to kwasowość ci jeszcze spadnie i tu bym się zastanowił czy ją przeprowadzać.
2. Podczas stabilizacji może wytrącić się jeszcze kwas winowy i też spadnie kwasowość. Dlatego kwas cytrynowy jest jak najbardziej ok w tym przypadku.
Mi płyn do pomiarów nigdy nie przetrwał dłużej niż rok. Ale w sumie mierze nim tylko sok przed fermentacją. Po fermentacji korzystam z bardziej dokładnych pomiarów.
Re: kwasomierz
Nie wiem jaka to odmiana winogron. 15 kg winogron, potem wlałam drożdże, pożywkę i trochę cukru.
Nie będę robiła fermentacji jabłkowo-mlekowej, ale jeszcze poczekam z tym kwaskiem. Zdecydowałam się zamówić ten kwasomierz. Ale czy jest coś na co powinnam zwrócić uwagę? Czy taki normalny się nadaje: https://czerwonadynia.pl/Winiarstwo/Akc ... okach.html ?
Nie będę robiła fermentacji jabłkowo-mlekowej, ale jeszcze poczekam z tym kwaskiem. Zdecydowałam się zamówić ten kwasomierz. Ale czy jest coś na co powinnam zwrócić uwagę? Czy taki normalny się nadaje: https://czerwonadynia.pl/Winiarstwo/Akc ... okach.html ?
-
- Posty: 125
- Rejestracja: poniedziałek, 25 sty 2016, 21:05
- Ulubiony Alkohol: Każdy swój
- Status Alkoholowy: Piwowar
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 9 razy
Re: kwasomierz
A nie lepiej zakupić miernik PH? Mam taki i szczerze polecam.
"Czas to pieniądz, pieniądz to piwo, więc pijmy piwo bo szkoda czasu" -->https://www.piwo.org/forums/topic/17149-browar-domowy-ambrosia
Re: kwasomierz
Dlaczego miernik pH? Czy pomiar będzie dokładniejszy niż ten zrobiony kwasomierzem? Teraz już sama nie wiem. Kompletując moje zamówienie znalazłam jeszcze takie coś. Myślałam żeby kupić i kwasomierz i te papierki.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lis 2018, 21:34 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Posty: 389
- Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
- Status Alkoholowy: Miodosytnik
- Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: kwasomierz
@rebeliant - Masz rację, dlatego też ułatwia ustalenie punktu końcowego przy miareczkowaniu.
Przy winach białych nie ma zazwyczaj kłopotów z uchwyceniem zmiany barwy.
Sprawa się komplikuje przy miareczkowaniu win czerwonych.
Wspomagając się pH-metrem nie trzeba wytężać wzroku i zastanawiać się czy to już, czy jeszcze nie.
@blondie - Kup kwasomierz i cukromierz np. ten,
papierki wskaźnikowe sobie daruj.
Przy winach białych nie ma zazwyczaj kłopotów z uchwyceniem zmiany barwy.
Sprawa się komplikuje przy miareczkowaniu win czerwonych.
Wspomagając się pH-metrem nie trzeba wytężać wzroku i zastanawiać się czy to już, czy jeszcze nie.
@blondie - Kup kwasomierz i cukromierz np. ten,
papierki wskaźnikowe sobie daruj.
Ostatnio zmieniony poniedziałek, 19 lis 2018, 22:07 przez inblue, łącznie zmieniany 1 raz.
Prawdziwi twardziele piją naftę.
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń
https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń