Buduować, czy kupić gotową pierwszą aparaturę typu reflux?

Złomowisko, w którym będą skasowane posty.
Regulamin forum
Pełna zawartość tego działu widoczna tylko dla moderatorów i administratorów.
Awatar użytkownika

Autor tematu
Kucyk
1700
Krótko o sobie: Staram się odbierać świat z lekkim przymrużeniem oka ;)
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Otrzymał podziękowanie: 159 razy

Post autor: Kucyk »

Kolega SADEK@ zwrócił się do mnie z pytaniem, niby ogólnym, ale ze względu na częste występowanie takich zapytań, jednak wartym zebrania wiadomości w jednym miejscu tak, dla potomnych.
SADEK@ pisze:Zależy mi na kompletnej wysokiej jakości aparaturze do produkcji czystego spirytusu. Czy lepiej kupić z allegro, czy zabrać się samemu?
Bardzo dobre pytanie, bo wprawdzie mamy temat http://alkohole-domowe.com/forum/sklep- ... -t974.html , ale tak naprawdę to do końca nie rozgryziono, kiedy warto kupować, a kiedy samemu robić.
Oczywiście, jeśli ma się dwie lewe ręce i kolosalną niechęć do podnoszenia dupska z fotela, to pozostaje jedynie zakup gotowca, ale przy odrobinie chęci naprawdę można coś konkretnego zmajstrować.
A może warto zakupić jakąś prostą, gotową kolumnę i przeprowadzić jej tuning? Doświadczonych Kolegów proszę o pomoc...

Myślę tutaj o takim vademecum jak to, dotyczące pot stilla http://alkohole-domowe.com/forum/buduje ... t1420.html
promocja

smoq73
10
Re: Buduować, czy kupić gotową pierwszą aparaturę typu reflux?

Post autor: smoq73 »

Bardzo dobre podejście, jak od początku siedzę na tym forum już kilka razy zmieniałem zdanie co zbudować, a ile razy już chciałem klikać na allegro, kup teraz to chyba tylko mój komp wie. Rozrzut moich chcianych aparatów był bardzo duży, od tego co znalazłem na allegro, potem sobie to wybiłem z głowy, potem jakieś kolumny zewnętrzny refluks, potem VM, teraz chyba bokakob (chociaż nie wiem bo nie znalazłem na forum dokładnego opisu Nixona Stonea, pewnie słabo szukałem)

Taki skompensowany temat mógłby bardzo pomóc świeżakom...
Ostatnio zmieniony czwartek, 18 mar 2010, 16:54 przez smoq73, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika

pokrec
1850
Krótko o sobie: Lekko ześwirowany.
Ulubiony Alkohol: śliwki i jabłuszka, rzecz jasna. I wisienki...
Status Alkoholowy: Konstruktor
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowanie: 79 razy

Post autor: pokrec »

Ja bym budował samodzielnie (hehe, tak de facto zrobiłem - od zera, tylko znajomy warsztatowiec pospawał mi kilka prostych spraw w nierdzewce i wytoczył przejściówkę z gwintu kega na kołnierz kolumny). Wtedy oszczędza się na kosztach tak z połowę, jak nie lepiej. Kolumienka CM ze spiralą deflegmacyjną zamiast zimnych palców działa doskonale i jest w porównaniu z choćby głowica Nixona, bajecznie prosta do wykonania. Więcej nie trzeba - i tak kapie 95% z takiej - czegóż chcieć jeszcze? Poza tym samodzielna budowa to poteżna frajda a satysfakcja potem przy konsumpcji psoty - bezcenna.
ポーランド語が書けますちょっと。
得意は満月の仕業の酒です。
Spécialité: Chateau de Garage, serie: La Lune Pleine
Lux Lunae luceat nos!
Disclaimer: Moje uczestnictwo w tym forum ma charakter czysto edukacyjno poznawczy.

bogdan
500
Krótko o sobie: Jestem dziadkiem lecz nie dziadem
Ulubiony Alkohol: Ten którego jeszcze nie wypiłem
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Otrzymał podziękowanie: 10 razy

Post autor: bogdan »

To i ja wtącę swoje 5gr.
Nie spotkałem dotąd na Allegro profesjonalnego sprzętu do prod. spirytusu. Najcząściej wystawiają tam ludzie sprzęt wykonany bez odpowiedniej wiedzy, sami go nie używali a pieją o jego wspaniałych właściwościach. Moja odpowiedź jest prosta: NIE
Jednak, gdybyś znalazł coś nowego, to zanim klikniesz :"Kup teraz" zapytaj fachowców, na tym forum jest ich sporo.
Jako anegdotkę dodam, że kolega kolegi kupił na Allegro kolumnę z trzema ZP oraz refluksem zewnętrznym, dodatkowo wyposażoną w dwa odstojniki. Sprzedawca zapewniał, że na tym sprzęcie uzyska super spirytus 96% w jednej rektyfikacji przy wydajności 2L/min. Oczywiście sam jest doświadczonym psotnikiem (sprzedawca).
Bajka skończyła się gruntowną przebudową.

