Przyrządy pomiarowe, ich montaż i zastosowanie odczytów w procesach destylacji. Regulacja procesów.

Autor tematu
koch79
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 10 lis 2016, 13:14
Załączniki
Wykres ,,rybka''

Postautor: koch79 » wtorek, 6 lut 2018, 19:00

Witam Wszystkich.
Mam prośbę do kolegów.
Czy mógłby ktoś wstawić tytułowy wykres i ew. tabelkę? Gdzieś to już mijałem i pomyślałem - później , a teraz nie mogę
tego nigdzie znaleźć za Chiny Ludowe. :D
Z góry dziękuje i pozdrawiam.


alembiki
Rabaty dla użytkowników forum AD w sklepie po podaniu loginu z forum!
Awatar użytkownika

kmarian
700
Posty: 742
Rejestracja: środa, 26 lut 2014, 19:16
Ulubiony Alkohol: swój
Lokalizacja: Beskid Niski
Załączniki
Re: Wykres ,,rybka''

Postautor: kmarian » wtorek, 6 lut 2018, 22:19

Mówisz, masz :twisted:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.


Autor tematu
koch79
10
Posty: 19
Rejestracja: czwartek, 10 lis 2016, 13:14
Załączniki
Re: Wykres ,,rybka''

Postautor: koch79 » środa, 7 lut 2018, 05:14

Dziękuję. Pozdrawiam.


Kuba89
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 6 lip 2019, 06:06
Załączniki
Re: Wykres ,,rybka''

Postautor: Kuba89 » sobota, 6 lip 2019, 06:53

Witajcie , przepraszam że pytam , ale za wiele nie rozumiem z tego wykresu a chciałbym dokładnie odczytywać . Czy ktoś może mi to wyjaśnić ?


kwik44
900
Posty: 900
Rejestracja: niedziela, 29 wrz 2013, 10:17
Załączniki
Re: Wykres ,,rybka''

Postautor: kwik44 » sobota, 6 lip 2019, 12:41

A przeczytałeś opisy osi i oznaczenia kolorów na dole? Bo nie bardzo wiem czego nie rozumiesz...
Ostatnio zmieniony sobota, 6 lip 2019, 12:42 przez kwik44, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

.Gacek
1500
Posty: 1520
Rejestracja: niedziela, 18 paź 2015, 13:00
Krótko o sobie: Marzyciel
Ulubiony Alkohol: Własny.
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.
Załączniki
Re: Wykres ,,rybka''

Postautor: .Gacek » sobota, 6 lip 2019, 22:46

Jeżeli wlejesz do gara stare wino i nie wiesz ile ma procent to odczytujesz z niebieskiej kreski. Na przykład widzę, że temperatura po rozgrzaniu i stabilizacji w kegu ma 92*C to znaczy, że wsad obecnie ma około 12% alkoholu.

Jeżeli na przykład chciałbyś odbierać destylat ( obojętnie jaki, ququ, śliwka, wiśnia, truskawka akurat trochę niżej) w granicy 70% to temperatura oparów ze zbiornika przy głowicy ( niezależnie czy jest to potstill czy aabratek, Bokakob czy Thor) musi mieć około 89*C.

Jeżeli masz na zbiorniku temperaturę 96* to wiesz, że już bardzo mało alkoholu zostało w zbiorniku i albo zaraz zaczniesz odbierać pogon (bez bufora - cukrówka) , musisz zmienić naczynie (owocowki lub zboża - pogon do kupażu/ jeszcze dużo aromatu(smak tragiczny i mętne)) lub ciągniesz z buforem do 99*C o ile jest dobrze zaprojektowany bufor.

Zobaczysz wyjdzie w praniu ☺ Wraz z ubytkiem alkoholu w zbiorniku rośnie temperatura wrzenia cieczy w jego wnętrzu.

Edyta:
Każdy potstillowiec ma wydrukowaną taką rybkę i powieszoną przed maszyną ☺
I nikt się tego nie wstydzi bo to na prawdę pomaga przy destylacji każdego wsadu...
Ostatnio zmieniony sobota, 6 lip 2019, 22:50 przez .Gacek, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam Gacek.


Kuba89
30
Posty: 34
Rejestracja: sobota, 6 lip 2019, 06:06
Załączniki
Re: Wykres ,,rybka''

Postautor: Kuba89 » wtorek, 9 lip 2019, 16:53

Przeczytałem ale raczej nie pomyślałem. Teraz zobaczyłem drugi raz po waszych wypowiedziach i już wiem. Dziękuję bardzo :)

Awatar użytkownika

zielonka
450
Posty: 455
Rejestracja: czwartek, 22 lis 2012, 16:41
Krótko o sobie: niecierpliwy kombinator
Ulubiony Alkohol: whisky
Status Alkoholowy: Amator Domowych Trunków
Załączniki
Re: Wykres ,,rybka''

Postautor: zielonka » wtorek, 9 lip 2019, 20:11

Bo RYBKA to tzw wykres złożony.
Tu masz więcej o czytaniu taki8ch wykresów

http://mlyniec.gda.pl/~chemia/fizyczna/chem_fiz/html/b_wykresy.html
Chciałbym lubić to co zrobię i robić to co lubię


Wróć do „Kontrola procesu destylacji”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości