Problem z wydajnością

Problemy technologiczne związane z uzyskaniem dobrego zacieru: niewłaściwy przebieg fermentacji, zakażenia nastawów, klarowanie...

Autor tematu
SHREK237
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 8 mar 2018, 11:49
Podziękował: 4 razy

Post autor: SHREK237 »

Witam!
To mój pierwszy post tutaj, więc jak popełniłem błąd to przepraszam. Mój problem polega uzyskaniu za każdym razem malej ilości psoty. Na 18 litrów wody daję 4-5 kg cukru, wszystko robię wg instrukcji na opakowaniu na drożdżach i za każdym razem problem ten sam. Na drożdżach piekarniczych wychodzi to samo. Z 4-5 kg cukru wychodzą 2 butelki 0,5 L czystej psoty o mocy 85%. Za każdym razem przez cały czas grzałka utrzymuje temperaturę na poziomie 28-30 stopni. Widać, że drożdże pracują bardzo dobrze a efekt końcowy mizerny.
Czy ktoś mi może podpowiedzieć w czym tkwi problem ? Blg początkowe 24 , natomiast po zakończonej fermentacji cukromierz wskazuje wartości ujemne ( prawie cały cukromierz jest zanurzony.
Proszę o wyrozumiałość i pomoc. POZDRAWIAM
Awatar użytkownika

psotamt
1150
Posty: 1183
Rejestracja: niedziela, 19 mar 2017, 20:59
Krótko o sobie: Żałuję tylko, że tak późno zacząłem smakować własne wyroby...
Ulubiony Alkohol: Zbożowy
Status Alkoholowy: Destylator
Lokalizacja: Mazowsze
Podziękował: 177 razy
Otrzymał podziękowanie: 394 razy
Re: Problem z zacierem

Post autor: psotamt »

Wygląda na to, że NASTAW, nie zacier, zrobiony prawie dobrze, bo cukier przerobiony. Trochę tylko za wysoka temperatura pracy, powinno być kilka stopni niżej. Potem czuć to w smaku. Ale dlaczego masz tak mało urobku, to nikt nie odpowie, bo nie piszesz na czym i jak prowadzisz proces.
Zabieranie bogatym i dawanie biednym pozbawia jednych i drugich motywacji do pracy.

silvio2007
300
Posty: 330
Rejestracja: wtorek, 7 lut 2012, 19:58
Krótko o sobie: Jestem spoko człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: własny
Status Alkoholowy: Bimbrownik
Lokalizacja: Kaszuby
Podziękował: 34 razy
Otrzymał podziękowanie: 35 razy
Re: Problem z zacierem

Post autor: silvio2007 »

Witam cię shrek237, napisz proszę jaki masz sprzęt i opisz jak prowadzisz cały proces. Jakie grzanie, jaka moc i ile odbierasz przedgonów itd.
Bez tych informacji będzie bardzo trudno dać Ci jednoznaczną odpowiedź co robisz źle

Autor tematu
SHREK237
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 8 mar 2018, 11:49
Podziękował: 4 razy
Re: Problem z zacierem

Post autor: SHREK237 »

Witam! Przepraszam nie dopisałem co i jak ;)
Więc tak:
Aparatura Pot Still , dwa odstojniki , zimne palce i keg 50 l.
Całość podgrzewam do ok 40-60 st. następnie zmniejszam grzanie( taboret gazowy z dwoma palnikami) i odkręcam zawór doprowadzający wodę i czekam aż na szczycie kolumny temp. osiągnie wartość 78,5 - 79 st.C. Całość puszczam przez zimne palce. Pierwszą setkę odlewam, następnie odbieram "serce" ( 0,5L leci ok 2 godziny). Gdy temperatura na kegu osiągnie wartość 94,95 st. kończę proces. Przy takiej temperaturze skapuje destylat o wartości ok 60 procent. Na koniec opróżniam odstojniki(znajduje się w nich ok 1L destylatu) którego odlewam oddzielnie i odstawiam na bok. Podczas kolejnego pędzenia dolewam go do kega i razem wszystko grzeje.
Dodam jeszcze, że to co uzyskuje jest bardzo dobre(tzn w smaku git i na drugi dzień brak skutków ubocznych). W zeszłe święta wypiliśmy w trzech 1,7 L psoty, nikt nie pamięta jak rozeszliśmy się , a na drugi dzień zero jakichkolwiek skutków ubocznych.
Gdzie tkwi problem ?
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Problem z zacierem

