Teraz jest piątek, 25 maja 2012, 16:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 406 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Sklep/allegro? A może budować samemu? Opinie i testy.
PostPostNapisane: piątek, 10 lip 2009, 10:01 
Tematy: 1
Witam noszę się z zakupem destylarki przeglądałem sklepy i aukcje na allegro. Mam do dyspozycji jakieś 1100zł. Szczerze nie chce mi się bawić w składanie samemu. Chciałbym mieć sprzęt w miarę przyzwoity moją uwagę przykuła ta kolumna:
http://www.allegro.pl/item673447304_des ... lacja.html

Właśnie nad nią się zastanawiam...

Drugie co mi wpadło w oko to coś takiego :

http://www.allegro.pl/item679529277_des ... a_keg.html

Zastanawiam się nad tą kolumną miedzianą tylko rozumiem musiałbym dokupić zbiornik i to sklecić razem to też pewnie też łatwe nie będzie... Co byście polecili do tej kwoty ?

Tytuł: Re: Zakup destylarki sklep/ allegro
PostPostNapisane: piątek, 10 lip 2009, 10:33 
Tematy: 8
Ten tekst jest genialny:
"Dzięki specjalnemu kształtowi i małej średnicy osiągnięto powierzchnię 2x większą niż powierzchnia używanych tradycyjnie zmywaków a dodatkowo ZERO ołowiu. "

Generalnie im większa średnica, tym większa wydajność, jeśli to są 54mm średnicy wewnętrznej to OK. Jeśli zewnętrznej to zrób sobie lepiej sprzęt z kwasówki średnica zew. 60,3mm (2 cale). Wypełnienia nie ma raczej lepszego niż zmywaki pod względem powierzchnia/objętość, no chyba że pierścienie Raschiga, ale biorąc pod uwagę ich bardzo dużą cenę są nieopłacalne. Gdzieś czytałem o sprężynkach z kwasówki i mają podobne parametry jak zmywaki.

A ten drugi to możesz sobie kupić jak robisz nastawy owocowe, chociaż ja bym tyle za to nie dał!

Keg 50l + grzałka to koszt około 200-250zł.
Deflegmator (rurka z kwasówki 1m) wspawany w fitting + wypełnienie to jest około to około 100-150zł

Więc jak już masz zamiar kupować coś z tego to lepiej poczytaj forum...

PostPostNapisane: piątek, 10 lip 2009, 18:43 
zaloguj się aby zobaczyć avatar
@rektiv
Sam niedawno myślałem nad kupnem gotowego sprzętu, potem tylko głowicy, ale jakoś wybiłem to sobie z głowy. Budowanie własnego sprzętu od podstaw to jedna wielka przyjemność, zabawa jakich mało! To jeżdżenie po wszystkich znajomych, zdobywanie materiałów (b. często za darmo) to jest to. A jak potem odpalisz sprzęt i wszytko pięknie będzie współgrać to dopiero będzie przyjemność. Radzę Ci zbuduj sam wszystko.
A co do ceny to nigdy nie wydał bym tylu pieniędzy na taki sprzęt....
Zdradzę tylko, że zgromadziłem wszystkie materiały oprócz wypełnienia na kolumnę(Keg, rury (rur mam po prostu mnóstwo! fi 50mm), termometr, kondensor itd.) i wydałem na to 300zł. Doliczę tylko ze 150zł spawanie i wszystko.
Przemyśl decyzję jeszcze raz :mrgreen: A ja życzę trafnych decyzji :hahaha:
Pozdrawiam bloniak91

PostPostNapisane: piątek, 10 lip 2009, 19:09 
Mnie także wydaje się, że budowa od podstaw, udoskonalenie i w końcu realizacja coraz to bardziej zaawansowanych projektów to jest to co konesera domowych trunków powinno charakteryzować. Ja osobiście dopiero zaczynam ale na swoim przykładzie mogę powiedzieć, że satysfakcja z własnoręcznie zbudowanej sprawnie działającej aparatury ( po tych wszystkich perypetiach i problemach z częściami, zespoleniem ich, itd.) to coś niesamowitego. Nie tyle wynik w procentach ile cała otoczka, łącznie z budową to jest to co sprawia, że psocenie jest takie fajne. Jak miałbym taką kwotę jak Ty to zainwestowałbym w części z lepszych materiałów tak aby psota byłą jak najlepsza. Tyle ode mnie.

PostPostNapisane: piątek, 10 lip 2009, 19:55 
Tematy: 73
voytis napisał(a):
Nie tyle wynik w procentach ile cała otoczka, łącznie z budową to jest to co sprawia, że psocenie jest takie fajne.
I z tym nie sposób się nie zgodzić :poklon;

Jednak, jeśli ktoś chce kupić coś gotowego, to ma do tego takie prawo, więc prośba do Kolegów o recenzje aparatów.

Ten pierwszy to kolumna, drugi wygląda na pot still więc nie wiem, czy Kolega Rektiv do końca jest obeznany z zastosowaniem poszczególnych procesów uzyskiwania gorzałeczki.

Najgorsze jest to, że kupując wysyłkowo nigdy nie mamy pewności że to co kupiliśmy działać będzie tak jak sobie to wyobrażaliśmy i jak to sprzedawca reklamował, dlatego i Kucyk popiera własnoręczną budowę sprzętu, oczywiście pod czujnym okiem doświadczonych kolegów z forum... :D

PostPostNapisane: sobota, 11 lip 2009, 12:01 
ok to się dogadaliśmy zrobię jak mówicie. Mam już kolegę który mi to zespawa. Muszę tylko znaleźć i zamówić wszystkie części. Poczytam trochę na ten temat. Wybiorę jakiś schemat i liczę ,że z waszą pomocą zamówię najlepszy sprzęt :) i to zespolę :)

Tak naprawdę potrzebuję coś do spirytusu. Chciałbym zrobić kilka starych trunków... Których nie sposób już kupić...

PostPostNapisane: sobota, 11 lip 2009, 12:39 
Tematy: 73
rektiv napisał(a):
Tak naprawdę potrzebuję coś do spirytusu. Chciałbym zrobić kilka starych trunków... Których nie sposób już kupić...

:!: A można wiedzieć o jakich trunkach Kolega myśli?? To by ułatwiło wybranie typu sprzętu...

PostPostNapisane: sobota, 11 lip 2009, 13:18 
Ok między innymi :
Starogdańską złotą wodę z XVI w.
Ratafię Łódzką
Wódkę Gdańską
Polską whisky

Wszystkie przepisy opierają się na spirytusie 70-97 %

Cały problem polega na tym ,że ciężko jest zdobyć niektóre zioła. Tylko w samej złotej wodzie występuje 19 ziół :)

PostPostNapisane: sobota, 11 lip 2009, 13:33 
Polecam lekturę: http://akas.tuba.com.pl/opis/opis%20kol ... 4-2009.pdf

PostPostNapisane: sobota, 11 lip 2009, 13:45 
znalazłem taki schemat :
download/file.php?id=696&mode=view

co myślicie o wykonaniu czegoś takiego ?

Drugie pytanie odnośnie pierścieni rachiga. Znalazłem taką aukcję. Czy nie lepiej było by je zastosować zamiast zmywaków ? Kupić np. 1-2 kg ? Z tego co wyczytałem kolumna nie musiała by być taka wysoka.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=682378386

Ostatnio edytowano sobota, 11 lip 2009, 23:08 przez rektiv, łącznie edytowano 2 razy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 406 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1