-
Autor tematu - Posty: 26
- Załączniki
Aabratek do owocówek i zboża
Cześć!
Zastanawiałem się nad zleceniem wykonania sprzętu podobnego do tego z tematu Radiusa - [https://alkohole-domowe.com/forum/miedziany-destylator-do-zbozowek-t7313.html] - załącznik schemat.
Lecz chciałbym uzyskać od was radę, czy nie lepiej zlecić wykonanie aabratka jak na zdjęciu? - bez kolumny, tylko katalizator.
Celem jest tylko i wyłącznie wódka/łycha smakowa. Sprzęt typu aabratek zawsze będzie rozwojowy - w każdej chwili można dokręcić kolumnę i ogień 96%.
Co o tym myślicie? co lepsze? Miedziany destylator do zbożówek z refluxem czy aabratek ze zdjęcia?
Zastanawiałem się nad zleceniem wykonania sprzętu podobnego do tego z tematu Radiusa - [https://alkohole-domowe.com/forum/miedziany-destylator-do-zbozowek-t7313.html] - załącznik schemat.
Lecz chciałbym uzyskać od was radę, czy nie lepiej zlecić wykonanie aabratka jak na zdjęciu? - bez kolumny, tylko katalizator.
Celem jest tylko i wyłącznie wódka/łycha smakowa. Sprzęt typu aabratek zawsze będzie rozwojowy - w każdej chwili można dokręcić kolumnę i ogień 96%.
Co o tym myślicie? co lepsze? Miedziany destylator do zbożówek z refluxem czy aabratek ze zdjęcia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Załączniki
Re: Aabratek do owocówek i zboża
Też myśle o tym samym, jednak wg info zdobytego sam katalizator będzie za krótki.
Dlatego chce kolumne dzieloną na pół na TC i najlepiej do tego przystawke PotStill ale póki co nie mogę znaleźć nic w sensownej cenie.
Dlatego chce kolumne dzieloną na pół na TC i najlepiej do tego przystawke PotStill ale póki co nie mogę znaleźć nic w sensownej cenie.
-
- Załączniki
Hmm. To może zamówić kolumnę dzieloną w połowie - katalizator 20 cm plus kolumna 60cm z wypełnieniem i na niej głowica? Cała kolumna miała by 60cm łączenie 100cm? Na zamówienie to żaden problem przydzielić sam już nie wiem jak to ugryźć.
Chciałem kupić oryginalny Alembik, ale każdy mi to z głowy wybija
Chciałem kupić oryginalny Alembik, ale każdy mi to z głowy wybija
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Zobacz taką kolumnę, jest do wszystkiego, od spirytusu do owocówki.
Zobacz taką kolumnę, jest do wszystkiego, od spirytusu do owocówki.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Z tym się nie zgodzę. Ostatnio destylowałem zacier z kukurydzy właśnie na samym katalizatorze wypełnionym miedzą plus jedno plipkowe podparcie na dole i nie było z tym problemu. Cały czas odbierałem destylat o mocy 68-70%. Trzeba tylko popracować refluksem aby ustawić odpowiednią temperaturę na głowicy co przekłada się na moc odbieranego alkoholu.
I wcale nie trzeba mieć dzielonej kolumny. Przecież można destylować na pełnowymiarowej kolumnie tylko z częścią wypełnienia.
damianf pisze: sam katalizator będzie za krótki
Z tym się nie zgodzę. Ostatnio destylowałem zacier z kukurydzy właśnie na samym katalizatorze wypełnionym miedzą plus jedno plipkowe podparcie na dole i nie było z tym problemu. Cały czas odbierałem destylat o mocy 68-70%. Trzeba tylko popracować refluksem aby ustawić odpowiednią temperaturę na głowicy co przekłada się na moc odbieranego alkoholu.
I wcale nie trzeba mieć dzielonej kolumny. Przecież można destylować na pełnowymiarowej kolumnie tylko z częścią wypełnienia.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Załączniki
Gabryś sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, odpowiednia konfiguracja i na kolumnie zrobisz wszystko, jednak jest jedno małe ale......
., wygląd
porządnie zrobiony i wyczyszczony saksik cieszy
, a i praca na nim jest bardzo przyjemna.
Gabrielll pisze:Sprzęt typu aabratek zawsze będzie rozwojowy - w każdej chwili można dokręcić kolumnę i ogień 96%.
Gabryś sam sobie odpowiedziałeś na pytanie, odpowiednia konfiguracja i na kolumnie zrobisz wszystko, jednak jest jedno małe ale......
., wygląd

Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......

-
- Załączniki
OK. złożę wkrótce zxapytanie na forum (zlecenie) wykonania takiego sprzętu - kogoś konkretnie polecacie?
-
- Załączniki
Kolegę Akas
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
Zamówienia i zapytania o sterownik MOONSHINER RGAP proszę pisać na : moonshiner.rgap (małpa) gmail.com
Opis tu: https://alkohole-domowe.com/forum/post233272.html#p233272
-
- Ulubiony Alkohol: Własny.
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Fotkę, którą Ci puściłem, to oczywiście kolumna w wykonaniu Akasa. Jak dobrze pójdzie to może w tym tygodniu będę ją miał, więc zlecenie express. Ustalenia są z Gościem szybkie i konkretne z tego co ludziska mówią sprzęt robi pierwyj sort, oczywiście absolutnie nie dyskryminuję innych twórców.
-
- Ulubiony Alkohol: Wina i własny wyrób
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
-
- Załączniki
Ja na początek kupiłem rurę 60cm, zasypłem pół na pół Cu/KO, jabłka wychodzą na tym świetnie. Wypełnienie rozdzielone jest podpórką, zawsze można coś wysypać albo zmienić. Teraz dołożyłem 1m do gotowania na spirytus i powoli zbieram na OLM.
Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.
-
- Załączniki
Dzięki, jestem za zamówieniem aabratka z kolumną 60cm (rozwojową) i wypełnienie CU sprężynki. Zobaczymy jak to będzie grało