Produkcja koniaku, brandy, śliwowicy, kalwadosu i innych nektarów które można uzyskać z owoców.

Autor tematu
Rafal12336
50
Posty: 95
Rejestracja: wtorek, 31 paź 2017, 12:52
Załączniki
Mogę zamrozić jabłka, a potem zrobić z nich nastaw?

Postautor: Rafal12336 » czwartek, 12 lip 2018, 18:58

Jak w pytaniu, mogę zamrozić jabłka, a za kilka tygodni je rozmrozić i zrobić z nich nastaw?
Bo mam teraz dostep do jabłek ale nie mam kiedy przy nich robić.
Pytanie nr 2:
Czy z racji że jabłka są twarde, mogę dodać do nich jakiś pektoenzym, a po jakimś czasie dopiero cukier i drożdże?


Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

ramzol
1250
Posty: 1270
Rejestracja: poniedziałek, 18 lis 2013, 11:10
Krótko o sobie: hymm?? lubię wszystko co samemu zrobię.
Wkładam w to dużo serducha.
Staram się korzystać z życia pełnymi garściami i co chwilę
znajduję nowe hobby, zostają tylko te,
które sprawiają mi radochę.
Ulubiony Alkohol: wódki smakowe, wino wytrawne
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Lokalizacja: poznań
Załączniki
Re: Mogę zamrozić jabłka, a potem zrobić z nich nastaw?

Postautor: ramzol » czwartek, 12 lip 2018, 19:30

Możesz zamrozić, byle by mięsem nie przeszły. Mrożenie ułatwia wydobycie soku. Nie wiem czy nie będzie trzeba wywalić gniazd nasiennych po rozmrożeniu. Pekto dodaj, jabłka mocno rozdrobnij. Zostawianie nastawu bez drożdży grozi zakażeniem i rozwojem dzikusów. Ja matkę dodał bym zaraz po tym jak nastaw nabierze temperatury.
Jak mogę to pomogę, ale zaznaczam byle czego nie piję.

Awatar użytkownika

Amadeuss
100
Posty: 115
Rejestracja: poniedziałek, 27 sie 2012, 11:18
Krótko o sobie: Lubię nowe wyzwania ....
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Mogę zamrozić jabłka, a potem zrobić z nich nastaw?

Postautor: Amadeuss » piątek, 13 lip 2018, 13:41

też pytanie ile masz tych jabłek i jaką wielką masz zamrażarkę .... jak pewnego lata obrodziła mi jabłoń to niestety musiałem dokupić fermentatorów przepuścić jabłuszka przez maszynkę (szatkownicę) dodałem wówczas pektoenzym wymieszałem i na drugi dzień na prasę soku wyszło naprawdę sporo dzikusy niczego nie popsuły ... a wino wyszło świetne ...... tyle z doświadczenia


Wróć do „Nastawy owocowe”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości