Zbiornik „prawie” idealny
-
- Podziękował: 647 razy
- Otrzymał podziękowanie: 604 razy
Re: Zbiornik „prawie” idealny
Raczej miałem na myśli takie do samodzielnego gięcia np. http://sklep.termek.pl/pl/p/grz.do-g.H8 ... IX4-B/5591. Wpisz w Googlach "grzałka do gięcia" i pobuszuj.
Doody.
Piwowarzy ich używają po uszczelnieniu końcówek. Dlatego myślałem o dławikach z silikonem.
Doody.
Piwowarzy ich używają po uszczelnieniu końcówek. Dlatego myślałem o dławikach z silikonem.
Ostatnio zmieniony sobota, 16 gru 2017, 15:47 przez Szlumf, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
-
Autor tematu - Posty: 2993
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
Zbiornik „prawie” idealny
Koszty porównywalne, podwójne dno i kryza. Dochodzi koszt złącza, ale tak jak pisałem wcześniej, nie musi być mocno po taniości. Przy średnicy rury zewnętrznej 273 z dogrzaniem może być problem. Wiem, że są zwolennicy buforów na kryzie i o dużej pojemności, dlatego liczę, że włączą się do dyskusji.
-
Autor tematu - Posty: 2993
- Podziękował: 38 razy
- Otrzymał podziękowanie: 251 razy
To wracamy do tematu, wiosna już blisko trzeba coś ustalić.
http://gwarant.czest.pl/shop/85-z-tulej ... 2000w.html
http://sklep.termek.pl/mobile/pl/p/grz. ... IPW-B/3406
Znalazłem tak na szybko, obciążalność na niezłym poziomie, Ok 1,3 i poniżej 1 W/cm2.
Jeszcze raz zapytam, czy któryś z userów korzysta z takich i tak podłączonych grzałek? Jest już pionier na forum?
Bufor, na szerokim wlewie czy jednak złącze? Jaka pojemność?
Chciałbym zebrać wszystkie informacje w jednym miejscu.
To grzałki
http://gwarant.czest.pl/shop/85-z-tulej ... 2000w.html
http://sklep.termek.pl/mobile/pl/p/grz. ... IPW-B/3406
Znalazłem tak na szybko, obciążalność na niezłym poziomie, Ok 1,3 i poniżej 1 W/cm2.
Jeszcze raz zapytam, czy któryś z userów korzysta z takich i tak podłączonych grzałek? Jest już pionier na forum?
Bufor, na szerokim wlewie czy jednak złącze? Jaka pojemność?
Chciałbym zebrać wszystkie informacje w jednym miejscu.
To grzałki
-
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Kupiłem keg 30l z myślą o cukrówkach, poza tym cena mnie zachęciła. Jednak do gotowania zacierów przydałby się większy. Uznałem, że bez sensu kupować większy keg ok 100 l i pomyślałem, że mogę okazyjnie dokupić 50l i je połączyć. Czy takie połączenie kegów to dobry pomysł?
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Podziękował: 66 razy
- Otrzymał podziękowanie: 203 razy
Jeżeli mówimy o budowie zbiornika z płaszczem wodnym to jak najbardziej, ale shasim miał chyba na myśli, wykorzystanie jednego ze zbiorników jako podajnik par na drugi.geoon pisze:dobrym połączeniem będą dwa kegi 50 litrowe jeden to DIN a drugi Euro
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......
-
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Rum i ogólnie większość domowych trunków
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Podziękował: 5 razy
- Otrzymał podziękowanie: 214 razy
Czyli myślisz, aby grzać dwa kegi na raz, a pary będą wędrować do wspólnej kolumny?
Odpuść ten pomysł - ciężko będzie Ci kolumnę ustabilizować na dwóch kegach, gdzie skok temp. na każdym będzie miał znacznie. Oraz w jednym kegu będzie się zaczynać pogon, a w drugim serce jeszcze będzie lecieć i odebrany destylat będzie już zanieczyszczony pogonami.
Przemyślałeś to?
K.
Odpuść ten pomysł - ciężko będzie Ci kolumnę ustabilizować na dwóch kegach, gdzie skok temp. na każdym będzie miał znacznie. Oraz w jednym kegu będzie się zaczynać pogon, a w drugim serce jeszcze będzie lecieć i odebrany destylat będzie już zanieczyszczony pogonami.
Przemyślałeś to?
K.
-
- Podziękował: 4 razy
- Otrzymał podziękowanie: 2 razy
Na razie cena, nie chcę przepłacać za kolumnę, ale z drugiej strony zbliżają się żniwa. Chyba po prostu zamiast kombinować będę gotował kilka razy, kolumny i tak nie zostawię bez opieki więc co za różnica odkręcić i nalać. Wczoraj odezwał się we mnie pierwiastek filozofa.