Post autor: zzibii »

Awatar użytkownika

inblue
350
Posty: 389
Rejestracja: środa, 2 kwie 2014, 08:19
Status Alkoholowy: Miodosytnik
Lokalizacja: Warszawa/Praga Płd.
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowanie: 307 razy
Re: Problem z zacierem

Post autor: inblue »

SHREK237 pisze:Gdzie tkwi problem ?
Spróbujmy go poszukać.
Po pierwsze - musisz wiedzieć czego się spodziewać, a spodziewać się możesz w przygotowanym nastawie około 2,5 litra 100% etanolu (liczę 0,5 litra 100% z 1 kg cukru).
Wędruje to do kega i na taboret czyli w kegu jest wsad o objętości około 21 litrów.

Kończysz destylację przy 95 stopniach C co oznacza, że w kegu pozostało jeszcze ok. 7% alkoholu
To teraz sprawdźmy ile tam go jeszcze jest.
21 litrów nastawu - (1 litr urobku + 1 litr odstojniki) = 19 * 7% = ok. 1,33 litra 100% alkoholu

Po destylacji więc masz:
1 litr 85% urobku - czyli 0,85 litra 100% alkoholu
przedgon - 0,08 litra 100% alkoholu
nastaw - 1,33 litra 100% alkoholu (wylewasz !!!)
co daje łącznie ok. 2,26 litra
reszta będzie w odstojnikach - czyli niecałe 300 ml.

Temat, który zapodał zzibii przeczytaj koniecznie.
Załącznik z mojego postu wydrukuj i wykuj na blachę.
CelsiusABV600.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Prawdziwi twardziele piją naftę.

https://stop447.info/
#NieDlaRoszczeń

Autor tematu
SHREK237
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 8 mar 2018, 11:49
Podziękował: 4 razy
Re: Problem z zacierem

Post autor: SHREK237 »

Dzięki za ofiarowaną pomoc :) Czyli z 4 kg cukru otrzymujemy 2 L , w tym wliczone jest to co w odstojnikach zostało ;)
Kolega wyżej pisał, że odstojniki są zbędne. Teraz się zastanawiam czy je usunąć czy zostawić. Jakie jest Wasze zdanie ?
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Problem z wydajnością

Post autor: zzibii »

Jeśli możesz je usunąć to tak. W odstojnikach gromadzą się frakcje lekkie tzw przedgon. Przy odbiorze gonu właściwego, gon ten przechodzi przez te odstojniki i łapie zapachy które tam zostały. Nawet jak odstojniki mają zawory do pozbywania sie przedgonu to i tak na ściankach pozostanie zapach który będzie zasmradzał nam gon. Jeśli pracujesz bez odstojnków to kolejna dawka par wypłukuje to co wcześniej szło do chłodnicy.

Autor tematu
SHREK237
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 8 mar 2018, 11:49
Podziękował: 4 razy
Re: Problem z wydajnością

Post autor: SHREK237 »

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Jest ktoś na forum co pozbywał się odstojników w swojej kolumnie pot still ?
Awatar użytkownika

zzibii
250
Posty: 295
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2009, 12:48
Lokalizacja: Świętokrzyskie
Podziękował: 18 razy
Otrzymał podziękowanie: 34 razy
Re: Problem z wydajnością

Post autor: zzibii »

Pozbyć się możesz sam. Wystarczy wyciąć odstojniki i kolumnę połączyć z chłodnicą za pomocą wężyka silikonowego. Sposób prowizoryczny, ale będzie działać. Trzeba usztywnić całość domowym sposobem. Najlepsze rozwiązanie to wizyta u spawacza i pospawanie w sposób trwały. Proponuje zaprzyjaźnić się ze spawaczem. Nie wiadamo czy za kilka miesięcy nie zechcesz przebudować sprzętu. To hobby jest jak spacer po bagnie - wciąga. Aabatek, bufor, olm....

Autor tematu
SHREK237
5
Posty: 6
Rejestracja: czwartek, 8 mar 2018, 11:49
Podziękował: 4 razy
Re: Problem z wydajnością

Post autor: SHREK237 »

Dziękuję bardzo za odpowiedzi :) Aparatura już przerobiona :odlot:
ODPOWIEDZ

Wróć do „Problemy zacierowe”