-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 22 mar 2015, 11:48
- Załączniki
Osad na dnie butelki/gąsiorka.
Chodzi mi o taką rzecz. Jaka może być przyczyna powstania białego osadu na dnie naczynia w którym jest przechowywany destylat po rozcieńczeniu? Przechowywany alkohol ma moc około 52%. Stał w butelce około 2-3 m-ce i na dnie wytrącił się taki osad/nalot.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.
Czym rozcieńczałeś? Najprawdopodobniej wtrąciły się jakieś minerały/kamień z wody którą dodałeś do koncentratu.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......

-
Autor tematu - Posty: 3
- Rejestracja: niedziela, 22 mar 2015, 11:48
- Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.
Rozcieńczałem wodą. Tyle, że teraz nie pamiętam czy to była woda mineralna nie gazowana, czy też woda z kranu przefiltrowana w takim dzbanku z filtrem.
masterpaw2 pisze:Czym rozcieńczałeś? Najprawdopodobniej wtrąciły się jakieś minerały/kamień z wody którą dodałeś do koncentratu.
Rozcieńczałem wodą. Tyle, że teraz nie pamiętam czy to była woda mineralna nie gazowana, czy też woda z kranu przefiltrowana w takim dzbanku z filtrem.
-
- Posty: 1654
- Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
- Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
- Lokalizacja: Centralna Polska
- Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.
Spróbuj przefiltrować filtrem do kawy. Z reguły taki filtr czyni cuda 

Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......

-
- Posty: 119
- Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
- Status Alkoholowy: Gorzelnik
- Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.
Ja miałem tez taki problem. Używałem nawet wody gotowanej i zawsze sie wytrącał osad. Zmieniłem na wodę mineralna i teraz nie ma problemu.
-
- Posty: 553
- Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Ulubiony Alkohol: Własny
- Status Alkoholowy: Producent Domowy
- Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.
Na 99% osad z wody. Raz rozcieńczyłem wodą mineralną z Biedry i miałem białe dno w gąsiorku. Po fakcie obejrzałem etykietę i okazało się, że ogólna mineralizacja wynosiła ponad 700 mg na litr. Teraz rozcieńczam z wodami źródlanymi (zazwyczaj Żywiec Zdrój - 220 mg/l). Można też rozcieńczać z wodą destylowaną, której przy naszym hobby nie brakuje.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!
-
- Posty: 85
- Rejestracja: czwartek, 6 lip 2017, 23:57
- Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
- Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
- Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.
Woda destylowana czasem daje dziwny posmak. Wszystko zależy od tego kto gdzie mieszka i jaką ma wodę
Najlepiej zrobić samemu próby. U mnie najlepiej sprawdza się woda przegotowana i przefiltrowana przez dzban z filtrem "Brita" bo żadna z wód mineralnych i źródlanych (w tym Żywiec Zdrój) nie zdała egzaminu, gdyż powstawało "mleko " lub destylat nie był w 100 % klarowny.

Wróć do „Przechowywanie destylatu”
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości