Piwniczka, schowek, barek czy lodówka? Butelki, beczka czy gąsior? Wszystko o tym gdzie i jak przechowywać destylaty.

Autor tematu
Todek
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 22 mar 2015, 11:48
Załączniki
Osad na dnie butelki/gąsiorka.

Postautor: Todek » czwartek, 1 mar 2018, 10:17

Chodzi mi o taką rzecz. Jaka może być przyczyna powstania białego osadu na dnie naczynia w którym jest przechowywany destylat po rozcieńczeniu? Przechowywany alkohol ma moc około 52%. Stał w butelce około 2-3 m-ce i na dnie wytrącił się taki osad/nalot.


dostawa 5zł
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.

Postautor: masterpaw2 » czwartek, 1 mar 2018, 11:56

Czym rozcieńczałeś? Najprawdopodobniej wtrąciły się jakieś minerały/kamień z wody którą dodałeś do koncentratu.
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)


Autor tematu
Todek
2
Posty: 3
Rejestracja: niedziela, 22 mar 2015, 11:48
Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.

Postautor: Todek » niedziela, 11 mar 2018, 20:39

masterpaw2 pisze:Czym rozcieńczałeś? Najprawdopodobniej wtrąciły się jakieś minerały/kamień z wody którą dodałeś do koncentratu.


Rozcieńczałem wodą. Tyle, że teraz nie pamiętam czy to była woda mineralna nie gazowana, czy też woda z kranu przefiltrowana w takim dzbanku z filtrem.

Awatar użytkownika

masterpaw2
1650
Posty: 1654
Rejestracja: wtorek, 12 kwie 2016, 19:10
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:), no chyba, że ktoś mi na odcisk nadepnie....
Status Alkoholowy: Starszy Dziobomocznik
Lokalizacja: Centralna Polska
Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.

Postautor: masterpaw2 » poniedziałek, 12 mar 2018, 02:07

Spróbuj przefiltrować filtrem do kawy. Z reguły taki filtr czyni cuda :ok:
Gdy coś robię, zawsze staram się robić to najlepiej, choć nie zawsze mi to wychodzi......;)

Awatar użytkownika

kropelka uk
100
Posty: 119
Rejestracja: poniedziałek, 9 paź 2017, 18:02
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: whisky, burbon, owocówki, czysty 96%
Status Alkoholowy: Gorzelnik
Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.

Postautor: kropelka uk » poniedziałek, 12 mar 2018, 11:00

Ja miałem tez taki problem. Używałem nawet wody gotowanej i zawsze sie wytrącał osad. Zmieniłem na wodę mineralna i teraz nie ma problemu.


johnex
550
Posty: 564
Rejestracja: sobota, 20 sie 2011, 21:05
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Ulubiony Alkohol: Własny
Status Alkoholowy: Producent Domowy
Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.

Postautor: johnex » poniedziałek, 12 mar 2018, 12:27

Na 99% osad z wody. Raz rozcieńczyłem wodą mineralną z Biedry i miałem białe dno w gąsiorku. Po fakcie obejrzałem etykietę i okazało się, że ogólna mineralizacja wynosiła ponad 700 mg na litr. Teraz rozcieńczam z wodami źródlanymi (zazwyczaj Żywiec Zdrój - 220 mg/l). Można też rozcieńczać z wodą destylowaną, której przy naszym hobby nie brakuje.
Prawo pędzenia bimbru jest Prawem Człowieka!!!


lasso
50
Posty: 85
Rejestracja: czwartek, 6 lip 2017, 23:57
Krótko o sobie: Jestem fajnym człowiekiem:)
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Osad na dnie butelki/gąsiorka.

Postautor: lasso » poniedziałek, 12 mar 2018, 18:03

Woda destylowana czasem daje dziwny posmak. Wszystko zależy od tego kto gdzie mieszka i jaką ma wodę :D Najlepiej zrobić samemu próby. U mnie najlepiej sprawdza się woda przegotowana i przefiltrowana przez dzban z filtrem "Brita" bo żadna z wód mineralnych i źródlanych (w tym Żywiec Zdrój) nie zdała egzaminu, gdyż powstawało "mleko " lub destylat nie był w 100 % klarowny.


Wróć do „Przechowywanie destylatu”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość