Jak w pytaniu, mogę zamrozić jabłka, a za kilka tygodni je rozmrozić i zrobić z nich nastaw?
Bo mam teraz dostep do jabłek ale nie mam kiedy przy nich robić.
Pytanie nr 2:
Czy z racji że jabłka są twarde, mogę dodać do nich jakiś pektoenzym, a po jakimś czasie dopiero cukier i drożdże?
Mogę zamrozić jabłka, a potem zrobić z nich nastaw?
-
- Posty: 1312
- Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
- Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę. - Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Lokalizacja: poznań
- Podziękował: 157 razy
- Otrzymał podziękowanie: 198 razy
Re: Mogę zamrozić jabłka, a potem zrobić z nich nastaw?
Możesz zamrozić, byle by mięsem nie przeszły. Mrożenie ułatwia wydobycie soku. Nie wiem czy nie będzie trzeba wywalić gniazd nasiennych po rozmrożeniu. Pekto dodaj, jabłka mocno rozdrobnij. Zostawianie nastawu bez drożdży grozi zakażeniem i rozwojem dzikusów. Ja matkę dodał bym zaraz po tym jak nastaw nabierze temperatury.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.
-
- Posty: 115
- Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 12:18
- Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 15 razy
- Otrzymał podziękowanie: 5 razy
Re: Mogę zamrozić jabłka, a potem zrobić z nich nastaw?
też pytanie ile masz tych jabłek i jaką wielką masz zamrażarkę .... jak pewnego lata obrodziła mi jabłoń to niestety musiałem dokupić fermentatorów przepuścić jabłuszka przez maszynkę (szatkownicę) dodałem wówczas pektoenzym wymieszałem i na drugi dzień na prasę soku wyszło naprawdę sporo dzikusy niczego nie popsuły ... a wino wyszło świetne ...... tyle z doświadczenia