pozdrawiam Bogdan
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy

Post autor: rozrywek »

A ja mam dylemat, korci mnie okrutnie aby samemu zbudować jednak problem mam taki jak wielu którzy by cos sami zbudowali ale nie maja sprzętu ani kogos kto to pospawa, zainteresowałem się miedzią jako materiałem, czy w normalnych warunkach da radę bez uzycia wiekszego sprzętu skręcić samemu kolumnę prostą typu reflux? chciałbym dokonać tego sam, nie wiem czy w hydraulicznym sklepie dałbym radę kupić elementy które bym sam poskręcał, wiem że bez lutowania się nie obejdzie, ale chciałbym ograniczyć tą czynność do minimum. Myślę że to jest dobre pytanie dla amatorów którzy by chcieli pod okiem starszych kolegów z forum ( niezłych fachowców w sumie|) sklecić wymarzoną aparaturkę.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Awatar użytkownika

Zygmunt
5000
Podziękował: 39 razy
Otrzymał podziękowanie: 677 razy
Kontakt:

Post autor: Zygmunt »

Palniki drogie nie są, a lutowania jest w sumie niewiele- więc jest to dobra alternatywa dla TIGa i kwasówki....
www.destylatorymiedziane.pl
"Zwykle jest tak, że im bardziej wóda śmierdzi drożdżami, pogonami i syfem, tym bardziej producent zasłania się "tradycją", "pracą w gorzelni" albo "dziadkiem bimbrownikiem"

pkac6
50
Otrzymał podziękowanie: 3 razy

Post autor: pkac6 »

Zdecydowanie budować samemu!!!!!!!!!!!
Cześć.
Jestem nowym forumowiczem ale forum czytam od dłuższego czasu.
Jest tu tyle informacji i porad, że budowa domowego polmosu to czysta przyjemność i zawsze w trakcie realizacji można poradzić się kolegów z foremki czy idziemy w dobrym kierunku.
Ekonomia przemawia za budową, a nie za kupnem i ja jestem tego samego zdania. Jak większość bimbrowników, ja również nie posiadam zdolności spawacza, znalezienie takowego zaufanego gościa trwało trochę czasu ale koniec końców udało się. Zbieranie materiałów do budowy kolumny z KO (taką sobie zaprojektowałem) rekompensuje brak umiejętności posklejania poszczególnych elementów w jedną całość , mam na myśli kilkakrotne odwiedziny złomowisk, sklepów z częściami AGD, hurtowni hydraulicznych itp. Nie warto iść na łatwiznę i zamawiać wszystkie części z internetu (chyba, że nie ma innej możliwości), bo szukanie po rodzinie i znajomych daję taką satysfakcję, że hej. Sama kolumna kosztowała niewiele:
- rura fi 50mm, dł. 180cm: 20pln (skład złomu)
- rura fi 10mm (na ZP), dł. 130cm: w cenie rury "50" (skład złomu)
- wywijka 50mm, 4szt.+ dennica 1szt.: 19,50pln (hurt. stali KO)
- keg 30L: 50pln (15 min. negocjacji z gościem z magazynu hurtowni piwa)
- spawacz: 50pln + 1L tego co będzie z pierwszego psocenia
Do tego na pewno dojdą inne koszty, związane z kupnem reszty sprzętu tj.: palnik gazowy do grzania kega, chłodnica szklana, wężyki i jeszcze trochę drobnicy ale do sprzętu z "alledrogo" tez trzeba dokupić.
Ktoś powie, że nie ma czasu i cierpliwości na bieganie za poszczególnymi elementami, taki niech się jednak zastanowi, bo nasze hobby wymaga właśnie tych rzeczy.
Nie mogę się już doczekać, jak będzie smakować moja pierwsza woda księżycowa ale smak będzie na pewno lepszy o satysfakcję z budowy sprzętu przez samego siebie.
Pozdro.
Awatar użytkownika

rozrywek
4500
Krótko o sobie: lubię cos sposocić, a potem to wypić( w doborowym towarzystwie)
Ulubiony Alkohol: Chivas Regal, dobra psotka, czasem mineralka gazowana
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Podziękował: 561 razy
Otrzymał podziękowanie: 846 razy

Post autor: rozrywek »

I doszliśmy do sedna sprawy, pasja hobby, ciekawość, dreszczyk emocji czy wyszło jak trzeba, ja nie będę ukrywał że stać mnie na drogi alkohol ze sklepiszcza, ale chcę pod okiem starszych i doświadczonych kolegów zbudować jednak sam, problem w tym że nie za bardzo mam kogo poprościć o poprawne zespawanie, (mała miejscowośc) a ściany mają uszy, udefrzę chyba w miedź, ciekawe czy kupię mały palnik jednorazowy taki z butlą, wiem że takie są, zrobię projekt, dam do konsultacji i polutujemy troszkę, pozdrowienia dla forumowiczy.
pędzę bo nigdzie mi się nie śpieszy............
Zablokowany

Wróć do „Śmietnik”